משכירים דירה? העבירו את חשבון החשמל לשוכר
יש לכם דירה בבעלותכם? הסתדרתם, אבל זה לא אומר שצריך להקל ראש: כשנכנס שוכר חדש העבירו את חשבון החשמל על שמו. נכון, אם הוא יפר חוזה לא תוכלו להטיל עליו סנקציות כמו ניתוק החשמל - אבל לפחות לא תצטרכו לכסות את חובותיו
בעלי בתים לא מעטים, שמעוניינים להשכיר את הדירה שבבעלותם, נוטים שלא להתייחס בכובד ראש לנושא החשמל. לרוב מסתפקים המשכירים, שהם הצרכנים הרשומים בחברת החשמל, בקבלת צ'ק בטחון מטעם השוכר לפקודת חברת חשמל, לצורך כיסוי חוב חשמל שיוותר בנכס.
כתבות נוספות בנושא חשבון החשמל:
- ליקויי חשמל בבניין המשותף: כך תתמודדו
- איך מפנים ב-90 יום דייר שהפסיק לשלם חשבונות
- מכת שמש: בגלל הפנטהאוז אסור להציב דוד בגג
- לכתבות נוספות במדור "דירה להשכיר
"
ואולם, לא די בצ'ק ביטחון זה. תארו לעצמכם מצב שבו השוכר השאיר חוב חשמל עצום בנכס, וכאשר בעל הבית משלם את החוב לחברת החשמל - מתברר לו כי הצ'ק לא מכובד.
במצב כזה לחברת החשמל אין חובה לפעול לגביית הצ'ק של השוכר, וחמור מכך - היא תדרוש את פירעון חוב החשמל מהמשכיר, משום שהוא זה שרשום כצרכן ובעל חוזה החשמל.
היזהרו מאיחוד חובות ומניתוק מחשמל
חוק משק החשמל הורה על הקמת "הרשות לשירותים ציבוריים - חשמל", אשר תפעל בתחום משק החשמל ותפקח על פעולותיה של חברת החשמל. החוק קובע כי תפקידיה של הרשות יהיו, בין היתר, קביעת אמות מידה לרמה, לטיב ולאיכות השירות שמספקת חברת החשמל לצרכנים, ומילוי חובותיה. הלכה למעשה, אמות המידה הן בגדר תקנון או חוזה שירות בין חברת החשמל לבין צרכני החשמל.
בנוסף, נקבע באמות המידה כי במקרה שבו משכיר דירה, שרשום כצרכן בדירה המושכרת, לא דאג לבצע החלפת צרכנים מול חברת החשמל ולרשום את השוכר כצרכן חדש בנכס, ובגמר תקופת השכירות מתברר כי נותרו חובות חשמל, רשאית חברת החשמל לאחד את חוב החשמל נשוא הנכס המושכר יחד עם חשבון החשמל של דירת מגוריו של המשכיר - וחוב זה ייחשב כחוב רגיל של המשכיר. כמו כן, תקנות משק החשמל קובעות כי במידה שצרכן אינו משלם את תשלומי החשמל, רשאית חברת החשמל להפסיק או לצמצם את אספקת החשמל לדירתו.
אל תיקחו סיכון
בפסיקה נקבע כי אמות המידה מחייבות את הצדדים. כך, למשל, נדחתה תביעתו של בעל בית שהשכיר חנות לשוכרת, מבלי שדאג שתחתום על חוזה חשמל חדש בינה לבין חברת חשמל, למתן צו הצהרתי, לפיו יקבע שחברת החשמל מנועה מלאחד את חוב החשמל של החנות יחד עם חוב החשמל של דירת מגוריו. בית המשפט קבע כי על המשכיר היה לדאוג לרישום השוכרת כצרכנית בחברת החשמל, וכי חברת החשמל רשאית לאחד את חובות החשמל.
במקרה אחר, דחה בית המשפט תביעה שהגישה אישה שעזבה את דירתה בעקבות גירושיה מבעלה, ולא הודיעה לחברת החשמל על גריעתה כצרכנית רשומה. בית המשפט קבע כי למרות שהאישה עזבה את דירתה כתוצאה מהגירושין, אין היא פטורה מהמשך התשלומים - כיוון שלא הודיעה על כך לחברת החשמל.
במקרה נוסף, שבו למשכיר היו ארבעה נכסים עסקיים שבהם חוזה החשמל היה על שמו בלבד, ובאלה נצברו חובות חשמל, התיר בית המשפט לחברת חשמל לאחד את חובות ארבעת חוזי החשמל השונים בנכסים העסקיים - יחד עם חשבון החשמל האישי של דירת מגוריו.
לפיכך, מומלץ למשכיר לדאוג בכל פעם לרישום השוכר כצרכן בחברת חשמל ולוודא שייחתם חוזה חשמל חדש, זאת בנוסף ללקיחת צ'ק ביטחון. נכון הוא כי במקרה שבו המשכיר רשום כצרכן, יש ביכולתו לדרוש את ניתוק אספקת החשמל מהדירה כאשר השוכר אינו מתפנה ממנה - אך במקרה כזה המשכיר מסתכן שחובות החשמל יהיו על שמו בלבד.
הכותב הוא עו"ד מומחה בנדל"ן ובמשפט אזרחי . האמור במאמר זה אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ משפטי פרטני