מפוטרים עם תואר שני: "בגילי קשה למצוא עבודה"
לרחלי יש ילד ומשכנתה, מיכאל חושש מהיום שחסכונותיו ייגמרו ואבי בונה על דמי האבטלה ומאמין שימצא משהו. האבטלה בשיא של שלוש שנים ועבור אלפי משפחות - גם של אקדמאים, הייטקיסטים ועורכי דין - החיים התהפכו ביום אחד. "יש זעזוע, זה מפחיד לפני החגים. לא אהסס לעבוד בגלידרייה", הם אומרים
"זה מלחיץ מאוד. יש לי משכנתה. אני מפחדת שאצטרך להתפשר על שכר רק כדי לעבוד". כך סיפרה רחל, מובטלת טרייה, אם לפעוט בן שנה ועשרה חודשים, שתסיים בחודשים הקרובים תואר ראשון בתקשורת וניהול. המילה "אבטלה" מקושרת לרוב לעיירות פיתוח ואנשים קשיי יום, אך הנתונים המדאיגים שפורסמו אתמול (יום ג') מבהירים כי אל מעגל האבטלה הצטרפו ישראלים משכילים רבים מה"מעמד" של רחל.
גם אתם נפגעת מגל הפיטורים? פנו אלינו באמצעות האימייל האדום
כתבות נוספות בערוץ החדשות:
- בכיר סורי הצהיר: מוכנים לדון בפרישת אסד
- ערבים מפחדים: "אולי יתנפלו עליי בלי סיבה"
- ארה"ב: ה"אונס הלגיטימי" פוגע ברומני
אתמול דווח כי מנתוני שירות התעסוקה עולה כי מספר המפוטרים בחודש יולי 2012 עמד על 16,084 - מספר שיא מאז יולי 2009. לפי הנתונים, 2,295 מהמפוטרים הם אקדמאים. הסיפורים שלהם עשויים לשמש תמונת מראה לכיוון שאליו צועד המשק. שעות ספורות אחרי פרסום הנתונים הודיע דירקטוריון ערוץ 10 כי 150 מעובדי הערוץ יפוטרו.
רחל מספרת שעד שתמצא עבודה, היא תנצל את זכאותה לקבלת דמי אבטלה. "בעלי מתחיל ללמוד ויצטרך לצמצם את שעות העבודה", היא מספרת. "הילד בגיל שצריך להכניס אותו למסגרות חינוכיות שגם עליהן צריך לשלם. העובדה שהגענו לשיא מפוטרים מלחיצה, כי עכשיו אני זאת שמצטרפת למעגל האבטלה ועוד בחודשי הקיץ והחגים, בהם חברות לא ממהרות לגייס עובדים".
"לא בונה על אימא"
מובטל חדש נוסף הוא י', עורך דין בן 26 מתל אביב. לפני כשבועיים פיטרו אותו מהמשרד שבו עבד בהרצליה. "זו תקופה לא כל כך מוצלחת להיות מפוטר", הוא אומר. "גם בגלל החגים וגם בגלל המשבר הכלכלי שהולך וגובר".
גם י' מתכנן להישען על דמי האבטלה. "אני בחור שלא חי מעל לגובה שלו", הוא מספר. "אין לי חסכונות ועל אימא שלי אני לא יכול לבנות. כל החיים אני סייעתי לה כלכלית. חשבתי לטוס לחו"ל, אבל נכון לעכשיו זה לא יקרה. אני מאמין ביכולותיי ומקווה שאמצא עבודה מהר, אבל אם לא אמצא עבודה במקצוע שלי, לא אהסס לעבוד בגלידרייה או בכל מקום אחר".
מפוטר משכיל נוסף הוא מיכאל ורצברגר, בן 47, בוגר תואר ראשון בפסיכולוגיה וקרימינולוגיה, תואר שני בעיתונות ותקשורת וקורס בן שמונה חודשים במחשבים. ורצברגר הוא מפוטר ותיק שעזב כבר בחודש נובמבר את חברת ההיי טק שבה עבד כמתכנת.
