שתף קטע נבחר

יוצאי אתיופיה על מות זנאווי: 'בכיתי מול הטלוויזיה'

מותו של מי ששלט באתיופיה במשך 21 שנה עורר עצב גם בקרב עולים בארץ. "הוא היה ראש הממשלה הטוב ביותר שהיה לאתיופיה ועזר לנו לעלות", סיפר אובנטה, בן 80. אך האופוזיציה חגגה: יום שמח לשוחרי השלום, הרודן הרצחני מת

"ידיד קרוב לישראל", "רודן רצחני" או "איש גדול"? מותו של ראש ממשלת אתיופיה, מלס זינאווי, ששלט במדינה במשך 21 שנים עורר תגובות מעורבות הן בארצו והן בקרב עולי אתיופיה בישראל, שחלקם חיו תחת שלטונו. באדיס אבבה נאספו הלילה (יום ג') אלפים כדי לחזות בארונו מגיע מבריסל ולחלוק לו כבוד אחרון.

 

ארונו של זינאווי באדיס אבבה (צילום: AP) (צילום: AP)
ארונו של זינאווי באדיס אבבה(צילום: AP)

 

זינאווי ורעייתו אזב מספון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זינאווי ורעייתו אזב מספון(צילום: AFP)

 

זינאווי, בן 57 במותו, היה לוחם גרילה לשעבר, שעלה לשלטון בהפיכה במאי 1991, בזמן "מבצע שלמה" שבמסגרתו הוטסו ארצה אלפי יהודים מאתיופיה. הוא זכה לתשבחות על הצמיחה שידעה ארצו ועל שיתוף הפעולה עם המערב בלחימה באל-קאעידה בקרן אפריקה. אולם מנגד זינאווי הואשם גם בדיכוי כוחני של מתנגדיו ובניצול נושאים הקשורים לביטחון הלאומי כתירוץ להשתקת אישי אופוזיציה ועיתונאים.

 

"זה הפסד גדול לאתיופיה, הוא היה איש גדול" אמרה שושנה, בת 30, שעלתה לישראל לפני עשר שנים. "אני זוכרת אותו בשלטון, הוא פעל רבות כדי לקדם את המדינה. גם כשהוא הרג אנשים זה היה לטובת המדינה. כל המנהיגים הקודמים היו הורגים אבל הוא לעומתם היה ראש ממשלה מעולה. בלילה ישבתי וצפיתי בטלוויזיה האתיופית ובכיתי כל הלילה, כי ממש היה לי עצוב לשמוע על המוות שלו".

 

"שמר על היהודים"

שי טרונך, בן 26, ממקימי קבוצת "אתיופיה הקטנה" בפייסבוק סיפר כי בדף הקבוצה עסקו החברים רבות במותו של זינאווי וכמה מהגולשים פרסמו הערכות שונות לגבי הונו והונה של אשתו אזב מספון, שהגיעו למיליארדי דולרים.

 

איינו אובנטה, בן 80, שעלה לישראל לפני 15 שנה, אמר כי זינאווי היה "ראש ממשלה מעולה. הוא שמר עלינו ועזר לנו היהודים להגיע לישראל. הוא היה ראש הממשלה הטוב ביותר שהיה לאתיופיה, כי הוא פיתח אותה ותמך בחקלאות".

 

אלפים התאספו לחזות בארון באדיס אבבה (צילום: AP) (צילום: AP)
אלפים התאספו לחזות בארון באדיס אבבה(צילום: AP)

 

כשנשאל על הרג מתנגדים השיב: "הוא הרג את הגנבים ורצח את הרוצחים. לי היה מאוד עצוב לשמוע על המוות שלו, כי אני זוכר שכשאנחנו היהודים היינו מתאספים, היו באים שודדים לגנוב לנו את הכסף. אבל הוא שמר עלינו, ולכן לכל יהודי אתיופיה כואב עליו". הוא הביע תקווה שסגנו, היילה מרים דסלגן, שיחליף אותו בתפקיד עד לבחירות ב-2015, ימשיך בדרכו.

 

ח"כ שלמה מולה, שעלה ארצה ב-1984, הביע צער על מותו של זינאווי ואמר כי זו "אבידה גדולה לעם האתיופי". לדבריו, "זינאווי היה לוחם אמיץ, אדם עם חזון אשר הצעיד את אתיופיה לפתיחות, לשגשוג ולהתפתחות חסרת תקדים מאז שהחליף את משטרו הצבאי של הרודן מנגיסטו. זינאווי טיפח את הקשרים המיוחדים עם ישראל וראה את יהודי אתיופיה כמגשרים בין שתי המדינות. אתיופיה מדינה אסטרטגית למדינת ישראל ואין ספק כי אבד לישראל ידיד קרוב".

 

ארונו של זינאווי הגיע הלילה מבריסל לאדיס אבבה, במטוס של חברת התעופה הלאומית "אתיופיאן איירליינס". הוא כוסה בדגל אתיופיה והתקבל על ידי אלפי אבלים שבאו לנמל התעופה ועמדו בגשם. חלקם בכו ונשאו שלטים שעליהם נכתב "מלס, אנחנו אוהבים אותך" ו"מלס, מורשתך לא תמות".

 

אבלים מחכים לארון. "מלס, אנחנו אוהבים אותך" (צילום: AP) (צילום: AP)
אבלים מחכים לארון. "מלס, אנחנו אוהבים אותך"(צילום: AP)

 

אולם קולות אחרים נשמעו מכיוון האופוזיציה. במהלך הבחירות באתיופיה ב-2005, כשנראה שהאופוזיציה עומדת לרשום הישג משמעותי, הגביר זינאווי את צעדי הביטחון ברחבי המדינה,

ובלילה שלפני הבחירות הכריז על מצב חירום. הוא אסר לקיים כינוסים ציבוריים, ומפלגתו טענה כי זכתה ברוב הקולות. חברי אופוזיציה האשימו אותו בזיוף הבחירות, והפגנות פרצו. כוחות הביטחון התערבו, ובמהומות נהרגו מאות בני אדם ואלפים נעצרו. ב-2010 נבחר זינאווי לחמש שנים נוספות בתפקיד. הוא זכה ב-99% מהקולות.

 

אתר האופוזיציה "Ethiopian Review" לא הסתיר את שמחתו על מותו של השליט שאותו תיאר כ"רודן רצחני" וכתב: "היום הוא יום של אושר עבור רוב האתיופים וכל האנשים שוחרי השלום ברחבי העולם".

 

בהכנת הידיעה השתתפה מורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארונו של זינאווי באדיס אבבה
צילום: AP
צילום: AFP
זינאווי. פיתוח כלכלי ומאבק באל-קאעידה
צילום: AFP
מולה. "ידיד קרוב לישראל"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים