מחכים לדירה: כך בונים דירות במגדל מגורים
אחרי בניית קומת הפנטהאוז, הגיע הזמן לסיים את בניית הדירות. כל מה שצריך זה קבלני אינסטלציה וחשמל, שידאגו למערכות הכי חשובות בבית. ynet נדל"ן ממשיך לעקוב אחר הליך הקמת מגדל מגורים ברמת גן, כך שתוכלו לראות איך הליך הבנייה מתבצע
מדי יום אנו עוברים ליד אתרי בנייה, חולפים תחת מנופי ענק - ולא מבינים מה מתרחש מאחורי השלטים המתריעים "סכנה! כאן בונים". על מנת להנגיש עבורכם את תהליך הבנייה, כך שתוכלו לראות בעצמכם כיצד הוא מתבצע, פתחנו במעקב אחר הקמת מגדל מגורים ברמת גן וקראנו למיזם הזה "פרויקט מתגלגל".
לצפייה בכתבות הקודמות של הפרויקט המתגלגל "בנה ביתך"
את ארבעת החלקים הראשונים של הפרויקט, שהם בניית המבנה התחתון של מגדל המגורים, הקמת החניון התת-קרקעי, בניית קומה הקרקע והקמת שלד המגדל בבניין כבר הצגנו. כעת נראה כיצד מבצעים את עבודות הגמר בבניין.
נזכיר כי הפרויקט מלווה באופן שוטף את תהליך הקמת המגדל ומציג את מהלך הבנייה בפרויקט שעתיד לאכלס 96 משפחות ב-25 קומות. אז למה אתם מחכים? בואו נמשיך!
כך מתחילים את עבודות הגמר בבניין
במקביל להתקדמות עבודות שלד המגדל בבניין, החלו עבודות הגמר בדירות ובשטחים הציבוריים (לוביים קומתיים וכו'). סדר הפעילויות והעבודות באתר, ותזמון תחילת וקצב עבודות הגמר בפרט, נעשה מתוך שיקולי ביצוע ועמידה בלוחות זמנים.
סדר הפעילויות בבניין ייקבע בהתאם לאילוצי הביצוע ולוח הזמנים המתוכנן, אולם אין להתעלם מכך ששיקולי נוחות וניסיון שצבר הקבלן המבצע משפיעים על קבלת ההחלטות. עבודות אלה כוללות עשרות פעילויות (כגון עבודות חשמל, אינסטלציה, טיח, צבע, אלומיניום ועוד) והן קשורות אלה באלה, כך שבסופן יתקבל המוצר המוגמר - מגדל עם דירות ראויות למגורים.
הרכבת משקופים עיוורים לחלונות אלומיניום: עם סיום יציקת התקרה ייכנס קבלן האלומיניום ויתקין את המשקופים העיוורים. מטרת המשקוף העיוור היא לספק מסגרת קבועה ונוחה להרכבת החלון העתידי, להתגבר על אי הדיוקים הנוצרים במהלך היציקה ולאפשר קיבוע של פרופיל החלון באופן יציב ואחיד. לפני התקנת המשקוף, מונחת שכבה אוטמת בין הפח לבטון.
המשקוף העיוור עשוי פח מכופף והוא מעוגן לדפנות הבטון, במקום בו יורכבו בהמשך חלון או ויטרינה, כחלק מפרטי האלומיניום של הבניין. פרטי המשקוף העיוור, כמו גם פרטי החיבור והאיטום שסביבו, מוגדרים על ידי יועץ האלומיניום. המשקוף יכלול את מעטפת החלון, כמו גם את ארגז התריס (במידה שקיים).
בניית קיר מעטפת ומחיצות פנים: תכונותיו הגרועות של הבטון ויכולתו הנמוכה בהתנגדות להולכת חום קור, אינם מאפשרים לו להוות בידוד ראוי לשינויי הטמפרטורה הצפויים מחוץ ומפנים הדירות. על מנת להגדיל את ההתנגדות התרמית של קירות המעטפת, יש להוסיף שכבה מבודדת לכל האלמנטים הפונים כלפי חוץ.
בידוד זה ניתן להשיג על ידי יצירת חיץ נוסף, בעל תכונות משופרות ויכולת התנגדות תרמית גבוהה יותר. פתרונות מקובלים לבידוד קירות חוץ בשיטת ברנוביץ הם קרומי גבס (פלטות גבס) כמו גם שימוש בבלוק של איטונג למשל, המצטיין במסה נמוכה ובכושר בידוד תרמי ואקוסטי גבוה. עובי קיר הבידוד ייבדק ויוגדר על ידי המתכנן (יועץ תרמי), שכן הוא ישפיע על הפרש הטמפרטורה בין החוץ לפנים.
עם סיום בניית קיר המעטפת, נכנסים הבנאים לעבודה. בשלב הראשון מקבלים הבנאים תוכנית בנייה לדירות, על פי בקשת הדיירים (דירות עם חלוקה סטנדרטית, או דירות שבוצעו בהם שינויי דיירים).
