אינפלציית הרגישות לגלוטן: האם קיים אבחון יתר?
בשנים אחרונות עלה מספר האנשים הצורכים מזון נטול גלוטן גם ללא צורך ממשי. במקביל, מחקרים מצביעים על העובדה כי מספר חולי הצליאק בעולם עלה באחוזים ניכרים. למה יש יותר חולים והאם ניתן להתגבר על הרגישות לגלוטן ?
7 מיליארד דולרים מוציאים האמריקנים מדי שנה על מוצרים ללא גלוטן. אולם על פי נתונים של רשויות הבריאות, כמחצית מהקונים, כלל לא זקוקים למוצרים האלה מבחינה בריאותית.
בכלל, לפני עשור, לא הרבה אנשים בארה"ב וגם בארץ, לא ידעו שיש להם בעיה שנקראת רגישות לגלוטן. אנשים אכלו לחם פסטות ושאר מוצרים המכילים גלוטן ללא כל חשש.
עוד כתבות על צליאק ורגישות לגלוטן ב-ynet:
- מחלת אלף הפנים: האם לילד יש צליאק?
כיום, התמונה שונה לגמרי. תעשיית מוצרים נטולי הגלוטן היא אחת התעשיות הצומחות מדי שנה. כמעט כל מפורסם מתראיין ומספר איך חייו השתנו אחרי שסבל מאי נוחות בבטן והכל נעלם כשגילה כשהוא רגיש לגלוטן והפסיק לאכול מאכלים המכילים גלוטן.
הקשר בין רגישות לגלוטן וצליאק
לדברי מומחים אמריקניים, רבים מהאנשים מאבחנים את עצמם כרגישים לגלוטן, בלי שהם נעזרים באבחון רפואי. במקרים הקשים ביותר, רגישות לגלוטן מתפתחת לצליאק.
הסימנים שמצביעים על צליאק: כאבי בטן, שלשולים והרגשת נפיחות בבטן. במקרים קיצוניים מדובר בחוסר יכולת ספיגה של חומרי הזנה ועקב כך אובדן במשקל. תופעות נוספות שקיימות במקרה של צליאק הם עייפות, גירודים בגוף ובעיות רבות נוספות.
מחקר שנערך במאיו קליניק ופורסם American Journal of Gastroenterology בדק דגימות של בדיקות דם של אמריקנים שנלקחו בשנות ה-50 מול דגימות של בדיקות דם היום.
ממצאי המחקר העלו כי מספר החולים בצליאק הוא גדול יותר. על פי המחקר, אחוז אחד מכל האמריקנים - 2 מיליון איש - סובלים ממחלת הצליאק. בישראל, על פי נתוני עמותת צליאק בישראל, יש כעשרת אלפים חולים.
מוצרים דיאטטטיים או מוצרים בריאים?
אחת הסיבות לריבוי החולים מצליאק, לדברי החוקרים, היא בגלל שאנשים אוכלים הרבה יותר אוכל מעובד שמכיל חיטה שהיא בעלת ריכוז גלוטן גבוה יותר.
לדבריהם, שימוש בריכוזים גבוהים של גלוטן מסייע למאכלים להיות עמידים יותר. מצד שני, החוקרים טוענים כי יכול להיות גם שינוי במבנה הגנטי של החיטה המכילה את הגלוטן.
אגב, רבים מהצורכים מוצרים ללא גלוטן, טוענים כי זה עוזר להם לרדת במשקל. אולם לדברי נטעחן ליבנה, דיאטנית קלינית, אין הוכחות מחקריות על כך.
ליבנה מוסיפה כי העלייה במספר חולי הצליאק, מקורה גם ב"תיאוריית ההיגיינה" לפיה בגלל שהעולם סטרילי יותר, כמות האנשים הרגישים לכל מיני דברים, עולה. היא מסבירה כי הרגישות לגלוטן נחשבת כתופעה אוטואימונית. "החלבון המרכיב את הגלוטן נקרא גיליאדין וכשהתאים מזהים את החלבון הזה, הם רואים בו כתוקף".
בעקבות כל השינויים הללו, פיתחו רופאים בשנים האחרונות, הגדרה מחודשת לרגישות לגלוטן והיא אינה חד משמעית. מצד אחד, מדובר על סימפטומים כמו הרגשת נפיחות בבטן, כאבי בטן ועוד סימפטומים שונים שטיפוסיים דווקא לצליאק.
אבל בניגוד לחולי צליאק, הסימפטומים בקרב הרגישים לגלוטן, השתפרו אחרי שעברו לאכילת מוצרים נטולי גלוטן.