שתף קטע נבחר

פראג - כדאי לדעת

בין האביב והקיץ החמים לחורף שמקפיא הכל - פראג היא חגיגה ארכיטקטונית לעיניים בשלל סגנונות, וגם הקהילה היהודית המפוארת הותירה כאן חותם. היכרות עם בירת צ'כיה

פראג, בירת הרפובליקה הצ'כית, היא היהלום שבכתר של מרכז אירופה, ומולדתם של סופרים, מלחינים ואנשי רוח רבים. בעיר מתגוררים כ-1.2 מיליון תושבים (מתוך 10 מיליון תושבים במדינה כולה), מתוכם כ-2,000 יהודים. טיול בה הוא חגיגה ארכיטקטונית לעיניים בשלל סגנונות, הכוללים מבנים מפוארים, פסלים, גשרים וצריחי מגדלים, ומרכזה העתיק הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית.

 

מלבד אתרים מרשימים כמו גשר קארל המפורסם וכנסיית ויטוס הקדוש, המבקר הישראלי ימצא בפראג רובד מעניין נוסף הקרוב ללבו: שרידיה המרתקים של קהילת פראג המפוארת, שהטביעה חותם עמוק על כל יהדות אשכנז ושאר גלויות ישראל.

 

גשר קארל בפראג  (צילום: index open) (צילום: index open)
גשר קארל בפראג (צילום: index open)

  

עונות ומזג אוויר

בפראג ארבע עונות ברורות: אביב חמים ונעים - באפריל ובמאי; קיץ חם ולח - ביוני, יולי ואוגוסט; סתיו קריר,

נעים ורטוב - בספטמבר ובאוקטובר; חורף קר וקפוא - בין נובמבר למרץ. כמות המשקעים השנתית הממוצעת היא 510 מילימטר, וחלק ניכר ממנה יורד בחודשי הקיץ. כל ארבע העונות מתאימות לביקור בעיר, לכל עונה האופי שלה, הצבע והפעילות הייחודית לה.

 

בעונת החורף קר מאוד. הביאו עמכם כל פריט מחמם שיאפשר לכם לתפקד בקור: כובע, צעיף, כפפות, גרביים חמות, מגפיים, הלבשה תחתונה תֶרמית וכמובן - מעיל עבה ומחמם. אם המסלול המתוכנן שלכם כולל ביקורים במקומות סגורים כמו מוזיאונים - דאגו להתלבש בשיטת "שכבות הבצל", כדי שתוכלו להתקלף מפריטים מיותרים אם יהיה לכם חם מדי.

 

תחזית מזג האוויר בפראג: 

 

כסף ותקציב טיול

המרה: המטבע הצ'כי הוא הקורונה. בעיר ישנם דלפקי המרה רבים, כך שלא תיתקלו בבעיה להמיר את כספכם למטבע המקומי, אך חשוב לשים לב לשער החליפין ולאחוז העמלה. בכמה מקומות מוצג בהבלטה שער המכירה של הקורונה, כאשר הסכום שיינתן לכם יתבסס על שער הקנייה - הנמוך יותר. במקום שבו ממירים ללא עמלה נהוג לציין זאת, והיכן שלא כתוב - כדאי לשאול מראש.

 

החלפת כסף במלון היא עסקה גרועה וכדאי להימנע ממנה, כיוון ששער החליפין בבתי המלון בדרך כלל נמוך מאוד. בשום מקרה לא כדאי להחליף כסף אצל אנשים ברחוב, ולא משנה עד כמה טוב השער שיציעו. התרמיות הנעשות כלפי תיירים מאוד מקוריות ויצירתיות, וחבל להסתבך.

 

כרטיסי אשראי: בפראג אלה מתקבלים כמעט בכל בתי המלון, החנויות הגדולות והמסעדות. נוח מאוד להשתמש בכרטיס אשראי כדי למשוך כספים ממכונות ATM (כספומטים) המצויות בעיר בשפע.

