ח"כים על הפיטורים: הממשלה חייבת להתערב
ועדת הכלכלה תקיים ישיבה מיוחדת בעניין תוכנית למאבק באבטלה. יו"ר הוועדה, ח"כ שאמה: "לא להיכנס להיסטריה". יו"ר ועדת הכספים, ח"כ גפני אינו שולל העלאת מסים לעשירים, וח"כ רוחמה אברהם קוראת לסייע לעסקים קטנים. שלי יחימוביץ' מציעה לסייע למפעלים במצוקה ולהעניק עדיפות לתוצרת הארץ
העלייה במספר המובטלים והדיווחים על היערכות לאבטלה בשיעור 9% תפסו את הכנסת בפגרת הקיץ. בשבוע הבא תקיים מליאת הכנסת דיון פגרה מיוחד בנושא ובינתיים מעלים חברי הכנסת הצעות להתמודדות עם מה שנראה כמו האטה משמעותית במשק.
מובטלים ומיואשים: "המחשבות על עבודה חונקות"
"לא להיבלע בשחור". כך תתמודדו עם פיטורים
מפוטרים עם תואר שני: "בגילי קשה למצוא עבודה"
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) סיפר כי לוועדת הכספים הגיעו בקשות רבות לדון במפעלים במצוקה ובקריסה. "המדינה לא יכולה לעמוד מן הצד, היא חייבת להתערב ולסייע כפי שסייעה בעבר. המגמה של פיטורי עובדים היא מגמה מסוכנת מאוד ואם תימשך אנחנו חייבים לשנות מדיניות. המצב טוב פחות ממה שהיה לפני כמה חודשים וזה ברור. השאלה אם זה יימשך כך. אם כן, במקרה של הרעה, ועדת הכספים כוועדה חברתית תתערב ליצור סדר יום חדש שיכלול דאגה לעובדים ולשכבות החלשות ויצירת מקומות עבודה".
גפני הוסיף כי מי שיצטרך לשלם את המחיר הם העשירים שיידרשו לשלם יותר מסים. "זה לא יהיה קל לגבות מהם, אבל כשבמשפחה יש ילד חלש וילד חזק, החזק צריך לעזור לחלש".
יו"ר מפלגת העבודה, ח"כ שלי יחימוביץ', קוראת לעצור מיד פרויקטים לאומיים שניתנים לחברות זרות ולהאריך את חוק הטקסטיל הביטחוני שחוקקה עם מתן וילנאי שלפיו תינתן עדיפות במכרזים לתוצרת ישראלית ולהגמיש קריטריונים למסלולי תעסוקה שונים בסיוע משרד התמ"ת. יחימוביץ' קוראת גם להפעיל קרן סיוע למפעלים במצוקה, קרן שאושרה בממשלה ב-2009 אך מעולם לא הופעלה. "העובדים שילמו על הקרן מדמי ההבראה שלהם והכסף נשאר בסוף באוצר, כי המשבר כביכול נגמר. אז הנה, יש עוד משבר, נא להשתמש בכסף", אמרה יחימוביץ'.
אך יו״ר ועדת הכלכלה, ח״כ כרמל שאמה הכהן (ליכוד), תקף את האופוזיציה ואמר שיזמן לוועדה את הגורמים הממשלתיים הרלוונטיים לדיון במאבק באבטלה. "הצהרות ומילים גבוהות של פוליטיקאים מהאופוזיציה לא יסדרו מקום עבודה אפילו למובטל אחד. רק לפני כמה חודשים מצב התעסוקה היה מהטובים שידעה כלכלת ישראל ואכן יש תפנית שלילית מהותית אך זה זמן למעשים ולא להצהרות אינטרסנטיות. ועדת הכלכלה תזמן את נציגי הממשלה לישיבה מיוחדת בעניין תוכנית הממשלה למאבק באבטלה. חשוב לשמור על איזון וכמו שלא ריחפנו באוויר כשהאבטלה הייתה בשפל היסטורי בתחילת השנה אין להיכנס להיסטריה כעת אלא לפעול במקצועיות ובאחריות".
יו"ר השדולה לעסקים קטנים ובינוניים בכנסת ומרכזת האופוזיציה בוועדת הכספים, ח"כ רוחמה אברהם (קדימה) קראה להשקיע בעסקים קטנים: "מדינות נאורות במערב הבינו כבר מזמן שצמיחה מהירה ופריחה כלכלית יכולות לבוא אך ורק עם השקעה של הממשלה במגזר העסקים הקטנים והבינוניים. כשארה"ב הייתה במשבר הכלכלי
החריף שלה לפני שנתיים, הנשיא אובמה הגדיל את מסגרת האשראי וערבויות המדינה לטובת אותם עסקים. אבל במדינת ישראל המצב הפוך".
ח"כ אברהם טוענת כי הבנקים, בהתאם למדיניות הממשלתית, מעדיפים לתת כיום מסגרות אשראי דווקא לחברות הגדולות במשק ולא להקצות את אותם משאבים לעסקים קטנים ובינוניים. "עסקים קטנים ובינוניים לא מקבלים כל סיוע ולא רק שאינם מצליחים לייצר מקומות עבודה, הם קורסים והמדינה עומדת מנגד. המדינה צריכה להעמיד הלוואות, לצמצם בירוקרטיות בפתיחת עסקים וחשוב מכול - לאפשר את השלמת החוק שמעניק דמי אבטלה לעצמאים,חוק שהנחתי על שולחן הכנסת במהלך הקדנציה הנוכחית".
כתב "כלכליסט" מיקי פלד דיווח הבוקר כי במשרד התמ"ת נערכים לתרחיש לפיו ההאטה במשק תוביל לעליית שיעור האבטלה ל-9% מכוח העבודה, לעומת 7.2% ביוני האחרון. המשמעות היא שמספר המובטלים יגיע לכ-320 אלף איש, לעומת 259 אלף ביוני. מספרים כאלו נראו לאחרונה בישראל בתחילת המשבר הכלכלי בסוף 2009.
Read this article in English