שתף קטע נבחר

 

שרקנים לייצור קומפוסט ועציץ שמשקה את עצמו

יש שלל חומרים סביבנו, שאם נקדיש להם קצת מחשבה, יאפשרו לנו לחיות חיים ירוקים יותר ובזבזניים פחות. קנקן על השיש עם צמח קטן לסינון מי שתייה, קקטוסים לטיהור האוויר בבית במקום קטורת ומי חמצן במקום חומרי ניקוי תעשייתיים - כך תעשו זאת

חיסכון במים, טיהור אוויר באמצעות צמחים ושימוש יעיל וחסכוני בחומרים מהסביבה הקרובה, הם חלק קטן משיטת הפרמקלצ'ר - שיטת תכנון אקולוגית שיעילה לסביבה העירונית ושאינה פוגעת במשאבי הטבע. טיפים כאלו ועוד רבים אחרים תוכלו לשמוע בפסטיבל "ירוק בנתניה" שנערך היום. בינתיים, הבאנו לכם טיפים נבחרים.

 

עוד בכלכלה ירוקה :

 

טיהור מים טבעי

במקום להשתמש במסננים יקרים, ניתן לטהר את המים לשתייה באמצעות צמח קטנטן שניתן לגדל בקלות בעציץ על השיש, אותו יש להוסיף לבקבוק או לקנקן מים. הצמח הזעיר נקרא עדשות מים והוא סופח אליו חומרים שונים מן המים כך שהמים נותרים טהורים יותר. ניתן לגדלו בקלות בכלי גדל של מים על השיש ולהשתמש במים שתחתיו.

 

צמחים מטהרי אוויר

במקום קטורת או את מטהרי האוויר הסינטטיים, אפשר להשתמש בצמחים מסוג קקטוסים וסוקולנטיים בעלי עלים בשרניים, שניתן למצוא בכל משתלה. כך גם לא צריך לישון עם צמחים שמשתמשים בחמצן הדרוש לנו לנשימה,

 

צמחים מטהרים בסביבת גידול מחופה  (צילום: שירה דושי ) (צילום: שירה דושי )
צמחים מטהרים בסביבת גידול מחופה (צילום: שירה דושי )

לצפייה בתמונה בגודל מלא

 

חומרי ניקיון טבעיים

חומרים שיש בכל בית ושהשימוש בהם כתחליף אקולוגי לחומרי ניקוי תעשייתיים שומר על הסביבה וחוסך המון כסף. החומרים הנגישים ביותר הם חומץ- לניקוי כיורים ומשטחים, ומי חמצן שמצוינים לניקוי אבנית.

 

עציץ שמשקה את עצמו

ניתן להכין עציץ חסכוני מחומרים ממוחזרים שגם משקה את עצמו מקל על הטיפול בו. חותכים בקבוק ליטר וחצי לשני חצאים. את חצי העליון, עם פיית השתייה, ממלאים באדמה ושותלים בו שתיל.

 

הוראות להכנת עציץ (צילום: שירה דושי) (צילום: שירה דושי)
הוראות להכנת עציץ(צילום: שירה דושי)

לצפייה בתמונה בגודל מלא

 

 (צילום: שירה דושי) (צילום: שירה דושי)
(צילום: שירה דושי)

לצפייה בתמונה בגודל מלא

 

תוך כדי המילוי משחילים פתיל או חבל דק באורך של 20 ס"מ כאשר חציו נמצא בתוך האדמה וחציו משתחל דרך הפייה. ממלאים את חציו השני של הקנקל במים עד לחציו מכניסים את העציץ הקטן שיצרנו יחד עם הפתיל לתוכו. הפתיל שנמצא בתוך המים שואב אתם עבור הצמח ישירות לאזור שורשי הצמח.

 

עציץ עם מערכת השקייה עצמית (צילום: שירה דושי) (צילום: שירה דושי)
עציץ עם מערכת השקייה עצמית(צילום: שירה דושי)

 

שימוש ממחזר במי המזגן

המזגן שלנו פועל במשך שעות רבות ופולט כמות גדולה של מים מזוקקים. את המים הנפלטים אפשר לאגור ולעשות בהם שימוש חוזר כמים למצבר של המכונית או לווישרים. ניתן כמובן להשקות צמחים במים מהמזגן, אך כיוון שהמים מזוקקים ונטולי חומרים מזינים, יש לדשן את האדמה.

 

מאיץ קומפוסט - למתקדמים

מתקדמים באקולוגיה ואוהבי המכרסמים יכולים ליצור דשן טבעי מצואה ושאריות מזון של חיית הבית הידידותית - השרקן. כל מה שצריך ליצירת אדמה פורייה ביותר הוא כלוב של שרקנים המוצב מעל כלי גדול ובו תולעים אדומות. שאריות המזון והצואה נופלות אל הכלי ועוברות עיבוד על ידי התולעים. כל אלו ביחד מפיקים אדמה שנקראת הומוס שאומרים עליה כי היא האדמה הפורייה ביותר.

 

קומפוסט .מגללי שרקנים (צילום: שירה דושי ) (צילום: שירה דושי )
קומפוסט .מגללי שרקנים(צילום: שירה דושי )

 

חיפוי קרקע טבעי לחיסכון במים

לא חייבים לנקות את העלים שנושרים מן הצמח, שכן שכבת החיפוי שהם יוצרים מכסה את האדמה ומונעת התאיידות של מים. בשמש הישראלית הקופחת יש לכיסוי האדמה יכולת לחסוך כ-30% במי ההשקיה. בצמחים טרופיים שנוטים להצהיב בשמש מלאה, יש לשכבה כזו יתרון גדול יותר - חיפוי האדמה מפחית משמעותית את החזר הקרינה ומונע את הצהבת העלים.

 

מולטי ויטמין טבעי לגידול ביתי

צמח המורינגה ידוע בעולם כמולטי ויטמין של הטבע. הוסיפו אותו לסלט וקבלו אשלגן, סידן, חלבון וברזל. הצמח ידוע גם בסגולת ריפוי דלקות. השיגו והתייעצו על מינונים בחנויות הטבע המובחרות.

 

כל הטיפים באדיבות גור רותם מאדממה - חברה לפרמקלצ'ר. טיפים אלה ונוספים יועברו במסגרת סדנת פרמקלצ'ר שתיערך בפסטיבל "ירוק בנתניה", שמתקיים היום (ה') בין השעות 16:00 ל-20:00 בשלולית החורף בנתניה. הפסטיבל יכלול הצגות וסנדאות נוספות לשמירה על הסביבה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Jupiter
שרקן. יכול לעזור בדישון הגינה
צילום: Jupiter
מומלצים