מה עושים כשהכתר נופל? כל השיטות הביתיות
זה יכול לקרות לכם בכל רגע נתון. אתם נותנים ביס, ופתאום מרגישים שהכתר הזמני או אפילו הקבוע השתחרר ממקומו. לפני שאתם נכנסים לפאניקה, הנה כמה פתרונות שיכולים לעזור עד שתגיעו לרופא השיניים שיחזיר לכם את המראה המושלם
שיניים יכולות לגרום לנו לכאבים רבים. הבעיות איתן תופסות אותנו בדרך כלל לא מוכנים. סתימה שנופלת באמצע ארוחה, שן שנשברת במהלך החופשה וכתר שמחליט לצאת מהמקום דווקא ביום שבת או בדיוק כשהמטוס לחופשה בדיוק המריא.
בנוסף, נפילת כתר או שן יכולה להיות הפרעה אסתטית חמורה, במיוחד כשמדובר בשן, כתר או גשר קדמיים. חוסר השן בפה יכול לגרום להפרעה בלעיסה או דיבור, וזה עוד לפני שדיברנו על הכאבים ואי הנעימות.
- רוצים עוד עצות בריאות? כנסו לעמוד פארם נט
עוד כתבות על בריאות השן ב-ynet:
- סתימה ועקירה חינם: מה ברפורמת טיפולי השיניים
למה הכתרים נופלים?
ד"ר גל רוזן מומחית לשיקום הפה, מונה ארבע סיבות עיקריות שעלולות להשפיע על נפילת כתר מהפה.
- הדבקה זמנית. לעתים רופאים משתמשים בדבק חלש יחסית, במיוחד במהלך טיפולים והתאמת כתרים זמניים. חשוב לזכור שרוב טיפולי השיניים השיקומיים כוללים, בין השאר, שימוש בכתרים זמניים העשויים, על פי רוב מאקריל ומודבקים על ידי דבק זמני. כתרים אלו נוטים ליפול ולהשתחרר יותר מכתרים קבועים (מחרסינה או מתכת).
- לעיסת מזון דביק. דברים כמו מסטיקים ופירות יבשים יכולים למשוך את הכתר ממקומו.
- עששת משנית. חור או ריקבון של השן מתחת או בשולי הכתר, יכולים לגרום לשחרורו.
- שבר או סדק של הכתר. שבר או סדק יכולים לגרום לשטיפת הצמנט (הדבק) שבתוך הכתר ולגרום לשחרורו.
מה עושים כשכתר נופל?
ד"ר רונן בורדובסקי, רופא שיניים ומנהל מרפאת 'מאלו קליניק' ישראל, מוסיף כי אם כתר נופל מהמקום, הדבר הראשון שכדאי לעשות הוא לנסות ולהחזיר אותו למקום מבלי להפעיל כוח.
הוא מסביר: "בשלב ראשוני ניתן להדביקו עם משחת שיניים או בעזרת מסטיק. אפשר להניח משחה או מסטיק לעוס בחלק הפנימי של הכתר ולהניח על השן המושחזת".
הוא אומר כי בכל מקרה חשוב לזכור כי מדובר בפתרון זמני. "חשוב לפנות למרפאת השיניים באותו היום או למחרת, מפני שלאחר מספר ימים ייתכנו תזוזות קלות בשן, שימנעו את החזרת הכתר למקומו".
ד"ר רוזן מוסיפה המלצות נוספות, ובכל מקרה אומרת כי מדובר בפתרונות זמניים, עד להגעה לטיפול אצל רופא שיניים.
אם נותר דבק זמני בתוך הכתר שנפל (חומר לבן), ניתן להחדיר מעט משחת שיניים לחלקו הפנימי ולהחזירו למקומו. המשחה עוזרת לעתים בשפעול הדבק ובהדבקת הכתר מחדש באופן זמני עד ההגעה לרופא/ה.
- בחלק מרשתות הפארם בארץ ובחו"ל קיימים קיטים להדבקת כתרים באופן זמני. וניתן גם להדביק את הכתרים שנפלו באמצעות דבק לתותבות, אף על פי שיעילותם לכתרים היא זמנית ביותר.
ורד צ'רבין, רוקחת סופר-פארם, אומרת כי בין הדבקים שניתן לקנות ללא מרשם רופא, אפשר למצוא את הדבקים הללו:
- קוקידנט - מדובר במשחת הצמדה לתותבות. המשחה היא ללא צבעי מאכל וללא חומרי טעם וריח.
- קורגה - מצמידה שיניים תותבות לחניכיים בצורה יעילה, ומסייעת למנוע כניסת שיירי מזון מתחת לתותבות.
- דבק של life - משחת הדבקה שמתאימה לאחיזה בפה של הכתרים במשך 12 שעות. מומלץ בכל מקרה להקפיד על ההוראות, ולפנות לרופא השיניים במהירות האפשרית.
צ'רבין אומרת כי טווח המחירים של הדבקים האלה הוא בין 30-40 שקלים.
ד"ר רוזן מוסיפה כי קיימים מקרים בהם מומלץ שלא להחזיר את הכתר או הגשר למקומו, אלא לשמור אותו עד לביקור אצל רופא השיניים. זאת, על מנת להימנע מבליעה או שאיפה של הכתר, במיוחד במקרה של כתר בודד קטן ממדים, בעת אכילה ושינה.
הדבקה עצמית: רק במקרי חירום
כדאי לדעת כי דבק דנטלי המשמש להדבקת כתרים הוא בעצם צמנט, כלומר, מלט המשמש חומר תיווך ולא בהכרח מדביק את הכתר לשן. בעיקר כשמדובר בכתרי אקריל או כתרים על בסיס מתכת או זירקוניה. בנוסף, קיימים כיום גם דבקים המסוגלים להיקשר לחומר השן או הכתר.
אבל למרות התחושה כי אנחנו יכולים לעשות את זה לבד, ד"ר רוזן לא ממליצה להדביק את הכתרים לבד אלא רק במקרים חריגים. היא מונה שתי סיבות עיקריות לכך:
1. תחושת ביטחון מוטעית המונעת בדיקה אצל רופא שיניים לבירור הסיבה לשחרור הכתר, ובכך החמרה של מצבים פתולוגיים.
2. הדבקה במיקום לא נכון העלולה לגרום לשחרור נוסף ובליעה/שאיפת הכתר או לחלופין לשבר או נזק לשן או לכתר עצמו בעת לעיסה.
ד"ר רוזן מסכמת: "בהיעדר כל אמצעי אחר ובשעת חירום בלבד - לעיסת מסטיק (ללא סוכר) והחדרת כמות קטנה מאד לכתר והחזרתו למקומו - יכולה לעזור, אבל חשוב לדעת כי המסטיק תופס נפח ועלול לגרום להתרוממות הכתר ולהפרעה סגרית כתוצאה מכך.
היא מסכמת: "בכל מקרה יש להתייעץ, אפילו טלפונית או באמצעות דוא"ל, עם רופא השיניים על מנת למנוע נזק נוסף".