עדויות חרדים מלשכת גיוס: "זעקתי והתחננתי"
עיתון חרדי פירסם עדויות בעלות אופי היסטרי מפי צעירים חרדים שהגיעו ללשכת גיוס: "נשאתי תפילה לבורא העולם, פחדתי מאותו חייל בריון שיכה אותי, שיכניס אותי לתא המעצר - כפי שאיים. אינני יודע איך, אך ברוך השם הצלחתי לצאת משם"
המאבק נגד גיוס חרדים
לצבא נמשך, וכעת עובר ציבור הישיבות מהגנה להתקפה: עיתון "הפלס", המזוהה עם אחד הפלגים בזרם הליטאי, פרסם תחקיר בסגנון מוגזם של "עדויות קשות", שבו נטען כי תלמידי ישיבות שהתייצבו בלשכת הגיוס
מאז 1 באוגוסט - מועד פקיעת חוק טל
וביטול מעמד "תורתו אומנותו" – זכו ל"יחס מחפיר ומזלזל", והיו קורבן למסכת השפלות ואיומים מצד בעלי תפקידים בבסיס, על רקע אי-גיוסם לצה"ל.
אמאל'ה, ילדתי תלמד בבית ספר חילוני/ טור אישי
עוד בערוץ היהדות - קראו:
תחת הכותרת "בני תורה במצור ובמצוק" מצטט העיתון בדרמטיות מעושה עדויות בעלות אופי היסטרי מאת תלמידי ישיבות, כפי שנמסרו למערכת דרך צד שלישי. העיתון מפריז בדיווח על "חוויות קשות מנשוא שעברו נערים תמימים וישרי דרך מול מלתעות הצבא, על גייסותיו ומערכותיו הדורסניות". כן מתוארים בכתבה "שכנועים בקול מתקתק על 'עתיד ורוד' המצפה לאלו שייכרעו לבעל (ביטוי לעבודה זרה, מהעבירות החמורות בתורת ישראל – ק.נ) ויצטרפו לשורות הצבא".
"זעקתי והתחננתי", מצוטט אחד מתלמידי הישיבות ב"קול חנוק מדמעות", כמתואר בעיתון, "אמרתי פעם ועוד פעם כי אינני מוותר בשום פנים ואופן על לימוד התורה הקדושה. אמרתי בבירור שאני רוצה להישאר בן תורה, אך החייל האטום שעמד מולי אפילו לא רצה לשמוע. הוא חייך לעברי בבוז ואמר: 'זהו, נכשלתם. החוק שלכם התבטל וכולכם צריכים ללכת לצבא, וגם אתה, כאן ועכשיו'.
"נשאתי בלבי תפילה ותחינה לבורא העולם. שפתיי אמנם לא נעו. פחדתי מאותו חייל בריון שיכה אותי, שיכניס אותי לתא המעצר - כפי שאיים עליי ללא הרף, אך לבי זעק לבורא העולם. אינני יודע איך, אך ברוך השם הצלחתי לצאת משם, למעלה מכדרך הטבע. באותם רגעים קשים חלפו בראשי כל אותם סיפורים איומים על התמודדויותיהם של יהודים מול צבאות הגויים בכל מקומות מושבותיהם".
"אירועים טראומתיים ביותר"
אז על מה המהומה הרבה? להלן תיאור שיחה שהתקיימה בין פקיד בלשכת הגיוס לצעיר חרדי שהתייצב בה, כפי שמתואר בתחקיר "הפלס":
החייל: "תקלוט – אין יותר מעמד של בן ישיבה! עכשיו אתה תעלה, תעשה בדיקות רפואיות ומבחנים, לאחר מכן אם תימצא כשיר לגיוס, תגויס מחר בבוקר! זהו זה! בכל מקרה לא תוכל לחזור למעמד של בחור ישיבה!".
תלמיד הישיבה: "אבל הודעתי לכם שאני רוצה לחזור למעמד של בן ישיבה".
החייל: "כרגע אין יותר שום מעמד של בן ישיבה, החוק בוטל! אם לא תסכים לעשות מיד בדיקות ומבחנים, אז אני אדאג שיוציאו עליך פקודת מעצר ונכריז עליך כעריק ומשתמט מגיוס. מה שיש לך לעשות עכשיו זה רק בדיקות רפואיות ומבחנים... אחר כך תוכל לפנות אל מדור בני ישיבות שיעבירו פניה למפקד מיט"ב, ואז אם מפקד מיט"ב יאפשר להכניס אותך למעמד נסכים שתיכנס, ואם לא - אתה תגויס".
גם הורים התראיינו לכתבה, ותיארו את החוויות הקשות של ילדיהם. פ', אמו של אחד מתלמידי הישיבות, סיפרה: "בני הרגיש ממש חסר אונים. הוא חש במצוקה נוראה ופרץ בבכי". לדבריה, איש לא הכין אותו ואת חבריו להתמודדות עם הלחצים מול "חיילים קשוחים" ב"סביבה מנוכרת ומטילת אימה", כהגדרתה, בעוד שבצד השני "עברו מן הסתם הכשרה והדרכה כיצד לנהוג מול התלמידים הצעירים שלנו".
עורך התחקיר מסכם כי "מדובר באירועים טראומטיים ביותר עבור בני תורה צעירים, שאינם מורגלים בהתמודדות עם דורסנות של חובשי מדים המתעללים ברגשותיהם, וזאת, כמובן, מלבד עצם הסכנה שהסיטואציה המאיימת תגרום לבני תורה מאוימים ומפוחדים להסכים מתוך לחץ להליכים שמלוא משמעותם החמורה אינה ידועה להם".
מפגינים קו בלתי-פשרני
עיתון "הפלס" הוקם באחרונה על ידי בכירים לשעבר במתחרה "יתד נאמן", לאחר שהודחו ממנו במסגרת קרב חצרות פנים-ליטאי על צביון העיתון ועל זהות פטרונו הרוחני. אפשר כי גם לפרסום תחקיר זה תפקיד במאבק בין העיתונים: "הפלס", המזוהה עם הרב שמואל אויערבך, מבקש באמצעותו לקבע את הקו השמרני-בדלני שהוא נוקט, ובכך להאפיל על "יתד" של הרב אהרון לייב שטיינמן, המואשם בפשרנות.רמז לכך ניתן למצוא בהתייחסות שהייתה בכתבה למודעה שפורסמה ב"יתד נאמן", לפיה רבנים הורו לתלמידי הישיבות לסרב לחתום על מסמכים בלשכת הגיוס, כאשר "הפלס" מגדיר הצעה זו, בשם ראשי ישיבות עלומי שם, כלא-ריאלית. "הדבר דומה להסכמתו של אב להשליך את בנו לגוב האריות, תוך שהוא מורה לילד הקט לסרב לאריות הסובבים אותו ולהבהיר להם כי לא יטרפוהו", נכתב בעיתון המתחרה.
"הפלס" מציע פיתרון אלטרנטיבי: "הבחורים יתבקשו שלא ללכת בשום פנים ואופן לבדם אל הלשכה, אלא יוצמד מלווה לכל תלמיד ישיבה צעיר העושה את דרכו ללשכת גיוס. מלווה זה יהיה בוגר ומנוסה - רב מצוות הישיבה, אברך מבוגר או בן משפחה, שיגן על המתייצב מפני איומים ולחצים. במקביל, יוקם צוות משפטי שידריך ויכוון את הבחור ואת המלווים, כיצד להתמודד חוקית ומעשית עם מסכת הלחצים".
מה היה בפנים? גיוס חרדים
צילום: צביקה טישלר
מומלצים