לייזר במאדים: רכב החלל יחקור אבן מסתורית
אבן במאדים, שגודלה כ-7 סנטימטרים, תהיה מושא המחקר הראשון של הרכב "סקרנות" בכוכב הלכת. קרינה עוצמתית אמורה לחשוף את היסודות המרכיבים את "#N165"
אבן מאדים #N165 תהיה הלילה (א') במרכז תשומת הלב בחדר המצב של נאס"א. רכב החלל "סקרנות" יבצע ניסוי על הסלע המסתורי באמצעות קרן לייזר רבת עוצמה שאמורה לסייע בפענוח ההרכב הכימי הייחודי שלו.
ממרחק של כשלושה מטרים תפגע קרן הלייזר באבן, בגודל של כשבעה סנטימטרים, ובקהילה המדעית יעקבו אחר התגובה הכימית. "אנחנו הולכים להקרין עליה שלושים פעמים קרן בעוצמה של 14 מילי-ג'אול במשך עשר שניות", פירטו חוקרים אמריקנים. המכשיר הייחודי על רכב החלל, "ChemCam" (שילוב של כימיה ומצלמה) ינתח את תגובת הריאקציה מהקרינה. מדענים מקווים ללמוד מידע חדש על יסודות האבן באמצעות זיהוי הגזים שייפלטו.
המשימה מאדים: המוח של סקרנות
"לטייל" במאדים: תמונת פנורמה 360 מעלות
חוקרים אמריקנים אמרו לרשת CNN כי הניסוי פורץ דרך מכיוון שהוא כולל לראשונה הפעלת קרן רבת עוצמה בחלל. הם ציינו כי הלייזר פועל יחד עם טלסקופ. בנאס"א נערכים לסדרת ניסויים על פני כוכב הלכת המרוחק, אחרי שהנחיתה, החלק הקריטי של המשימה, הסתיימה בהצלחה.
בסוכנות החלל האמריקנית מסרו בסוף השבוע כי היעד הראשון של "סקרנות" על פני מאדים יהיה גלינלג (Glenelg), המרוחק כ-400 מטרים מאתר הנחיתה של רכב החלל. "היו לנו הרבה מתחרים חזקים", אמרו בנאס"א בהתייחסם ליעדים אפשריים על הכוכב האדום, "זו סוג של דילמה שמדעני כוכבים חולמים עליה, אבל ניתן ללכת רק למקום אחד בשביל החפירה הראשונה לדגימה ממאדים".
אחד ממדעני המיזם, ג'ון גרוטזינגר, הגדיר את החפירה הראשונה של רכב החלל "רגע ענק בהיסטוריה של חקר מאדים". "המעבדה המונעת" נחתה על פני מאדים לפני 13 ימים, ובינתיים הספיקה לשגר תמונות מרהיבות מכוכב הלכת המרוחק. היעד המרכזי של "סקרנות" הוא הר שארפ, שממוקם כשמונה קילומטרים ממקום הנחיתה. אך בשל ההתקדמות האיטית של רכב החלל, שמלווה בהפסקות רבות, המסע לפסגה עלול להימשך כמעט שנה.
רכב החלל צפוי "לטייל" ברחבי מאדים לפחות בשנתיים הקרובות, בתפקיד מעבדה מדעית ניידת. מטרתו לחקור את הקרקע - בראש ובראשונה מתוך מטרה למצוא עדויות להיתכנות חיים על פני כוכב הלכת.