שתף קטע נבחר

 

משרד בלי ניירות - זה טוב או רע לסביבה?

קמפיין המשרד להגנת הסביבה מעודד להפחית את השימוש בנייר ולמחזר אותו, אבל מתנגדים טוענים שזה יפגע בפרנסת עובדים בתעשייה ואף טוענים שמיחזור מזיק לא פחות לסביבה. כיצד מנווטים בין האינטרסים של המומחים השונים ומדוע בכל זאת כדאי להתייעל במקום העבודה?

המשרד להגנת הסביבה גייס השנה את הקומיקאי טל פרידמן להוביל מסע פרסום שנועד לעודד שינוי התנהגותי בקרב הציבור, כך שננהל את חיינו באופן ידידותי יותר לסביבה. אחד מהמסרים העיקריים שהופיעו על המרקע היה הפחתת השימוש בנייר ומיחזור שלו, אבל האימרה "במקום שבו יש 10 אנשים, תמצא 100 דעות", נכונה גם כאן.

 

 

כך למשל, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יהודה אלחדיף, תקף את הקמפיין ודרש להסיר את התשדיר שמעודד מיחזור נייר, בטענה שהוא מטעה ואף מסכן את פרנסתם של עובדי התעשייה. יש גם מתנגדים נוספים למיחזור, בטענה שמדובר בתהליך שמבזבז מים ואנרגיה לא פחות מתהליך ייצור הנייר מתאית עץ. 

 

אבל לכל עמדה יש גם עמדה נגדית שמוכיחה את ההפך המוחלט ואף מגייסת לצורך העניין מחקרים מדעיים. כך גם קורה לגבי נושאים אחרים כמו קרינה סלולארית, קרינה ממכשירי מיקרוגל, השפעותיהן של תרופות שונות, ויש כמובן דוגמאות רבות נוספות.

 

אז נכון שתהליכי איסוף ושינוע נייר למיחזור צורכים אנרגיה, אבל מדובר בכמות מזערית לעומת זו שדרושה לייצור תאית מעץ. בכל מקרה, האלטרנטיבה של שימוש ב"נייר בתולי" בלבד - מחייבת לכרות יערות שלמים. יוצאות מהכלל הן מדינות כמו פינלנד, שבדיה, אוסטריה וקנדה, בהן יש חקיקה ואכיפה קפדנית של מדיניות של נטיעת עץ חדש במקום כל עץ שנכרת.

 

מומחים לאינטרסים

נראה שכל קבוצת מומחים מייצגת תעשיה שונה ואינטרסים כלכליים שהיא מעוניינת להגן עליהם. דוגמה טובה לכך היא מחקר משנת 2007, שבדק את ההשפעות המזיקות של מדפסות לייזר. את המחקר ביצע צוות חוקרים גרמני-אוסטרלי ממכון פראונהופר (גרמניה) ומאוניברסיטת קווינסלנד (אוסטרליה).

 

החוקרים גילו שסוגים מסוימים של מדפסות עלולות לזהם את האוויר עם חלקיקי טונר. אחת המדפסות אף פלטה חלקיקים זעירים בקצב של עשן שנפלט מסיגריה תוך כדי עישון. ספיגת חלקיקי הטונר דרך מערכת הנשימה יכולה להשפיע על הבריאות בדרכים שונות, בין השאר בבעיות נשימה, בעיות לב וכלי-דם או סרטן.

 

לפי המשרד לאיכות הסביבה בארצות הברית חלקיקים זעירים שקוטרם פחות מ-10 מיקרומטר הם הגרועים ביותר מפני שהם עלולים לחדור לעומק הריאות ואף למערכת הדם. בגלל מורכבות הנסיבות שגורמות לפליטת החלקיקים הרעילים, הדו"ח הסתיים בזמנו בהחלטה לבצע ניתוח נוסף של ההרכב הכימי של החלקיקים.

 

המחקר עורר סערה בקרב יצרניות המדפסות אך כעבור שנה, לאחר שהושלם חלקו השני, פרסם הצוות כי החלקיקים שנפלטים ממדפסות לייזר אינם מזיקים. האם התוצאות הושפעו מהעובדה שחלק מהמימון למחקר הגיע מאיגוד גרמני מקצועי שבו חברות גם יצרניות מדפסות? התשובה לכך אינה ידועה.  

 

איך זה קשור אלינו?

הלך הרוח הציבורי גורם כיום לארגונים רבים במשק להצטרף לגל הירוק. אחת הדרכים היעילות לעשות זאת, היא הפיכת המשרד ל"דיגיטאלי" באופן שיצמצם משמעותית את צריכת הנייר. תפיסה זו שואפת לצמצם את הניירת העסקית עד למינימום ההכרחי, באמצעות המרת כל מסמכי החברה לפורמט ממוחשב, שמנוהל ממערכת מרכזית אחת.

 

למרות הויכוחים והתפיסות השונות, יש כמה סיבות טובות לעשות זאת. הראשונה היא מניעת בזבוז מיותר בין כתלי המשרד, שכן "מחזור חיים" של כל מסמך, כלומר מספר ההדפסות החוזרות ונשנות שלונע בין 9 ל-11 פעמים בממוצע.

 

סיבה נוספת היא הסביבה: נייר מהווה 40% מהפסולת בעולם המערבי, כך שהפחתת כמויות הניירת תוכל להפחית את כמויות הפסולת והזיהום שהן גורמות. לפי התשדיר של המשרד, אם נצמצם את מספר ההדפסות ונקפיד על הדפסות דו-צדדיות - נחסוך במהלך חיינו עד 130 עצים.

 

אז לא צריך לחבק עצים כדי לדאוג לסביבה, אבל כן חשוב להתעדכן ולהטמיע פתרונות מתאימים, שכן חיסכון במשאבים יקרי ערך הוא השקעה משתלמת גם מבחינה עסקית וגם מההיבט הסביבתי.

 

הכותב הוא מנכ"ל חברת MPL חברה העוסקת במערכות ניהול ואחזור מסמכים, וניהול משרד ללא נייר

פורסם לראשונה 19/08/2012 19:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים