סינון אתרים - חובה יהודית להורים
הייתם נותנים לילדים שלכם להסתובב במשך ארבע שעות ביום בכפר שבו מסתובבים באופן חופשי סוחרי סמים וזונות? אז למה אתם מתירים להם שימוש חופשי באינטרנט? תקנה חדשה דורשת מחברות האינטרנט סינון אתרים - לכתחילה
הפילוסוף היהודי-צרפתי עמנואל לוינס טען כי "להיות ללא בית, ללא מרחב פנימי, פירושו להיות בלתי מסוגל לקיים קשר אמיתי עם הזולת, וממילא להיות זר לעצמך ולזולתך". אדם זקוק למקום צנוע שיפריד בין משפחתו, ביתו-מבצרו, ובין הרחוב הסואן שבחוץ. רק באמצעות חיץ זה יוכל אדם לפתח את עולמו הפנימי, וממילא ליצור קשרים עמוקים עם הזולת. ואולם בתוך הדיור הפיזי הקיים - חובתנו לספק לילדינו גם "מרחב מנטלי מוגן" שיאפשר את פיתוח המרחב הפנימי.
עוד בערוץ היהדות - קראו:
סקר של "ידיעות אחרונות" שהתפרסם לאחרונה מראה שילדים בישראל גולשים באינטרנט מעל 4 שעות ביום בממוצע. האם הייתם נותנים לילד שלכם להסתובב במשך ארבע שעות ביום בכפר שבו מסתובבים באופן חופשי פדופילים, פושעים, סוחרי סמים, יצרני נשק וזונות? אני מניחה שהתשובה תהיה "לא!" אך כל זה נמצא אצלכם בתוך הבית הממוזג, מתחבאים מאחורי מסך המחשב שמולו יושב ילדכם.
חשיפת ילדים לתכנים פוגעניים, הכוללים אתרים המעודדים אלימות, פגיעה בזולת והשפלה, והמציגים בני אדם כחפצים זמינים לשימוש מיני, עלולה לעצב אותם כילדים מעוותים מוסרית.
תקופה חשובה במיוחד
המסורת היהודית מלמדת אותנו שהילדות היא תקופה מעצבת זהות, וכך אמר החכם במשלי: "חֲנֹךְ לַנַּעַר עַל פִּי דַרְכּוֹ גַּם כִּי יַזְקִין לֹא יָסוּר מִמֶּנָּה" (כ"ב, ו'). כלומר, הדרך שבה הנער מתחנך בצעירותו תלווה אותו לשארית ימי חייו. עיקרון זה חוזר בדברי חז"ל, שאמרו: "הלומד ילד למה הוא דומה? לדיו כתובה על נייר חדש" (אבות ד', כ').
יתרה מכך, הצבת ילד קטין מול אתרים המפתים אותו לפשיעה ולהימורים ללא שום הגנה וסינון, היא בגדר "וְלִפְנֵי עִוֵּר לֹא תִתֵּן מִכְשֹׁל". חכמינו ביארו שהחובה היא לא רק להסיר מכשולים פיזיים בפני עיוור ממש, אלא אף להסיר מכשולים רגשיים העומדים בפני מי שאינו מסוגל להתמודד אתם (תלמוד בבלי, פסחים כב ע"ב). חובה זו היא חובה מוסרית כלפי כל חבר, וחובה כפולה ומכופלת המוטלת על הורה כלפי ילדיו ועל החברה כולה כלפי הילדים של כולנו.
כמו כן, מדברי חכמינו ניתן ללמוד שמי שמאפשר לילד להתמודד לבד מול פיתויים גדולים לפשע, כפי שקיימים היום באינטרנט לא מסונן, נחשב כמי שמכשיל אותו באופן אקטיבי. וכך אמרו חכמינו על מי שמעמיד את בנו בפתח בית בושת: "אדם אחד שהיה לו בן, הרחיצו וסכו, והאכילו והשקהו, ותלה לו כיס על צוארו, והושיבו על פתח של זונות, מה יעשה אותו הבן שלא יחטא?" (תלמוד בבלי, ברכות לב ע"א).
