שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס, AP, AFP

אסד מגביר את התקיפות מהאוויר: "סימן לחשש"

מטוסי קרב ומסוקים נראים יותר ויותר בשמי סוריה, והמורדים מדווחים על עלייה בהיקף הנפגעים. במערב מציינים שהצבא משתמש במטוסי אימון, אולי במטרה לשמור כוחות לתקיפה זרה. האם בקרוב יוטל עוצר אווירי? רוסיה, שמתנגדת למהלך, עסוקה בכלל בסגירת עסקת נפט עם אסד שתעזור לתפקוד צבאו

אחרי חודשים של שפיכות דמים בארצו, החל נשיא סוריה להגביר משמעותית את השימוש בתקיפות מהאוויר נגד מעוזי המורדים. בשבועות האחרונים מתרבים הדיווחים במדינה על הפצצות של מטוסי קרב וירי מסוקים, המובילות לעלייה בהיקף הנפגעים. הפעילות המוטסת של צבא סוריה מאפשרת לכוחות המערב לבחון מקרוב את היכולת של חיל האוויר הסורי, בזמן שמאחורי הקלעים נבחנת אפשרות להטיל עוצר אווירי על צפון המדינה, בסמוך לגבול עם טורקיה. בסוכנות הידיעות AP דיווחו הלילה (ד') כי אם יחליטו מדינות המערב לכפות עוצר אווירי, סביר להניח שמטוסי הצבאות הזרים יצטרכו להתמודד בקרבות שמיים עם מטוסי קרב סוריים ולהתגבר על אמצעי ההגנה האוויריים שלה.

 

סוריה בכותרות:

 

נזקי הפצצה מהאוויר בעזאז, שליד חאלב, בשבוע שעבר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נזקי הפצצה מהאוויר בעזאז, שליד חאלב, בשבוע שעבר(צילום: AFP)

 

"אין ספק שמדובר בסימן לעליית מפלס החשש בקרב השלטון", אמר מומחה בכיר למדעי המדינה, כריסטופר צ'יבס מ"תאגיד ראנד". לדבריו, "השימוש הגובר בכוח אווירי, מעלה את האפשרות של התערבות זרה". למרות קריאות חוזרות ונשנות מצד המורדים, שר ההגנה האמריקני לאון פאנטה הדגיש בהתייחסו בשבוע שעבר לסוגיה בשבוע שעבר כי עוצר אווירי "אינו נמצא בראש סדרי העדיפויות". מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון מצדה ציינה כי הנושא נידון בין וושינגטון לאנקרה.

 

רק הלילה דווח בטורקיה על מעבר של 2,500 אזרחים סורים נוספים אל תוך טורקיה. מאות פליטים נוספים מחכים במעברי הגבול לחצות לטורקיה. ואילו במדינה שכנה נוספת לסוריה, לבנון, גובר המתח בין עלווים לסונים על רקע מלחמת האזרחים בסוריה. בעיר הצפונית טריפולי נהרגו עד כה שבעה בני אדם בחילופי אש בין הפלגים, ובעיתון "ניו יורק טיימס" ציינו כי גובר החשש בלבנון שאסד מנסה להוביל להתקלחות מלחמת אזרחים גם מעבר לגבול.

 

"לסוריה מערכת הגנה אווירית איתנה"

בצל הקרבות הבלתי פוסקים, ממשלת סוריה על סף חתימה על עסקת נפט עם רוסיה. סגן ראש ממשלת סוריה, הנמצא ברוסיה, מסר בתחילת החודש כי ההסכם נחוץ ביותר לחיזוק הכלכלה בארצו ולהמשך תפקוד הצבא. במסגרת העסקה צפויה סוריה לייצא נפט גולמי לרוסיה, בתמורה לנפט מזוקק.

סגנו של אסד, שמנהל מטעמו את המגעים עם הרוסים, אמר אתמול כי דמשק מוכנה לדון בעזיבה מוסכמת של בשאר אסד מהשלטון. עם זאת הוא דחה בתוקף את הדרישה לפרישת הנשיא כתנאי לפתיחה במשא ומתן עם האופוזיציה. בתגובה נמסר ממחלקת המדינה האמריקנית כי "לא מסתמן כל דבר חדש בהתבטאותו".

 

רוסיה, הממשיכה לשמור על יחסים קרובים עם אסד, מתנגדת להטלת עוצר בשמי סוריה. אין הערכות מדויקות בנוגע למספר הנפגעים מהתקפות האוויר הגוברות בארבעת השבועות האחרונים, אך פעילים במדינה מדווחים על אלפי הרוגים. לצד ההפצצות, תושבים מדווחים שטייסים גם משתמשים ב"לוחמה פסיכולוגית" כשהם משמיעים בומים על-קוליים בטיסה מהירה ליד אזורי מגורים. לא ברור מדוע החליט המשטר בדמשק להגביר משמעותית את השימוש בחיל האוויר, במלחמת אזרחים שמתרחשת בעיקר ברחובות ללא קווי חזית ברורים. המורדים טוענים שמדובר בסימן המעיד על ייאוש כתוצאה מהתבוסה שנחל לכאורה הצבא במערכה הקרקעית.

 

אנליסטים זרים הצביעו על כך שהמשטר מפעיל בעיקר מטוסים המשמשים לאימונים, בעוד בשורות חיל האוויר מטוסי קרב מודרניים יותר: מיג 25 ו-29.

"עד כה סוריה השתמשה בעיקר במערכות ירודות", אמר פיטר וויזמן ממכון סטוקהולם לחקר השלום, "זה מעלה את השאלה מדוע הם לא נעזרים בציוד מתקדם יותר? האם הם שומרים אותו לאפשרות של תקיפה זרה?", תהה החוקר. סברה אחרת שהעלו מומחים היא שאסד אינו סומך על טייסיו, ולכן אינו מאפשר להם לטוס במטוסים מתקדמים שבהם ניתן לערוק למערב, כפי שכבר נעשה.

 

לפי AP, בשנים האחרונות שִדרגה סוריה את מערך ההגנה האווירי שלה ברשת נרחבת של סוללות טילים נגד מטוסים. המשטר בדמשק רכש מודלים חדשים ושִדרג ישנים. מומחים מעריכים שסוריה מחזיקה בשטחה את אחת ממערכות ההגנה האוויריות האיתנות באזור. וויזמן ממכון סטוקהולם ציין כי לא ניתן לדעת אם הסורים מחזיקים את הטילים הרוסים נגד מטוסים מדגם S-300. אמנם מוסקבה סירבה להעביר את אמצעי ההגנה המתקדם לידיו של אסד, אך היו דיווחים לא מאומתים שמדינות אחרות העבירו את הטכנולוגיה לידי צבא סוריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טייס סורי שערק לירדן
צילום: AFP/HO/AMMON NEWS
אסד בתפילת רמדאן לאחרונה בדמשק
מומלצים