שתף קטע נבחר

 

עכשיו בירושלים: הדור הבא של הגאונים מאסיה

השבוע מארחת ישראל את הכנס השנתי ה-6 של "מחנה המדע האסייתי", שקיבץ כ-300 בני נוער מ-22 מדינות. משתתף אוסטרלי בן 19: "הביקור כאן נהדר, אני שמח שהתקבלתי למחנה". משרד החוץ: הצעירים הללו יהפכו לשגרירים שלנו

בזמן ששני מיליון תלמידים ישראלים מתכוננים לפתיחת השנה מחר, מהיום (ראשון) עד יום חמישי מתקיים באוניברסיטה העברית בירושלים הכנס השנתי השישי של "מחנה המדע האסייתי" (Asian Science Camp), יוזמה של זוכת פרס נובל לכימיה מ-1986, התאילנדית יו-טסה לי. במסגרת המחנה, בכל שנה מגיעים מאות מדענים בני נוער למדינה אחרת באסיה כדי ללמוד תחומי מדע שונים. הפעם עשו את דרכם לישראל 300 צעירים מ-22 מדינות ברחבי היבשת, בהן גם מדינות שלא מקיימות יחסים דיפלומטיים עם ישראל. כך, למשל, בין מאות המשתפים נמצאת משלחת גדולה של צעירים מאינדונזיה.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

במהלך הכנס יחוו המדענים הצעירים שבוע אינטנסיבי של לימודי מדע בהדרכת כמה מבכירי המוחות בעולם, בהם חתני פרס הנובל פרופ' אהרון צ'חנובר, פרופ' ישראל אומן, פרופ' רוג'ר קורנברג האמריקני, פרופ' לי מטייואן ופרופ' מאקוטו קוביאשי מיפן. לצידם ינחו את השיעורים 30 מדענים ישראלים מהבולטים בתחומם בעולם.

 

בין הגאונים הצעירים שהגיעו לכנס היו נציגים מקזחסטן, הודו, נפאל, סרי לנקה, וייטנאם, מיאנמר, וגם 20 בני ובנות 15 מדרום קוריאה. אחת מהן היא צ'ונג מין הון, שלומדת בשנתה הראשונה בתיכון. "הכול התחיל כשראיתי פוסטר בבית הספר שהזמין תלמידים מצטיינים להגיע לתוכנית ההצטיינות במדעים", היא אומרת. "תמיד התעניינתי במדע, במיוחד בפיזיקה, אסטרופיזיקה וקוואנטום פיסיקה, אז נרשמתי".

 

משתתפי המחנה. "הכנס הגדול ביותר עד כה" (צילום: אייל כהן) (צילום: אייל כהן)
משתתפי המחנה. "הכנס הגדול ביותר עד כה"(צילום: אייל כהן)

 

גיא קיבץ, מאגף אסיה והפסיפיק במשרד החוץ, מסביר שמדובר בפלטפורמה חשובה ובעלת שם עולמי לקידום מדענים צעירים: "זה היהלום שבכתר. כמו באולימפיאדה, יש תחרות בין המדינות על הזכות לארח. הכנס השנה הוא הגדול ביותר שהיה עד כה. אלה מיטב המוחות של צעירי אסיה ובוודאי ייצאו מכאן חתני פרס נובל. לכן היה חשוב למשרד החוץ להביא אותם לישראל, כדי להכיר להם את המדינה לפני שהם 'מתקלקלים'. אולי הם יהפכו להיות מובילי דעה בארצם ויוכלו להיות שגרירים שלנו".

 

"קודם גיוס, אחר כך גנטיקה"

בין המשתתפים נמצא גם לקלן ספייסר האוסטרלי בן ה-19. בשנתיים האחרונות שלו בתיכון הוא הצטיין בתחרויות מדע, וכך זכה להציע את מועמדותו להשתתף במחנה המדע האסייתי: "לשמחתי התקבלתי. אני מקווה להיות מדען שמתעסק במחקר גנטי ובביוטכנולוגיה רפואית. את זה אני לומד כרגע לתואר ראשון באוניברסיטה".

 

הספקת להתרשם מישראל?

"הגענו ביום שישי בבוקר והספקנו לראות את העיר העתיקה בירושלים, את השווקים השונים, את ים המלח וביקרנו במצדה. זה היה נהדר. אני מוכרח לציין שהרבה פחות חם פה ממה שציפיתי. זה כמו קיץ באוסטרליה.

היה לי חשוב לפגוש אנשים נוספים צעירים כמוני מכל רחבי אסיה זה נהדר לדעת שהם קיימים".

 

בכנס משתתפים כמובן גם בני ובנות נוער מישראל, ובהם יובל כהן (18) מירושלים, שלמדה ביולוגיה בתיכון שליד האוניברסיטה, וכך זכתה לעשות את עבודת הגמר שלה בנושא תאי גזע בין כתלי האוניברסיטה, במעבדה של ד''ר ערן משורר.

 

על מה שמשך אותה למחנה המדע היא מספרת: "אלה אנשים שאוהבים מדע ורוצים לצאת מהקופסה של משרד החינוך ומהרוטינה הקבועה של הבגרויות. כשסיפרו לנו על התכנית היה לי ברור שאגיע לשם ואעשה את זה. הנושא מדהים, יש לו פוטנציאל מאוד גדול, וזה היה כבוד ענקי בשבילי להתנסות בחוויה הזו כשאני עדיין רק תלמידת תיכון. אני מקווה להמשיך ללמוד פה באוניברסיטה, להתקדם, לחקור, לגלות ולקדם את המדע בארץ בתחום הגנטיקה. אבל בינתיים הדבר הראשון שאני צריכה לחשוב עליו הוא להכין את עצמי לגיוס באוקטובר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משתתפי מחנה המדע האסייתי, היום בירושלים
צילום: אייל כהן
פרופ' צ'חנובר. גם הוא במרצים
צילום: באדיבות דוברות הטכניון
מומלצים