ארוחות החג: להיפטר מהצרבת ומכאבי הבטן
כאבי בטן, שלשולים או גזים הם החלק הפחות נעים והפחות מדובר בארוחות החג. דיאטנית מסבירה איך להימנע מתופעות הלוואי באמצעות תזונה מתאימה, וגם מה יכול לעזור אם בכל זאת אכלתם את כל מה שמרגיז את מערכת העיכול שלכם
תקופת החגים מאופיינת בדרך כלל באכילה לא שגרתית. מארחים, מתארחים, יוצאים לטיולים ואוכלים בחוץ. כאשר אנחנו מארחים, יש לנו שליטה מסוימת על המאכלים המוגשים. אבל כשאנחנו מתארחים, השליטה שלנו קטנה משמעותית.
רוצים עצות בריאות? היכנסו לערוץ פארם נט
עוד כתבות בנושא תזונה ועיכול ב-ynet:
- דו"ח: עלייה של פי 4.5 בשכיחות מחלת הצליאק
בתקופה הזו אנשים רבים נתקלים בתופעות שונות הקשורות במערכת העיכול, כמו למשל, צרבות, נפיחויות, גזים, עצירות ושלשולים, שהם בדרך כלל הן סימפטומים לאכילה לא מותאמת, למתח נפשי ולעתים למחלה כלשהי. כדאי לדעת איזה מאכלים מזיקים למערכת העיכול שלנו ולנסות להימנע מהם ככל האפשר.
לחם לבן ומאכלים המכילים קמח לבן
צריכה מספקת של סיבים תזונתיים חיונית למניעת עצירות. בתהליך עיבוד הדגן, מפרידים ממנו את הסובין. לכן רצוי להעדיף דגנים מלאים ולגוון בסוגי הדגנים (משל: לחם שיפון, כוסמין וכו').
מה מומלץ במקום? לאפות חלות מקמח מלא, או מקמח כוסמין מלא. חשוב מאד להקפיד על שתיית מים מספקת במשך היום כולו, בעיקר אם מגבירים את צריכת הסיבים היומית.
מוצרי מזון דיאטטיים המכילים ממתיקים כוהליים
הממתיקים הרב כהליים, הם ממתיקים בעלי ערך קלורי הנמוך במעט משל הסוכר ובעלי אינדקס גליקמי נמוך יותר. הממתיקים, דוגמת סורביטול, קסיליטול, מלטיטול ודומיהם, מצויים בשפע במסטיקים ובסוכריות ללא סוכר וגם בחטיפים דיאטטיים שונים. רגישות לממתיקים אלה עלולה להתבטא בנפיחות, בגזים או בשלשולים.
מה מומלץ במקום? מומלץ להמעיט בצריכת מסטיקים, אשר גם ללא קשר לממתיק, לעיסתם עלולה לגרום לגזים וסוכריות ללא סוכר. העדיפו כמות קטנה של מאפים וחטיפים טבעיים אשר אינם ממותקים או בעלי כמות קטנה של סוכר.
אורז לבן ופריכיות אורז
פריכיות אורז הן להיט בקרב אוכלוסיית עושי הדיאטות למיניהם, בעיקר בתקופת החגים, לשם קיזוזים ואיזונים ונשנושים דלי קלוריות. אבל לסובלים מעצירות מומלץ להמעיט בצריכת אורז, אשר בעקבות כמות קטנה של סיבים תזונתיים והרכב פחמימתי מסויים, בעל תכונה 'עוצרת' יציאות.מה מומלץ במקום? אורז מלא, תוספות אחרות כגון קינואה, קטניות, בטטות ואפילו פסטה (רצוי מלאה) ותפוחי אדמה. והקיזוזים? ותרו עליהם. הם יעילים בעיקר לרגשות האשמה.
רימון
מאכל חג אופנתי, ועל שלל יתרונותיו הבריאותיים אין ויכוח. אבל לסובלים מעצירות, מומלץ להפחית בצריכתו.מה מומלץ במקום? אפשר לאכול מעט עבור הברכה. העדיפו פירות אחרים.
קטניות
עדשים במגוון צבעים, חומוס, אפונה ירוקה, שעועית לבנה, פול. עשירים מאד בסיבים תזונתיים ובחלבון. כל אלה יכולים להוות בעיה קשה עבור הסובלים מגזים.
מה מומלץ? בישול ארוך לרוב יסייע בהפחתת התופעה, כמו גם הנבטתם. הנבטת קטניות היא דבר פשוט יחסית. למרות שלא את כולן מומלץ להנביט, מעבר להפחתת תופעת הגזים, ההנבטה גם משדרגת משמעותית את ערכן התזונתי של הקטניות.
קפה ושוקולד
מכילים קפאין, אשר עלול להחליש את השוער הנמצא בין הוושט והקיבה, ותפקידו למנוע חזרת תוכן קיבה לכיוון הוושט. התופעה שנרגיש במקרה כזה היא צרבת.
מה מומלץ במקום? לא כל ארוחה חייבת להסתיים בקפה. אפשר להעדיף תה צמחים או לוותר לחלוטין על השתייה החמה. כמו כן, העדיפו קינוחים שאינם על בסיס שוקולד.
שתייה מוגזת
אם שותים משקאות מוגזים, עלולה להחמיר תופעה של גזים עקב בליעת האוויר.
מה מומלץ במקום? שתייה לא מוגזת, וכמובן, שעדיף בעיקר מים.
