ערבים מפחדים: "אולי יתנפלו עליי בלי סיבה"
אחרי הלינץ' בירושלים, צעירים ערבים בערים מעורבות מספרים על החשש ממקרה דומה: "זה יכול לקרות גם אצלנו ביפו". בעכו היהודים הם שנרתעים מלהיכנס לעיר העתיקה
עוד בנושא הלינץ' בירושלים:
- נתניהו גינה את הלינץ' בערבי: "לא נסבול גזענות"
- אמו של קורבן הלינץ': "אור ירוק לתקוף ערבים"
- נער חשוד בלינץ': 'הוא קילל את אמא שלי, שימות'
"מה שקרה בירושלים יכול לקרות גם אצלנו ביפו, כי לא חסר לנו יהודים גזענים", אמר ל-ynet עלי מחאמיד, בן 22 מיפו. "היום אני חושש להסתובב לבד ברחובות, במיוחד בתוך שכונות מסוימות, כי אולי יתנפלו עליי ללא שום סיבה ויפגעו בי". הוא הוסיף כי גם חבריו חוששים מהמצב.
צעירים מערים מעורבות בצפון אף הם מספרים על פחד לצאת בשעות החשיכה, בשל ההסתה נגד ערבים. "בצפת ובחיפה אני תמיד חושש לצאת למקומות מסוימים בשעות הלילה", סיפר רביע סגיר, סטודנט במכללת צפת שמתגורר בחיפה. "המקרה שקרה בירושלים פורסם בתקשורת,
שאהין נאסר (26), אף הוא תושב חיפה, הוסיף כי "הגזענות מסביבנו בכל יום. אם זה בבידוק הביטחוני הנוקשה יותר כשרואים שאתה ערבי, ואם זה באפליה על רקע לאומני במקומות הבילוי", שבהם לדבריו מסרבים להכניס ערבים.
"לפעמים זה מפחיד ללכת ברחוב, אבל מה שמפחיד באמת זה הגזענות הממוסדת. מערכת החינוך צריכה תוכנית לחינוך לסובלנות ורב תרבותיות, אך לצערי ניסיונות כאלה מצד ארגוני זכויות אדם נחלו כישלון".
"אין חינוך לסובלנות וקבלת השונה"
רכזת המטה למאבק בגזענות בתל אביב-יפו, ספיר סלוצקר עמראן, אומרת שחשוב לזכור ש"כאשר לא מגנים גזענות כלפי האחר, אותה גזענות יכולה להתהפך ולפגוע גם בנו". לדבריה, "חשוב להבין מאיפה הגזענות נובעת. היא מתחילה בכך שאין תוכניות מוסדרות במערכת החינוך ללימוד לסובלנות וקבלת השונה, ממשיכה בזה שבכנסת הנוכחית גזענות של נבחרי ציבור היא דבר מקובל, הגזענים בכנסת הפכו לטרנד לגיוס קולות בקלפי".
בעכו הערבים מרגישים די בטוחים בעוד היהודים חוששים לבוא עמם במגע בשעות החשכה. "אני הולך ברחוב בלי פחד", מעיד על עצמו מוחמד חטיב, בן 20 מעכו. "אני יוצא לפעמים בשתיים בלילה מבית קפה והולך לאן שבא לי". הוא סבור כי גם המכות שחטף הנער הערבי בירושלים לא נבעו ממניע גזעני, "לדעתי היה שם מניע שגרם לקטטה".
אחמד חמדאן, בן 65 מעכו, גם כן סבור שיש אידיליה בין יהודים לערבים בעיר. "יש כאן מכות רק בין עבריינים, זה לא על רקע לאומני. יש עבריינים שיורים אחד בשני, אבל זה לא בגלל מקרים כמו ביום כיפור, שאז זה היה טעות של ילד בן 18". שכנו, מג'יד עייש, הוסיף: "אין לנו פה בעיות בין ערבים ויהודים, יש קיצוניים והם אלה שעושים את הבעיות. אני בעצמי הולך לפעמים לחתונות של יהודים".
יהודים בעכו: לא מעזים להיכנס לעיר העתיקה
לעומתם, דווקא עומרי שטייל עם חברתו בסמוך לרחוב בן עמי בעכו, חושב שיש סיכוי שיפרצו שוב מהומות בעיר המעורבת. "בוודאי שזה יכול לקרות פה, הכול פתוח. בערב אני מעדיף לא להיכנס לעיר העתיקה, כל פעם שאני יורד לעיר אני מרגיש שאני לוקח צ'אנס. אני מרגיש שהם נועצים בי מבטים וזורקים מילים.
אי אפשר לעבור במדרחוב עם בחורה יותר מפעמיים בלי שיזרקו לך מילה".
חברתו של עומרי הוסיפה שהיא לא מעזה להיכנס לעיר העתיקה בערב: "יש דיסטנס בינינו, הייתי שמחה אם הם לא היו כאן. בעיר העתיקה יש אינדיאנים", כלשונה.
עד כה נעצרו בפרשת הלינץ' בירושלים שבעה נערים ונערות, וחשוד נוסף בן 19. לפי החשד, אחת הנערות סיפרה לחבריה ביום חמישי בערב כי ערבי אנס אותה והם בתגובה התנפלו על ערבי שנקלע לכיכר ציון והיכו אותו. הוא נפצע קשה, וכשהתעורר מתרדמת סיפר כי הוא לא זוכר מי תקף אותו וכיצד הגיע לבית החולים.