אינטרנט מסונן
הצעת החוק התקשורת (בזק ושידורים) (תיקון – חובת סינון אתרים פוגעניים), התשע"ב – 2012, שאושרה לאחרונה, קובעת שכל ספק אינטרנט יספק את שירותיו עם תוכנת סינון אתרים כברירת מחדל. אדם בגיר יוכל להסיר את תוכנת הסינון באמצעות שיחת טלפון עם הספק, תוך הזדהות במספר כרטיס אשראי או מספר זהות. באופן זה, אין שום פגיעה בחופש הפרט ובבחירה החופשית, שהיא מיסודותיה של היהדות, ואדרבה, הצורך בפתיחת הסינון הופכת את השימוש באינטרנט לא מסונן לבחירה מודעת ושקולה.
מטרה נוספת של הצעת החוק היא לסייע להורים לממש את זכותם וחובתם להגן על ילדיהם, כפי שקבע הרמב"ם: "הרואה בנו יוצא לתרבות רעה ואינו ממחה בידו, הואיל ובנו ברשותו אילו מיחה בו היה פורש ונמצא כמחטיאו" (הלכות תשובה ד, א).
הורים רבים זקוקים לסיוע בעניין זה, שכן הם אינם מודעים לסכנות הטמונות ברשת, בין השאר בגלל הפער הגדול שבין שליטת הילדים במכמני התקשוב לבין זו של הוריהם בתחום. בזכות הצעת החוק יוכלו ההורים למלא את חובתם הערכית והיהודית לחנך את ילדיהם כראוי.
אני יודעת שהילדים חכמים, ומי שבאמת ירצה להגיע לפורנוגרפיה ואלימות יצליח לעשות זאת - אין אפשרות לבצע חסימה הרמטית, אך הצבת הגבול והסינון ימנעו ממי שאינו רוצה להגיע לפורנוגרפיה ולאלימות, להגיע אליהם שלא במתכוון. גם אם לא נצליח להציל את כולם, עדיין "כל המקיים נפש אחת מישראל כאילו קיים עולם מלא"..
לשווא מנסים להפחיד אותנו מפני "מאגר בושה", שבו ספק האינטרנט ידע על כל אדם המבקש להסיר את הסינון. כבר היום ספק האינטרנט יודע בדיוק לאן אנו גולשים. לא מקרה הוא שאם שלחת פעם מייל על התעניינות במשקפיים, כעבור כמה שבועות תקבל הודעות פרסום על משקפיים.
אינטרנט מסונן - בכל מקום
אני שואפת לכך שלא רק האינטרנט בבית יהיה מסונן, אלא גם ברשתות הסלולריות ובבתי קפה-אינטרנט או רשתות חינמיות אחרות שמחוץ לבית
יהיו מסוננות, שכן דווקא מחוץ לבית הילדים נתונים ללא שום השגחה בוגרת על תכני גלישתם.
אני חושבת שסינון אתרים הוא "צו השעה", ואני לא בודדה. סקר של מינה צמח העומדת בראש מכון "דחף" קובע ש-70% מהאוכלוסייה בישראל מעוניינים בתכנת סינון, וקיים לכך רוב גם בציבור המזהה עצמו כחילוני.
בשביעות רצון לא מוסתרת ניתן לקרוא את הדיווחים על כך שלפני כשבועיים הורה שר התקשורת משה כחלון לספקיות האינטרנט לסנן את התכנים. זוהי פעולה נחוצה - למען עתיד ילדינו. כך נוכל להכניס את הרשת האלקטרונית אלינו הביתה, ולא להפוך את קירות בתינו לרשת נקובה. באופן זה האינטרנט יוכל להוות מקור מידע ומרחב בטוח לנו ולמשפחתנו; נוכל ליהנות מיתרונותיו ויחד עם זאת להיות מוגנים מנזקיו, וכפתגם התלמודי: נאכל את הפירות ונזרוק את הקליפה.