 

המחאות נוסעים: אלו אינן מקובלות כאמצעי תשלום בפראג, ויש להחליפן לקורונות. בנקים יעשו זאת בדרך כלל תמורת שני אחוזי עמלה, ואילו משרדי החלפנות ידרשו בין שלושה לעשרה אחוזים. לתומס קוק ולאמריקן אקספרס יש כמה סניפים ברחבי העיר, והם מחליפים את המחאות הנוסעים שלהם בלבד ללא כל עמלה.

 

מראה כללי של העיר  (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
מראה כללי של העיר (צילום: איי פי)

 

בנקים: הסניפים השונים פתוחים בימים ב' עד ו' בין 9:00 ל-18:00, כאשר כמה סניפים נסגרים מוקדם יותר. בימים שבת, א' וימי חג רשמיים - כל הבנקים סגורים.

 

החזר מע"מ: תושבי מדינות מחוץ לאיחוד האירופי זכאים להחזר מע"מ (שנקרא כאן DPH) על קניות שהם עורכים בצ'כיה. שיעור המע"מ על מזון וספרים בדרך כלל נמוך משיעור המס על שאר המוצרים. ההחזר תקף רק עבור מוצרים שתוציאו מצ'כיה, ורק אם סכום הרכישה (בקנייה אחת) עולה על כ-80 יורו.

תוכלו לבקש מהמוכר בחנות למלא עבורכם טופסי החזר מס, ולשם כך תידרשו להציג דרכון. עם צאתכם מהמדינה, הציגו את הטפסים בדלפק המכס שבאולם הנוסעים (לפני שתפקידו את מזוודותיכם, משום שהמוכסים עשויים לבקש לראות את המוצרים שקניתם). אחרי שתעברו את ביקורת הדרכונים, תוכלו לגשת עם הטופס החתום על ידי המכס אל דלפק Global Refund שבנמל התעופה, ולקבל החזר כספי במזומן. לחילופין, תוכלו לשלוח את הטופס בדואר, אחרי צאתכם משטח האיחוד האירופי. אם אתם ממשיכים לארץ אחרת החברה באיחוד, תוכלו לקבל את ההחזר הכספי בכל אחד ממאות סניפי Global Refund הפזורים ברחבי האיחוד האירופי. מידע עדכני על החזר מע"מ תוכלו לקבל כאן.

 

תשר: מתן תשר מקובל במסעדות, בפאבים, בבתי קפה ובנסיעה במוניות. בדרך כלל נהוג לעגל את הסכום ל-10 או ל-20 הקורונות הבאות, ואולם הכלל של 10 אחוזים הולך ותופס תאוצה, בעיקר בשירותים התיירותיים. במסעדות שמוסיפות לחשבון דמי שירות, אפשר להסתפק בעיגול הסכום. בבתי מלון מקובל לתת תשר למי שנושא את המזוודות, ורק אם שהייתכם היתה ארוכה או קיבלתם שירות מיוחד - גם לחדרניות. בשירותים ציבוריים מקובל להשאיר כמה מטבעות למנקה.

 

תקציב הטיול תלוי ברמת הטיול שאתם מתכננים - כל בחירה שלכם תשפיע על התקציב: מלון 5 כוכבים לעומת מלון תיירים סביר, מסעדות יוקרה לעומת לחמנייה עם נקניקייה ברחוב, עבודת רגליים לעומת מוניות מנקודה לנקודה, בילויים יקרים לעומת מופעי רחוב או אירועי חינם וכך הלאה. בהכללה, פראג נחשבת פחות יקרה מרוב בירות אירופה, אולם ההבדלים הולכים ומצטמצמים עם הזמן.

 

גם לעונת החופשה יש השלכה נכבדת על המחיר: תקופות החגים הנוצריים מצטיינות בהעלאת מחירים גורפת בעיר. חג המולד והפסחא, וכן סוף השנה והסילבסטר, עלולים לייצר חור רציני בארנק. יש להביא בחשבון הוצאה יומית של כ-75 יורו לאדם או 120 יורו לזוג (לא כולל לינה).

 

עוד פרטים על טיול לפראג באתר שיחור . 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פראג בשעת לילה
צילום: index open
מומלצים