רגל מעץ: הכל על רום
אינספור פיראטים לאורך ההיסטוריה לא טועים: רום הוא אחד המשקאות המהנים שבבר, כוכב קוקטיילים בלתי מעורער. רועי ירושלמי עם קווים לדמותו של הכהיל הקאריבי, המלצות משתלמות וגם 2 מתכוני קוקטיילים של מוחיטו ודקירי
הוא מזוהה עם יורדי-ים שתומי עין בספינות מפרשים עם תותחים ודגל שחור ועם איים ירוקים, עמוסים באוצרות חבויים, שמשובצים בים קריבי שכולו תכלת. אין ספק, כשזה מגיע לרום - החיים נראים יותר כמו סרט הרפתקאות בכיכובו של ג'ק ספארו מאשר, נניח, ויטרינת קריסטל מפונפנת במטוס סילון פרטי או נשף בארמון באקינגהם.
עוד אלכוהול בערוץ האוכל:
יובש בגרון: וויסקי מחתרתי וייצור ליקרים בבית
שיכור על הבר: סיפורו של ברמן בפאב מקמשהו
לכל כתבות האלכוהול בערוץ האוכל
כבר כמעט 500 שנה שרום הוא מסמר הערב בכל מסיבה שמארחת אותו, הבסיס לכל דרינק שמח ומשכר פחד, שגם אחרי מינון לא גדול מדבק בבישום שמח, עולץ ופוחז, בדיוק כמו החברים המזוקנים שלו מסדרת סרטי "שודדי הקריביים".
לפני שאנחנו משפריצים ניטים על אחד המשקאות הפופולריים ביותר בארון הפרטי שלנו, יש לציין שבסופו של יום, רום הוא משקה מחוספס ופשוט מטבעו.
יתרה מזאת, בגרסתו הלבנה והנקייה הוא עלול להרחיק קהלים שתרים אחר תחכום וקלאסה שאפשר למצוא במשקאות מורכבים יותר כסינגל מאלט וויסקי. ועדיין, שווה לתת לרום צ'אנס בפעם הבאה שאתם יוצאים לדרינק בחוץ או מארחים בבית. כי כמה שהוא קשוח, קצת מיץ לימון, ליים או ג'ינג'ר אייל, מוציאים ממנו בקלילות את המיטב שבו ובמינימום מאמץ. מילה שלנו.
היסטוריה של שקשוק
סיפורו של הרום ושל קני הסוכר ממנו הוא מופק הוא סיפורה של יבשת אמריקה המודרנית, המקום שבו דַרַך באמת כוכבם של השניים. מקורם של קני הסוכר, שמהם מפיקים גם היום את הרום, הוא במזרח הרחוק, בדרום סין והודו. בתחילת הספירה, סוחרים ממולחים מאיראן הביאו עמם חזרה למערב קנים, שבויתו באיזור פרס והסהר הפורה.
משם הם הגיעו, בערך באותה תקופה, גם לאפריקה ומשקאות אלכוהוליים שיוצרו על בסיס קני הסוכר, אבותיו של הרום, נשתו במערב היבשת השחורה כבר בתקופה ההיא, כאלף שנים לפני גילוי אמריקה.
קני הסוכר האפריקאיים היו אחד מחומרי הגלם המבוקשים בחצרות האצילים שבאירופה של ימי הביניים. בשל היעדר התנאים לגידולו באירופה והבעיות שכרוכות במסחר עם אזור פראי כאפריקה, החל מירוץ של מגלי ארצות לחפש מחוזות חדשים שם יהיו, מלבד תבלינים ומתכות יקרות, גם קרקעות שמתאימות לגידול קנה הסוכר.
כצפוי, מייד עם גילוי אמריקה, נזרעו האיים הקריביים בקני סוכר ומעודפי הייצור בשדות החלו לייצר מהקנים כהיל. הרום פותח במאה ה-17 באי ברבדוס והשאר הוא היסטוריה עמוסה בחביות גדולות ומלחים משועממים שאגב, לגמו בעיקר באמבו (Bumbo), רום מתובל במוסקט או קינמון ומהול במים.
