בכיר מצרי על הטנקים: הסכם השלום לא הוּפר
בישראל ביקשו ממצרים להוציא את הטנקים שהכניסה לסיני בניגוד להתחייבותה בהסכם השלום מ-1979, אבל בקהיר מתעקשים שפעלו כשורה. בכיר מצרי: נחושים להגן על עצמנו. אלוף במיל' בצה"ל מעריך: "אין מנוס מביצוע שינויים בהסכם"
מצרים עוררה דאגה בישראל כשהכניסה לסיני מטוסי קרב וטנקים לראשונה מאז 1973 תוך הפרה של הסכמי קמפ דיוויד. הבוקר (יום ד') טוען חבר במועצה הצבאית העליונה במצרים כי כלל לא מדובר בהפרה ושארצו מחויבת להסכם השלום ומקיימת אותו כלשונו. הבכיר המצרי, שסירב להזדהות, אמר לעיתון "אל-מסרי אל-יום" כי זאת התשובה שקיבלה ישראל ממצרים כאשר ביקשה מקהיר להוציא את הטנקים מחצי האי.
עוד חדשות ב-ynet:
עם זאת, הבכיר אמר כי מצרים נחושה להגן על עצמה - גם אם הדבר מצריך שינויים בהסכם. הוא הוסיף כי מבצע "נשר" נגד הטרוריסטים בסיני מתבצע בתיאום עם ישראל וכי ההנהגה המצרית אף נכנסה למשא ומתן עם ישראל כדי לדון בהגדלת סדר הכוחות בסיני.
הגורם הביטחוני הבכיר התייחס גם למתקפת הטרור בגבול ישראל-מצרים בתחילת החודש שבה רצחו מחבלי הג'יהאד העולמי 16 חיילים מצרים, ואמר כי מאחוריה עומדים "ארגוני הכפירה" בסיני. "החקירות עם הפעילים שנעצרו הביאו לאינפורמציה חשובה בנוגע לזהותם של מי שביצעו את אותו פשע", אמר והבטיח כי "האינפורמציה הזו תימסר במסיבת עיתונאים שתיערך בימים הקרובים.
דובר מחלקת המדינה האמריקנית, ויקטוריה נולנד, גיבתה אמש את מאמציה של מצרים להילחם בטרור בסיני, אולם אמרה כי פריסת כוחות צבאיים צריכה להיעשות בהתאם להתחייבויות בהסכם השלום ותוך תיאום עם ישראל. "המצרים עובדים קשה כדי לנצח את הטרור ולסכל איומים ביטחוניים אחרים בסיני, ואנחנו תומכים במאמצים האלה", אמרה נולנד. "עודדנו אותם במאמצים האלה לא רק כדי להגביר את הביטחון במצרים, אלא גם כדי להגביר את הביטחון של שכנותיה ושל האזור כולו".
בכיר בצה"ל לשעבר: "אין מנוס משינויים בהסכם"
אלוף (מיל') ישראל זיו, מי שהיה ראש אגף המבצעים במטכ"ל ופיקד על אוגדת המילואים סיני ועל אוגדת עזה, העריך הבוקר בשיחה עם ynet כי אין מנוס מביצוע שינויים בנספח הצבאי בין המדינות. "להבדיל מבמקרה של לבנון, ישראל לא תוכל להיכנס לסיני כדי לעשות סדר בבלגן, כי זו תהיה עילה למלחמה", מסביר זיו, "המצב הנוכחי בסיני מהווה סכנה אסטרטגית לישראל, כי לחמאס מתאפשרת שם זירת התרחבות בטוחה שתאפשר לו לשבת בעזה ולהוציא פיגועים
מסיני".
אלוף במיל' זיו טוען כי לו המצרים היו מטפלים בטרור בסיני ביד קשה כבר כשהחל, אולי "המורסה" כדבריו לא הייתה כה גדולה. עם זאת, הוא סבור כי יש מידה רבה של צדק בטענת המצרים כי הסכם השלום מקשה עליהם לטפל בטרור. "כוחות משמר הגבול שיש להם שם לא מספיק איכותיים וגדולים, יכולתם לטפל בארגוני הטרור בסיני כמעט ולא קיימת, ולכן ישראל קיבלה את הבקשה להכניס כוחות למבצעים נקודתיים, אבל אם רוצים לטפל בבעיה באופן שורשי, חייבים לתת להם להכניס כוחות חי"ר מעולים, קומנדו, וכלי רכב ממוגנים. אני לא מדבר על נ"ט, חטיבות ממוכנות או הגנה אווירית".
אלוף במיל' זיו אינו צופה מלחמה עם מצרים במקרה של כניסת כוחות מצריים נוספים לסיני, גם בטווח הרחוק. "לצבא מצרים יש ציוד חדש, אבל הוא לא בנוי לתרחיש כזה מבחינה לוגיסטית. אין להם תמיכה רוסית כמו פעם, והם מבוססים בעיקר על סיוע אמריקני, וארה"ב לא תיתן להם לאיים על ישראל". גם תסריט שבו ישראל תפעל בעצמה בסיני נגד קני הטרור הוא לא רואה, אבל מוסיף: "האם ישראל תפתח יכולות חשאיות? אני חושב שמי שאחראי על זה כבר מטפל בזה. כך גם בהיבטים המודיעיניים". לדבריו, "לא צריך לחזור לתוכניות של מלחמה, אבל בוודאי שצריך להיות מוכנים, כי אי אפשר לדעת מה יילד יום באזור שבו משטרים נופלים".
ליברמן: לא לוותר למצרים על ההסכם
אתמול הביעו בירושלים דאגה מכך שמצרים לא טרחה לעדכן את ישראל על הכנסת הטנקים לסיני בניגוד להסכם השלום. בישראל חוששים כי הסוגיה תיפתר רק אם וושינגטון תפעיל לחץ על קהיר. "נתניהו יצטרך את האמריקנים", אמרו גורמים ישראלים. "כזכור, הוא כבר פתח איתם חשבון. המצב מסתבך ונהיה מורכב מרגע לרגע".
גורמים הדגישו כי הבעיה של מצרים בסיני היא לא בגבול עם ישראל, אלא בגבולות אחרים שדרכם מבריחים ארגוני הטרור נשקים וכלי לחימה לתוך סיני. לדברי אחד מהגורמים, "כדי שנראה שהוא (מורסי - א"ש) מתכוון ברצינות לכך שהוא נלחם בטרור הזה, המצרים צריכים להכניס כוחות קומנדו לתוך אזור סיני ולא שוטרים שיאבטחו את הגבול עם ישראל, שכן ההברחות מגיעות מאזורים אחרים, כגון סודן".
גורמים מדיניים אף הביעו חשש כי מדובר בניסיון של מצרים לבחון עד כמה ישראל נחושה למנוע את הפרת ההסכמים.
בקהיר כבר הודיעו בעבר כי יבחנו את ההסכמים מחדש וייתכן כי הפעולות החד צדדיות הן חלק מניסיון ליצור עימות בשטח שיוביל בסופו של דבר לפתיחת ההסכמים.
שר החוץ, אביגדור ליברמן, אמר אמש במפגש סגור עם שגרירים שישראל חייבת להקפיד על שמירת הסכם השלום ו"לא לעבור לסדר היום" על הכנסת כוחות צבא לסיני. לדברי ליברמן, "צריך להתעקש ולהקפיד על כל פרט, אחרת זה יהיה מדרון חלקלק לגבי שמירה על הסכם השלום".