פריז - כדאי לדעת
רבים מחשיבים את פריז לעיר היפה ביותר בעולם. שיאים של אנינות טעם, רומנטיקה, ואלגנטיות הקנו לה את שמה הטוב. מתי כדאי לבקר בה, ואיך להתכונן לטיול? היכרות עם עיר האורות
פריז, בירת צרפת ואחת הערים המתוירות בעולם, מייצגת את אנינות הטעם, הרומנטיקה, האלגנטיות ואת החיים היפים, ונחשבת בעיני רבים ליפה שבערי העולם. העיר שוכנת בצפון-מערב צרפת, על גדות נהר הסיין (Seine), וב-20 רבעיה מתגוררים כ-2.3 מיליון תושבים.
בעיר חיה קהילה יהודית פורחת ומבוססת, מהגדולות ביותר בעולם. מאז ומעולם שימשה פריז כמקור השראה לאמנים ויוצרים, וכמרכז אמנותי ותרבותי, בשיטחה פועלים כמה מהמוזיאונים החשובים והידועים ביותר בעולם. פריז היא גם כרך עדכני ומוביל בזירת האופנה והסטייל, והמטבח הפריזאי - כמו המטבח הצרפתי כולו - משמש מודל והשראה עבור מטבחי העולם.
עונות ומזג אוויר
מיקומה של פריז במרכז אירופה זיכה אותה באקלים נוח יחסית במושגים אירופיים. הטמפרטורה השנתית הממוצעת בה היא 11.5 מעלות צלזיוס. מזג האוויר בפריז אינו יציב וצפוי. עם זאת, הזמן הטוב ביותר להגיע לעיר, מבחינת מזג האוויר, הוא בחודשי האביב או בספטמבר, כאשר נעים בחוץ ופחות סביר להיתקל בימי גשם רצופים.
הסתיו בפריז יכול להיות גשום מאוד או מעונן בלבד. החורף מביא עמו כמה ימי שלג, אך בדרך כלל מדובר בשלג שלא נערם על הקרקע. הטמפרטורה נעה בד"כ סביב עשר מעלות, אך לעיתים היא עשויה לצנוח עד ל-20-15 מעלות מתחת לאפס.
הקיץ יכול לתעתע בחום כבד ולחות מעיקה, הנקטעים מדי פעם בסופות רעמים וגשמים, ויש לדעת שמיזוג האוויר בכל פריז לוקה בחסר, כולל במערכת המטרו. בנוסף לכך, רבים מתושבי פריז נוטשים את העיר בחודשים יולי ואוגוסט לטובת חופשה באחד מחופי הים במדינה, ולכן גוברים הסיכויים לפגוש בעיר בעיקר תיירים.
תחזית מזג האוויר בפריז:
כסף ותקציב טיול
המרה: רצוי לרכוש יורו לפני הנסיעה ולהימנע מתשלום עמלת המרה גבוהה יותר בפריז.
אפשר להמיר כספים בכל הבנקים, בסניפי הדואר, בחלק מבתי המלון וכן בחלק מחנויות הכלבו, בתחנות הרכבת ובנמלי התעופה. שערי החליפין קבועים, אך העמלה משתנה. הבנקים והחנויות להמרת כספים (Bureaux de Change) יגבו לרוב עמלה נמוכה, מזו שמציעים בתי המלון או סניפי ההמרה בנמלי התעופה.
כרטיסי אשראי: בכספומטים של צרפת אפשר לשלם ולמשוך כסף באמצעות כל כרטיסי האשראי הבינלאומיים הנפוצים, ואם אתם משלמים עבור קניות בכרטיס אשראי - תיהנו משער חליפין משופר.
בנקים: הבנקים בפריז פתוחים בימי ב'-ו' מ-9:00 עד 16:30 או 17:00. אחדים מהבנקים נסגרים בין 13:00 ל-15:00, ואחרים נפתחים בשבת בבוקר. כמעט בכל מקום מקבלים המחאות נוסעים. בבנקים ובמשרדי החלפנות מציעים שער חליפין משתלם יותר לפדיון של המחאות נוסעים מאשר עבור מזומנים.
החזר מע"מ: תושבי מדינות מחוץ לאיחוד האירופי זכאים להחזר מע"מ (VAT, המוכר בצרפת כ-détaxe או TVA) על קניות שהם עורכים בצרפת. שיעור המע"מ משתנה בין סוגי המוצרים ועומד לרוב על 15-12 אחוז. בקניית מוצרי מותרות המע"מ עשוי להגיע עד 33 אחוז. ההחזר תקף רק עבור מוצרים שתוציאו מגבולות צרפת (ובכל מקרה אינו תקף עבור מזון, מוצרי טבק, נשק, כלי רכב, או מוצרים המוגדרים "אוצרות תרבות"), ורק אם סכום הרכישה בקנייה אחת עולה על 175 יורו.
בעת הקנייה, אם אתם עומדים בסכום הנדרש, בקשו מהמוכר בחנות למלא עבורכם טופסי החזר מס (הטפסים זמינים כמעט בכל החנויות הגדולות). בדרך כלל יהיה עליכם להציג דרכון. עם צאתכם מהמדינה הציגו את הטפסים במכס. את הטפסים שהוחתמו במכס שלחו בדואר בתוך שלושה חודשים חזרה לחנות שבה קניתם, והכסף יוחזר לכם בצ'ק או בזיכוי כרטיס האשראי.
תשר: באשר לטיפים (פורבואר, Pourboire) - הפעילו שיקול דעת; החשבונות במסעדות ובבתי מלון כוללים דמי שירות של 15-10 אחוז, אבל נהוג לעגל את החשבון כלפי מעלה אם השירות היה יעיל. גם לנהגי המוניות או למדריכים בסיור בעיר או במוזיאונים מקובל להשאיר טיפ בשיעור של 10 אחוזים.
עוד מידע על פריז באתר שיחור .