משקאות כבאמבו הם אבותיו ההיסטוריים של הרומים המתובלים שקיימים עד היום בשוק ושאחד מהם הוא קפטן מורגן הג'מייקני, שאת תוויתו אף מעטר פיראט.
באמצע המאה ה-19 החל המשקה לצבור פופולריות בקרב קהל רחב ומהוגן יותר באירופה ובארצות הברית. בתקופה זו גם הומצאו המוחיטו והדקירי, שניים מקוקטיילי הרום הפופולריים ביותר עד היום, לצד קובה ליברה – השילוב הידוע של רום וקולה.
7 רומים מומלצים
כיום ניתן למצוא אינספור סוגים ורמות איכות של רום, מהרום הלבן והפשוט שנוצר בזיקוק אחד ומיועד בדרך כלל לערבוב בקוקטיילים, ועד לרומים שמיוצרים בתהליך המזכיר זיקוק וויסקי, וכולל זיקוק כפול ויישון בחביות עץ. מחירם של אלו יכול להאמיר גם לאלפי שקלים.
באחד מלילות סוף השבוע החמים, קיימנו טעימה של כ-25 סוגים שונים של רום המגיעים לישראל. העלינו לפניכם את אלו המומלצים ביותר שבלטו בטעימות ושניחנו עם תג מחיר של עד 350 שקלים. התוצאות, שמרוכזות ב-3 קטגוריות – לפניכם.
1. רום לבן: בקרדי ואנגוסטורה
רום לבן הוא כאמור זה המשמש על פי רוב לערבוב ושיקשוק של קוקטיילים ולא נהוג לשתות אותו בגרסתו הנקייה. הרום שהצטיין בקטגוריה זו היה זה של אנגוסטורה, יצרנית רום וביטר מטרינדד וטובגו, שאת הרום שלה תיארו הטועמים כמתובל מעט, בעל אופי מודגש ומעניין, עם שמץ של ניחוח וניל. בעינינו, הוא ישתלב מעולה בקובה ליברה.
זכה לביקורות חיוביות גם הרום הלבן של יצרנית הענק הפורטוריקנית בקרדי. זהו המשקה הנמכר ביותר בקטגוריית הרום כולה (והמרכיב המשמח במשקאות הבריזר הנושאים את שם המותג ושכוכב הועם מעט בשנתיים האחרונות), והוא תואר באופן כללי כסולידי, מעודן מאד ומאוזן, מהסוג שיתאים בעיקר למי שמחפש דרינקים ללא טעם מודגש של אלכוהול ושסוגר את הפינה לקוקטיילים על בסיס לימון וליים.
אנגוסטורה לבן. 89 שקלים
בקרדי לבן. 85 שקלים
2. רום זהוב: רום סנטיאגו דה קובה ובקרדי גולד
רום זהוב הוא רום לבן שמתובל בקרמל. התוצאה מתוקה יותר כמובן וגם ניחנת בטעם מורכב יותר. בקטגוריה זו כיכב הרום הקובני של סנטיאגו דה קובה, שתואר כרענן ביותר בטעימה, עם קורטוב של טעם מעושן. מושלם עם הרבה קרח וג'ינג'ר אייל? לגמרי.
לא בייש את הפירמה גם הרום הזהוב של בקרדי, "בקרדי גולד", שזכה לביקורות מעולות. המתיקות וטעמו המעניין יצרו מוחיטו (ר' מתכון) ודקירי נגישים בטעמם, עשירים ומעניינים, שהבקרדי הצליח להוסיף להם עניין תוך שהוא לא גונב יותר מדי את ההצגה משאר המרכיבים. בקיצור - זהו הרום המנצח בקטגוריות נגישות הטעם והמחיר, בסיס מושלם לקוקטיילים למתחילים על הבר.