חלב ומוצריו
יש אנשים שסובלים ממחסור בלקטאז (האנזים המפרק את סוכר החלב), צריכת מוצרי חלב עלולה לגרום לתופעות שונות כגון גזים, שלשולים וכאבי בטן.
מה מומלץ במקום? העדפה של מוצרי חלב דלי לקטוז עשויה מאד להקל על הסימפטומים כמו גם הפחתה נכרת של צריכתם.
התכוננו לקראת הארוחות
- למדו מה מתאים לכם. מומלץ לכל אחד ללמוד את גופו ולדעת אילו מזונות גורמים לו לתופעות שונות. אם ידוע לכם כי קיימת נטייה לאחת מהתופעות שצוינו לעיל, מומלץ למלא יומן אכילה לתקופה קצרה.
מטרת הרישום היא לגלות כיצד משפיעה אכילת מזון כזה או אחר. כך ניתן יהיה להגיע לארוחות החג עם הידיעה ממה עדיף להימנע, מה רצוי לצמצם ומה ניתן לאכול בכיף ובלי חשש.
- אל תאכלו מהר. חשוב מאד לאכול בנינוחות, להקפיד על לעיסה ולהתרכז באכילה. שכן אכילה מהירה כמו גם לחץ, עלולים להתבטא בסימפטומים שונים במערכת העיכול.
- הקפידו על אכילה בהתאם לצרכי הגוף. העדיפו מזונות מחומרי גלם טבעיים ולא מעובדים, ובחרו מאכלים דלים בסוכרים ובפחמימות פשוטות.
הפתרונות שיצילו אתכם
מאיה כהן, רוקחת סופר-פארם, מסבירה כי יש פתרונות לתיקון המצב גם אם נכנעים לפיתויים ואוכלים את כל מה שאסור.
לפני האוכל
"אפשר לקחת כדור חצי שעה לפני הארוחה, ואז מונעים את כל התופעות. מדובר בכדורים כמו:- אומפרדקס z
- לוסק
חשוב לקחת את הכדורים על קיבה ריקה. כדורים מהסוג הזה אסורים לנשים בהריון ולאנשים הנוטלים תרופות נוספות בגלל חשש לאינטראקציה שלילית בין התרופות", אומרת כהן.
אחרי האוכל
אם לא לקחתם כדורים נגד צרבת לפני הארוחה ואחרי האוכל אתם מרגישים רע מאוד, יש כמה כדורים שיכולים לעזור. כהן מסבירה כי בכל מקרה מומלץ להיוועץ ברופא המטפל לפני לקיחת הכדורים הללו, למרות שלא מדובר בתרופות מרשם
- טאמס. כדורי סידן שסותרים את הצרבת.
- גביסקון (gaviscon). כדורים המיועדים לטפל בצרבת, בעיות עיכול, אי נעימויות במעיים.
- קלבטן. ניתן להשיג אותו גם ככדורים וגם כסירופ מיועד בעיקר למניעת כאבי בטן, אי נעימויות במעיים, גזים ושלשולים.
- ביסמוט. דומה מאוד בפעילותו לקלבטן.
- פינק. גם הוא ממשפחת מונעי כאבי הבטן, השלשולים והגזים. ניתן להשיג ככדורים וגם כסירופ.
- פפטולייט. מוצר חדש שיצא למדפים הנמכר כסירופ – הוא בעל פעולה דומה לזו של ה"קלבטן".
- פרוביוטיקה של מערכת העיכול. בדרך כלל לוקחים את הפרויביוטיקה כמניעה נגד תופעות כמו גזים, כאבי בטן ותחושת נפיחות ומלאות בבטן. אם התופעות הללו חוזרות על עצמן בחג, כדאי לשקול להתחיל לקחת פרוביוטיקה.
- רני, מבית "באייר", טבליות לעיסה להקלה מיידית של תחושת צרבת. רני מנטרל את רמת החומציות בקיבה בצורה מהירה ויעילה ובכך פועל להפסקת תחושת הצרבת באזור הוושט. הוא מכיל שילוב של סידן ומגנזיום ללא אלומיניום ובכך שומר על האיזון הפיזיולוגי התקין של הגוף וכמו כן הינו יעיל ובטוח לשימוש במהלך חודשי ההריון.
מגיע באריזות של 48 יחידות ואריזת חיסכון של 96 יחידות.
בין הארוחות
"תחושה של נפיחות ומלאות בבטן גורמת לאי נוחות רבה ומשבשת את המהלך התקין של החיים", מסבירה כהן ואומרת, שאם זו ההרגשה כדאי לקחת כדורים המבוססים על פחם פעיל כמו: קרבוסילן, נורית או קרבון. הם סופחים את כל הגזים ומוציאים אותם החוצה.
"הבעיה היא שהכדורים סופחים אליהם גם תרופות, אם אנשים נוטלים אותם. לכן לפני שימוש בסוג כזה של כדורים, מומלץ להתייעץ עם רופא".
בנוסף, ניתן לקנות אנזימי עיכול שמסייעים לפירוק המזון במערכת העיכול. זאת כדי למנוע תופעות של תחושת נפיחות וגזים. "אם המזון לא מתפרק היטב, אז הגוף לא יכול לספוג את רכיבי התזונה החיוניים שבגוף".
הכותבת היא דיאטנית ופסיכודרמטיסטית, מתמחה בטיפול בהתנהגויות אכילה של אמהות וילדים