"במהלך התקופה הזו הייתי בראיונות עבודה אצל חברות רבות, אבל לא התקבלתי", הוא מספר. במשך חצי שנה קיבל 5,000 שקל בחודש דמי אבטלה. "השכירות לבד עולה לי 4,800 שקל בחודש", הוא אומר. "אני לא מתגורר בבית מפואר, אלא בדירה קטנה בתל אביב. חודשי האבטלה הסתיימו וכרגע אין לי שום הכנסה, אני מתקיים מחסכונות שצברתי במהלך השנים. ברגע שגם החסכונות האלה ייגמרו, אהיה בבעיה".
"פיטרתי - היה יום לא נעים"
תקופת החגים המתקרבת לא תורמת למפוטרים שינסו לנצל מספר ימי עבודה בספטמבר כדי להתקבל לעבודה חדשה. "בעוד כמה ימים אהיה מחוסר עבודה". סיפר א', בן 30 מהדרום. "מתוקף תפקידי כמנהל כוח אדם, עליי הוטלה המשימה להודיע לכמה מהם שהם מפוטרים ולהגיש להם את המכתב שכולם פוחדים ממנו. היה יום ממש לא נעים. יש לי תואר ראשון במדעי המדינה ותואר שני בייעוץ ופיתוח ארגוני ואשתי מורה".
ג' מראשון לציון, הייטקיסט בן 45 שבונה אפליקציות לסלולר, פוטר בחודש שעבר. "אני חושש כיצד יראה העתיד מפני שבגילי כבר לא קל למצוא עבודה בתחום הספציפי הזה", הוא אומר. "אני מרגיש מפוטר מסוג חדש, בגלל שלמרות שזה תחום כביכול מתקדם וטכנולוגי, לא נחסכה ממני ומשכמותי תרעומת השווקים והמצב הכלכלי הגלובלי שהביאו להאטה בארצות הברית ובאירופה ועכשיו גם בישראל".
לדבריו, "תחום ההיי טק שהרגיל למשכורות גבוהות ותנאים מעולים חווה כעת זעזוע. ישנה הרגשה שהבועה הזו עומדת להתפוצץ לאנשים בפנים".
מפוטר נוסף שמגיע מענף נוצץ יחסית הוא ד' מתל אביב, בעל תואר במימון ומנהל עסקים וניסיון של שבע שנים בעבודה כברוקר עם רמת שכר ממוצעת של בין 15 ל-17 אלף שקל בחודש. "החל מאוגוסט אני רשמית מפוטר", סיפר. "אישית אני פחות מודאג, יש לי רזומה טוב, אולם אני יודע שחוץ ממני הרבה אנשים הולכים לשבת בבית הרבה מאוד זמן".
"להגדיל את דמי האבטלה"
פרופסור צבי אקשטיין, דיקן בית הספר לכלכלה במרכז הבינתחומי בהרצליה ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל, אמר כי "תחזית בנק ישראל הייתה שהאבטלה תעלה לרמה של שבעה אחוזים, אבל אנחנו עוברים את הצפי. הנתון המדאיג המשמעותי השני הוא שהממשלה לא נערכה למדיניות של הקטנת האבטלה ובכלל לפעילות בנושא התעסוקה כנושא אסטרטגי בתקציב 2012 או 2013".
המשנה לשעבר לנגיד בנק ישראל הזכיר כי "התפלגות המובטלים מראה שאחוז גדול יותר של אנשים עם מקצועות חופשיים ובעלי השכלה נמוכה מאבדים את עבודתם. לעומתם רמת האבטלה בקרב אנשים בעלי השכלה אקדמית טכנולוגית וניסיון ממשיכה להיות נמוכה. אפילו במשבר הגדול של 2008-9 הם לא סבלו דרמטית".
למרות הדברים ששמענו מהמפוטרים החדשים, אקשטיין טוען כי "בסך הכול האוכלוסייה הזו מוצאת מקומות עבודה אלטרנטיביים מהר מאוד, גם אם בשכר נמוך יותר. הבעיה האמיתית היא בשכבות המוחלשות".