האם מותר לגרש מטרידים מחדר המדרגות?
מתגוררים בבניין משותף? סביר להניח שלא מעט פעמים צילצלו בפעמון דירתכם, וכשפתחתם את הדלת התבקשתם לתרום לאחת העמותות או לסרב בנימוס לרוכל כזה או אחר. אבל האם מותר להם להיכנס לבניין בטענה כי מדובר במרחב ציבורי?
פעמים רבות דיירי הבית המשותף נאלצים לפתוח את הדלת לרוכל, למתרים או לזר אחר שמצלצלים בפעמון ומציע את מרכולתם. גולשי ynet נדל"ן ביקשו לדעת האם ניתן למנוע את כניסתם למרחב המשותף, או שזו זכותם מאחר שמדובר בשטח ציבורי.
כתבות נוספות במדור שכנים שכנים :
- מפחדים להיתקע במעלית? אולי מגיע לכם גנרטור
- חבר בוועד הבית? אולי אתה לא צריך לשלם
- התקרה בבית נוזלת: מי אשם?
על מנת להשיב על שאלה זו, ראשית יש לבחון אם הרכוש המשותף הוא בגדר שטח ציבורי או שטח פרטי משותף. הוראות חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים אוסרות על הפליה בקשר לכניסת הציבור למקומות ציבוריים.
עיון בחוק מלמד כי "מקום ציבורי" הוא מקום המיועד לשימוש הציבור, כמו אתרי בילוי ותיירות, תחבורה ציבורית, מוסכים וחנויות, ומופנה למי שעיסוקו בהספקת מוצר או שירות ציבורי או בהפעלת מקום ציבורי. זאת להבדיל מהרכוש המשותף, כשמו כן הוא - משותף לכלל בעלי הדירות בבית המשותף, אך יחד עם זאת אינו נחלת הכלל.
אמנם חדר המדרגות ולובי הכניסה לבית משותפים לכלל הדיירים, בהיותם חלק מהרכוש המשותף - אך הם אינם מיועדים לתת שירות או לספק בילוי לציבור. חדר המדרגות ולובי הכניסה עומדים לשימושם של בעלי הדירות השונים ואורחיהם, אך אין בכך כדי להפוך אותם לרשות הרבים ולנחלת הכלל.
אורחים לא קרואים: יכולים להיכנס?
על פי הפסיקה, זכותו הקניינית של אדם על דירתו כוללת גם את זכותו ליהנות מהדירה ולמצות את ההנאות שזו מעניקה לו - דבר הנותן, לדוגמא, את הזכות להתנגד למטרד.
לפיכך, בכל הקשור בהוצאה הכספית להתקנת דלתות כניסה או אינטרקום, כמו גם התקנת שער או מחסום לחצר הבית או לחניה, מורה הפסיקה - גם אם לא היו קודם לכן - כי ההוצאה הכספית היא מבחינת הוצאה לצורך "החזקה תקינה" של הבית, אשר כל הדיירים חבים בה, גם אלה שלא תמכו בהוצאה.
מן האמור עולה כי דיירי הבית רשאים להודיע ל"אורחים לא קרואים" כי אינם רצויים וכי כניסתם לתחום הבית אסורה וכי הם מסיגי גבול. עם זאת, למרות שאדם רשאי להרחיק מחצריו, בתנאים מסוימים, מסיגי גבול - עצתנו היא שככל שרוצים להרחיק זר מהבית, יש לעשות זאת באמצעות המשטרה ולא בדרך אחרת.
אם כך, מה הדין במצב בו אחד השכנים בטוב ליבו פותח את דלת הכניסה? הרי לכאורה יכולים אורחים אלה לטעון כי הורשו להיכנס על ידי אותו שכן, לראיה הוא פתח להם את דלת הכניסה? אין מחלוקת כי כל אחד מבעלי הדירות רשאי לצפות מבעלי הדירות האחרים כי ינהגו באחריות כלפי דיירי הבית האחרים ורכושם וימנעו מלגרום להם הפרעות או הטרדות ונזקים, בין אם לגופם ובין אם לממונם.
לפיכך, השכן טוב הלב צריך לדעת כי אם הוא בוחר להכניס אל תחומי הבית כל עובר דרך החפץ בכך, גם אם אינו אורחו, מבלי לבדוק לכוונותיו או אודותיו, הרי הוא גורם בכך עוול לשכניו ברשלנות והוא צפוי להתחייב בכך לשאת בנזקיהם של שכניו, ככל שהאורח גרם לאיזה נזק לבית או למי מדייריו.
הכותב הוא שותף בכיר במשרד עורכי דין מילר ושות' . הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול
הפנייה הראשונית לקבלת המידע הגיעה באמצעות המייל האדום