רום סנטיאגו דה קובה אורו (Santiago De Cuba Oro). 100 שקלים
בקרדי גולד. 105 שקלים
3. קטגוריית המתיישנים: מאונט גיי XO, אנגוסטורה 7 והוואנה קלאב 7
באופן מפתיע, הרום שזכה למרבית ההילולים בטעימות לא נמנה על אחד המותגים המוכרים בישראל. מאונט גיי הוא יצרן רום מהאי ברבדוס, שעושה את צעדיו הראשונות בישראל באופן חרישי למדי.
הרום המיושן שלו ניחן, לדברי הטועמים, ב-"איכויות של קוניאק", שלא רגיל למצוא ברום. הטעם מורכב, עמוק ומעניין ובעל סיומת רכה ומתמשכת. מעניין לציין שזהו גם הרום היחיד שהטועמים סירבו בכל תוקף למהול או לשתות כקוקטייל. תענוג אמיתי והרום המצטיין של הטעימה כבר אמרנו?
עוד במצטיינים: הוואנה קלאב 7 שנים. הרום המתיישן של המותג המפורסם מקובה מושק בימים אלו בארץ, וניחן בטעם מורכב וייחודי ביחס לחבריו לקטגוריה והוא מעושן, אפלולי ומחוספס יותר, מנעד טעמים שתפור בול על חובבי וויסקי.
ואם כבר חביות וכל הג'אז הזה, אנחנו מצידנו התלהבנו מהרום בן השבע של אנגוסטורה. הוא מתיישן בין שבע לעשר שנים בחביות אלון אמריקאיות, שמוסיפות לו טעם ונילי מודגש, וניחן בניחוחות עץ וסיומת מתוקה ודבשית. שווה את ההשקעה, למי שהפרוטה מצויה בכיסו.
מאונט גיי XO. 339 שקלים
הוואנה קלאב 7 שנים. 349 שקלים
אנגוסטורה 7 שנים. 289 שקלים
ואי אפשר בלי צמד מתכונים קלילים לקינוח:
דקירי אולד פאשנד
כל הברים ובתי הקפה המפוקפקים שמחזיקים מכונת ברד עם משקה זרחני בטעם תות עושים עוול נורא לאחד הקוקטיילים האלגנטיים שיש - הדקירי.
הוא קרוי על שם עיירת חוף ליד סנטיאגו דה קובה, שַם היה ממוקם מכרה ברזל. מנהלי המשמרת האמריקאים שפיקחו על העובדים, לא התלהבו יותר מדי מטעמו הגס של הרום הקובני וביקשו מהברמן בבר המקומי שליד המכרה לעדן אותו עם קצת לימון, ועל כן אנו מודים להם.
טיפ: אין שום סיבה להשתמש ברום היוקרתי ביותר שאתם מוצאים - גם המתכון המקורי מכיל רום לבן ופשוט. מה שכן, מומלץ להשתמש ברום זהוב, שכאמור מכיל מעט קרמל ומוסיף צבע ועניין לעסק.
המרכיבים ל-2 קוקטיילים:
מיץ מלימון אחד
2 כפות סוכר לבן
100 מ"ל רום זהוב
אופן ההכנה:
- מוזגים את כל המרכיבים לצנצנת בנפח 500 מ"ל. מוסיפים הרבה קרח, סוגרים היטב ומשקשקים נמרצות במשך 20 שניות.
- טועמים ובמידת הצורך מוסיפים סוכר ומשקשקים שוב. מסננים לכוסות לואו בול (Low Ball) או בכוס מרטיני.
מוחיטו
המרכיבים ל-2 קוקטיילים:
2 כפות מחוקות סוכר
2 לימוני ליים או לימון אחד גדול
עלים משני גבעולי נענע
2 גבעולי נענע
1/2 כוס רום (80-100 מ"ל)
קרח
סודה
אופן ההכנה:
- סוחטים ליים אחד או חצי לימון וכותשים בעדינות עם הרום, הסוכר, והנענע בעזרת גב כפית ותוך ערבוב.
- ממלאים 2 כוסות לואו בול (כוסות עגולות ורחבות) בקרח. מוזגים את הרום לכוסות וממלאים את שאר נפח הכוס בסודה. מעטרים ברבעי ליים וגבעול נענע.