המינהל: "צריך להקים שכונות יוקרה בבאר שבע"
מינהל מקרקעי ישראל מנסה להתנער מהתדמית הבעייתית שלו ולשחרר חסמים ביורוקרטיים: מציע שיתוף פעולה מלא עם הרשויות המקומיות, משלב התכנון העירוני ועד שלב שיווק הקרקעות. בב"ש כבר מתגייסים ליוזמה ובמינהל מבטיחים: "נמשוך לעיר הדרומית אוכלוסייה חזקה"
שיווק קרקעות לבניית דירות מגורים זה לא הכל בחיים? אם תשאלו את מינהל מקרקעי ישראל, כנראה שהתשובה תהיה כן. נשמע קצת מוזר על רקע מצוקת הדיור? התשובה די מעודדת: יוזמה חדשה של המינהל מציעה שלא רק להתמקד בשיווק קרקעות ללא התחשבות בסביבה העירונית, כי אם לשלב פעולה עם הרשויות המקומיות ועם תושבי העיר.
כתבות נוספות על באר שבע בערוץ הנדל"ן :
- מגדלים בלב המדבר: תנופת הבנייה מגיעה לב"ש
- באר שבע משתדרגת – ואיתה מחירי הדיור
- חזון אקדמי: סטודנטים עיצבו מחדש את באר שבע
במסגרת המיזם, נבחרה העיר באר שבע לקחת חלק בפיילוט שמטרתו להעמיק את שיתוף הפעולה עם הרשויות, תוך התחשבות בצרכים העירוניים - "במקום שימוש בצרכים תכנוניים צרים", כך לפי המינהל. המשמעות: המינהל לא ישמש רק כגוף משווק, אלא ייקח חלק באסטרטגיה העירונית וילווה את החלטות הרשות.
לדברי ראש המינהל, בנצי ליברמן, בעיר בהיקפים כל כך גדולים כמו באר שבע, אפשר ליצור אורח חיים אחר - במקום שהעיר תמשיך להתנהל כאשתקד. "עד עכשיו באר שבע לא עמדה ביעדים הלאומיים שלה. לפי תמ"א 35, עד 2010 היא הייתה צריכה לגדול ל-260 אלף איש, במקום כ-200 אלף כיום", הוא אומר.
לדבריו, חלק מהסיבות לכך היא נעוצות בתכנון העירוני. "כדי למשוך אוכלוסיות חזקות צריך ליצור שכונות יוקרה - ולא צריך להתבייש לומר זאת", הוא אומר.
שקיפות והקשבה: המינהל יעמוד במבחן הזמן?
עד היום נחשב מינהל מקרקעי ישראל חסם בכל הנוגע לתוכניות עירוניות ולפיתוח. את התדמית הזו מנסים כעת לשנות באמצעות עמידה בייעדים כגון תכנון לטווח ארוך, יצירתיות, הקשבה לשוק, שקיפות וכמובן שיתוף פעולה עם הרשות המקומית.
אחת הסיבות שבאר שבע נבחרה לשמש כפיילוט לשינוי התודעתי והשירותי במנהל הוא מעבר צה"ל דרומה והקמת עיר הבה"דים. תוך פרק זמן קצר צפויים להגיע אלפי משפחות מבוססות כלכלית לדרום, והאתגר של המינהל יהיה להוות אלטרנטיבה לערי הלוויין.
כך ניתן יהיה לראות תוצאות בשטח במהירות יחסית ולקבוע אם הניסוי הצליח. "מעבר צה"ל לנגב מייצר פוטנציאל ענק של אלפי משפחות עם איכות נפלאה", מסביר ליברמן. "נבדוק אם התוכניות הקיימות אכן רלוונטיות כיום ואם לא - נשנה אותן".
אחד האתגרים שבפניהם יעמוד המינהל יהיה הורדת הצפיפות התכנונית בעיר ב-50%, כלומר שינוי התוכניות העירוניות, שלפיהן תוכננו להיבנות 30 אלף יחידות דיור בבנייה רוויה - ל-15 אלף יחידות דיור בלבד בבנייה צמודת קרקע. בנוסף, יפעל המינהל לשדרוג השכונות הקיימות.
"זהו שינוי אסטרטגי. אם לא נייצר תשתיות כאן ועכשיו נפספס הזדמנות היסטורית", מסכם ליברמן. "ראשי הרשויות הם לא סתם קליינטים אלא שותפים אסטרטגיים, שלא רוצים רק לנגוס בעוד ליטרת קרקע כדי לייצר עוד כמה שקלים לעיר. ראש הרשות בא לייצר מרחב חיים. אם לא אראה אותו כשותף אלא כמציק - אייצר תוכניות פחות טובות".
ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', אמר היום כי "תפקידו של המינהל הוא לקדם ולסייע, ולא להכביד על הרשויות המקומיות ולעכב ביצוע של תוכניות ופרויקטים. לא תהיה יותר פטרונות, יחד נמצא את הנקודה בה כולם משרתים את האינטרס הלאומי".