לאחר שהבנאים סימנו את מיקום המחיצות (הסימון נעשה על רצפת הבטון), מונחת השורה הראשונה של הלבנים, ומנהל העבודה מוודא כי המחיצות מוקמו לפי התוכנית. לאחר מתן אישורו, ממשיכים הבנאים בבניית המחיצה המלאה. בניית המחיצות נעשית על פי פרטי ודרישות היצרן, חיבור הקיר לתקרה, חיבור קיר בלוקים לקיר בטון וכו'.
עבודות אינסטלציה: עם סיום בניית המחיצות, ייכנסו לעבודה בדירות הקבלנים הראשיים. הקבלן הראשון שיכנס לדירה יהיה קבלן האינסטלציה. צוות הקבלן ייכנס לביצוע העבודות בדירה, הכוללים העברת תשתית מים (לצריכה), צנרת לניקוז שופכין, צנרת לניקוז דלוחין (כדוגמת צנרת שאוספת את ניקוז מי הכיור), צנרת לדוד חשמל וכן ניקוז למזגן המיני מרכזי. מאחר שהעבודה בקומה נעשית בכל הדירות, צוות ההתקנות יעבוד במקביל על ארבע הדירות כדי לפשט את העבודה.
המערכת להובלת המים בדירות נעשית באמצעות צנרת מים המחוברת במקביל, ומיועדת להעברת מים חמים וקרים. היתרון במערכת צינורות המחוברת במקביל מתבטאת באיכות השירות עבור הדיירים, כך שבמקרה ונתגלתה נזילה - שולפים את הצינור שהתגלה כבעייתי ומחליפים אותו (בניגוד לחיבור בטור - המצריך את פירוק קו המים כולו).
בקצה קווי המים בדירה ממוקם ארון מחלקים וברזים (הארון ממנו ניגשים לטפל בצנרת המים הדירתית), אליו מתחברים כל קווי המים של הדירה. במקרה של תקלה באחד הקווים, הארון הוא המקום ממנו מתבצעת התחזוקה ו/או שליפת הצינור בעת הצורך.
הזנת המים לדירה נעשית באמצעות צינור מים ראשי המוזן מקו המים הראשי של הבניין, העובר באחד מהפירים האנכיים שבלובי הקומתי (הצינור הדירתי מחובר אל הצינור הראשי באמצעות שעון שיורכב לאחר כניסת הדירים לדירה).
עבודות החשמל: קבלן עבודות החשמל ייכנס בדרך כלל לאחר קבלן האינסטלציה. השיקול העומד מאחורי קביעה זו נובע בעיקר מהסיבה, כי ישנן נקודות חשמל שונות הנקבעות ביחס לנקודות מים (ברז, קולטן איסוף וכו').
בשלב הראשון ייכנס הקבלן לסמן בדירה את מיקום אביזרי הקצה (נקודות מאור, הדלקות, שקעים וכו'), על מנת להזין אותם בצנרת שבהן יעברו כבלי וחוטי החשמל. ההזנות לנקודות מתבצעות מהצנרת שנוצקה עם התקרה שמעל הדירה, מהן חוצבים תעלות אנכיות בקירות המעטפת וקירות הפנים, על מנת להגיע לגובה הנקודה הרצויה.
בשלב הבא יחצוב הקבלן תעלות בקירות (נעשה באמצעות מכשיר חירוץ חשמלי), ובהן יניח את צנרת ההולכה לחוטים. בשלב שלאחר מכן יונחו בתעלות הצינורות ובשלב האחרון - חיווט הקווים.
אביזרי החשמל (אביזרי קצה כדוגמת שקעים, לחצנים וכו') יותקנו רק בשלב מאוחר יותר, על מנת למנוע פגיעה או גניבה של אביזרים אלה (ייעשה רק לאחר התקנת דלתות כניסה לדירות וסמוך יותר למועד האכלוס).
עבודות האיטום: עם סיום עבודות הנחת צנרת האינסטלציה בחדרים הרטובים (אמבטיות, שירותים ומקלחות), מתבצעות עבודות האיטום. על מנת ליצור שכבת איטום טובה, יש לבצע עבודת הכנה בטרם מיושמת שכבת האיטום.
עבודת ההכנה כוללת ניקוי יסודי של רצפת החדר, סיתות שאריות בטון, תיקון סגרגציות, מילוי חורים וכו'. בשלב הבא ימרח קבלן האיטום שכבת בטון דקה על מנת להחליק וליצור משטח נקי ואחיד, כתשתית לאיטום. המריחה מתבצעת סביב הצנרת ו"מטפסת" על בסיס הקירות ליצירת "אמבטיית איטום".
בכל כניסה לחדר רטוב תיבנה חגורת בטון, וזאת על מנת ליצור חיץ פיזי בין חדר רטוב לחדר יבש. כך נוודא כי לא נאפשר למים לזרום לחדרים - במקרה של הצפה או נזילה.
הכותב לירן לוין (.B.Sc הנדסה אזרחית) מנהל את הפרויקט מטעם הקבלן המבצע, ומלווה אותו מיומו הראשון ועד מסירת הדירות לדיירים, וכן מנהל אתר CivilEng - הפורטל הישראלי להנדסה אזרחית, בנייה וסביבה