פותחים שנה, וגם את הארנק: "חגיגה זה לא"
לאחר הוצאות החופש הגדול, נדרשים ההורים לרכוש ציוד לבית הספר. משפחות מרובות ילדים וחד הוריות זוכות למענק פתיחה - אך לא עבור תלמידי תיכון. "מנסים לצוף בין משכנתה חונקת, תשלום על מעון ותשלומי הורים", מספרת אם ל-4. ארגונים פנו לשר החינוך על תלונות הורים על "תוכניות לימוד נוספות"
"התרגלנו כבר שפתיחת שנת לימודים זה גם פתיחה של הארנק. זה חודש מאוד קשה ובטוח שזו לא חגיגה". כך מספרת שרון, תושבת ירושלים בת 35, נשואה ואם לארבעה, שתשלח מחר (יום ב') שני ילדים לכיתות ט' ו-ז'. משפחות שלהן ארבעה ילדים ויותר ומשפחות חד הוריות זכאיות למענק פתיחת שנה מהמוסד לביטוח לאומי עבור כל ילד, אך בכיתות ז' ו-ח' המענק מקוצץ בחצי ולתלמידי התיכון הוא כלל לא ניתן - אף שכידוע, ההוצאות על "חינוך חינם" לא מסתיימות בגיל 14.
פותחים שנה - כתבות נוספות ב-ynet:
סוף החופש בחנות הספרים: "התחיל הטירוף"
זה אפשרי: להחזיר לילדים את ההנאה מהלמידה
"יש הוצאות אדירות וזה אחרי חופש גדול, שהוא קטסטרופה. אי אפשר לנעול את הילדים בבית כמו בכלא אז עכשיו אנחנו גמורים מההוצאות", סיפרה שרון, שמעבודתה ככוח עזר בבית חולים משתכרת כ-5,000 שקלים. בן זוגה של שרון מגיע למשכורת של כ-5,000 שקלים גם הוא, מעבודתו כגנן.
השניים טרם קנו תיקים וספרים. "את הכסף הזה אני צריכה לקחת מהמינוס שגם ככה הורג אותנו ולכן אני מחכה כדי להשיג ספרים וציוד מחברים ומשכנים, כי בבית הספר שלנו אין מפעל של השאלת ספרים".
מיזם השאלת הספרים פועל בכ-1,400 בתי ספר בארץ, ובמסגרתו הספרים וחוברות הלימוד הושאלו לתלמידים במחירים מוזלים. גם אז נדרשים ההורים להוציא 300-200 שקלים על הספרים. לכך יש להוסיף תשלומי הורים שמאושרים בוועדת החינוך ומסתכמים בכמה מאות שקלים, ורכישת ציוד ובגדים. חלק מההורים מעוטי ההכנסה מקבלים סיוע מלשכת הרווחה או סבסוד בבתי הספר וגם חוק חינוך חינם יחסוך כ-800 שקלים למשפחות שלהן ילדים בגילאי 4-3.
"בין משכנתה חונקת, המעון של הילד בן השנתיים וחצי - הוצאה של כ-800 שקלים אחרי הנחה - לתשלומי הורים בסך מאות שקלים בפתיחת שנה, אנחנו מנסים לצוף אבל טובעים בכל חודש", מעידה שרון.
לדברי רן מלמד, סמנכ"ל עמותת ידיד, "כשמדברים על משפחות מועטות הכנסה הסיוע שמעביר הביטוח הלאומי כמענק בתחילת השנה הוא עזרה של ממש שבאופן תלוש ובלתי ברור נעצרת כשהילד מגיע לכיתה ט'. כדאי שהכנסת, הביטוח הלאומי ומשרד האוצר יגיעו במהירות להסכמה על הרחבת מעגל הזכאים". על פי המוסד לביטוח לאומי, סכום קצבת הילדים הממוצעת ירד בשנים האחרונות משיא של 321 שקלים לילד ב-2001 ל- 169 שקלים ב-2011.
סבסוד לטיולים ומסעות לפולין
הנתונים מראים שישראל לא מצטיינת בדאגה לילדיה. בבדיקה שנערכה לפני מספר שנים נמצא ששיעור העוני בקרב ילדים במדינות ה-OECD עמד על 13%. לעומת זאת, שיעור העוני בקרב ילדים בישראל ב-2012 עומד על 29%, הגבוה מכל מדינות ה-OECD.
ברקע הנתונים המטרידים הללו, כ-180 אלף תלמידים ייהנו השנה מארוחה בבתי הספר היסודיים שבהם מונהג יום לימודים ארוך, במסגרת חוק ארוחה חמה. "זה ממש לא מספיק, דרושה הרחבה מיידית של החוק", אומר ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון "לתת".
לדבריו, "למעלה מחצי מיליון ילדים ב-220 אלף משפחות שיפתחו את שנת הלימודים סובלים מאי ביטחון תזונתי, שזה אומר שאין להם את כל המזון שדרוש לקיום מאוזן ותקין. חלק מהילדים האלה לא יקבלו את כל הציוד הדרוש לפתיחת שנת הלימודים, אחרים לא יוכלו להשתתף בכל הפעילויות ורבים מהם לא יקבלו העשרה או שיעורים פרטיים כך שהסיכוי שלהם להצליח קטן הרבה יותר. השורה התחתונה היא שככה מנציחים עוני ויוצרים את העניים של מחר. זו לא גזרה משמיים אלא תוצאה של מדיניות אנטי חברתית שמובילה הממשלה הזאת".
ארגונים חברתיים גם שיגרו לשר החינוך גדעון סער מכתב שבו הם מעלים את טענותיהם של הורים רבים שמתלוננים שנדרשים מהם תשלומים עבור "תוכניות לימוד נוספות" (תל"ן), שיעורי תגבור שמנהל בית הספר יכול לפטור תלמידים מתשלום עבורן. משרד החינוך קבע כי לא יאושרו תוכניות בבתי ספר אם יימנע מתלמיד להשתתף
בהן מסיבות כלכליות. במכתב ששלחו סמנכ"ל עמותת "ידיד", מנכ"ל תנועת "הכול חינוך", הרב שי פירון ועו"ד הרן רייכמן מהקליניקה למשפט ומדיניות חינוך בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה הם דרשו משר החינוך לפעול לסבסוד התל"ן לתלמידים ממשפחות מעוטות הכנסה ולקבוע קריטריונים ברורים לזכאות.
מנגד, השנה יוחל לראשונה חוק חינוך חינם לגילאי 4-3 ואזורים מסוימים, בהם ירושלים, ייהנו מיום לימודים ארוך חינם עד השעה ארבע. משרד החינוך יסבסד את העלויות של הטיולים השנתיים ושל המשלחות לפולין בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, עם עדיפות לתלמידים ממשפחות מעוטות הכנסה. הפריפריה זוכה גם לתוספות תקציביות בשעות הוראה נוספות ובמסגרת תוכנית התקשוב הלאומית הותקנו מחשבים בכיתות הלימוד ברבע מבתי הספר בארץ.