שתף קטע נבחר

 

רוב הציבור: שופטים מקלים עם נהגי "פגע וברח"

מסקר שנערך לקראת ועידת המשפט של מחוז ת"א בלשכת עורכי הדין ו-ynet, עולה גם כי רובנו סבורים שהפרקליטות ממהרת מדי להגיע לעסקאות טיעון ומסכמת על עונשים קלים מדי. אנחנו מאמינים יותר לסטנלי פישר והרבה פחות לכנסת. הכנס, שבו ישתתפו נשיא העליון, פרקליט המדינה, מפכ"ל המשטרה והיועץ לשעבר מזוז, יועבר מחר בשידור חי ב-ynet

כמעט שבעה מתוך עשרה ישראלים סבורים שבתי המשפט מקלים עם נהגים שגרמו לתאונה ונמלטו מהמקום. כך עולה מסקר שנערך לקראת ועידת המשפט של מחוז תל אביב והמרכז בלשכת עורכי הדין ו-ynet, שייפתח מחר (יום ג') ויועבר בשידור חי ב-ynet (עוד על הכנס - ראו בסוף הכתבה). עוד עולה מהסקר כי הישראלים סבורים כי בתי המשפט מקלים עם עבריינים בעבירות חמורות נוספות.

 

עוד בחדשות ynet:

חשד: חולה הסרטן המדומה זכה לערב התרמה

המורדים הסורים: הפלנו מסוק צבא בדמשק. צפו

נתניהו ביקש לשנות את תיק ההשקעות, וחזר בו

 

מנתוני הסקר, שנערך על-ידי מכון דחף בראשות ד"ר מינה צמח, עולה כי 69% מהישראלים סבורים כי פסקי הדין במשפטים שהתנהלו נגד נהגים שגרמו לתאונות פגע וברח היו מקלים. רק 11% סבורים כי בתי המשפט החמירו עם נאשמים בעבירות אלו. המצב דומה גם במשפטים שהתנהלו נגד נהגים שגרמו לתאונות, אך לא ברחו מהמקום. 66% מהישראלים סבורים כי בית המשפט מקל עם נהגים אלו, לעומת 10% בלבד הסבורים כי השופטים מחמירים עם נאשמים בעבירות מסוג זה.

  

פסקי הדין מקלים. תאונת הפגע וברח בנתניה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
פסקי הדין מקלים. תאונת הפגע וברח בנתניה(צילום: עידו ארז)

 

המצב דומה גם בעבירות מין. 55% מהישראלים סבורים שהשופטים מקלים עם מי שהורשע בהתעללות מינית בנשים. מנגד, 17% סבורים כי השופטים דווקא מחמירים. 57% מהנשאלים בסקר סבורים כי השופטים מקלים עם מורשעים בעבירות של התעללות מינית בילדים ובנערים,

לעומת 16% שסבורים כי דווקא השופטים מחמירים בעניין זה.

 

בשאלות אלו יש הבדלים משמעותיים בין יהודים לערבים. חלקם של אלו שחושבים שבית המשפט מקל בפסקי הדין על עבריינים גבוה בקרב היהודים משמעותית יותר מאשר בקרב הערבים. כך, למשל לגבי תאונות פגע וברח 73% מהיהודים סבורים שבתי המשפט מקלים, לעומת 49% מהערבים. הנתונים לגבי עבירות אחרות הן: תאונות דרכים שאין בהן בבחינת פגע וברח (70% אצל היהודים, לעומת 39% אצל הערבים), התעללות מינית בקטינים (60% לעומת 41%) והתעללות מינית בנשים (58% לעומת 41% בהתאמה).

 

מאמינים בסטנלי פישר, פחות בכנסת ובממשלה

בסקר נבדקה גם רמת האמון בגופי שלטון בכלל ובגופים השייכים למערכת המשפט בפרט. במקום הראשון נמצא נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר. 75% מהישראלים אומרים כי הם מאמינים בו במידה רבה או במידה מסוימת. לא רחוק ממנו נמצא משרד מבקר המדינה, הזוכה ל-73% אמון, בדיוק כמו לבית המשפט העליון. לא רחוק משם נמצאת הפרקליטות עם 68% אמון. אחוז האמון במשטרה עומד על 56 ואילו בממשלה - על 43. הכנסת סוגרת את הרשימה עם 36% אמון בלבד, 30% מהנשאלים אמרו כי אין להם כלל אמון בכנסת.

 

30 אחוז כלל לא נותנים אמון בכנסת ישראל (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
30 אחוז כלל לא נותנים אמון בכנסת ישראל(צילום: גיל יוחנן)

 

מהסקר עולה כי לגבי שני המוסדות במערכת המשפט - פרקליטות המדינה ובית המשפט העליון - ככל שעולה הקרבה לדת יורד בהדרגה חלקם של מי שיש להם אמון רב או מסוים במוסדות אלה. לגבי הפרקליטות, הירידה ההדרגתית היא מ-75% בקרב החילונים ל-15% בקרב החרדים, לגבי בית המשפט העליון הירידה ההדרגתית היא מ-84% בקרב החילוניים ל-32% בקרב החרדים. באשר למשרד מבקר המדינה, הממצא הבולט הוא שהאמון בו גבוה במיוחד בקרב החילונים. 83% מהחילונים נותנים בו אמון רב או מלא, אבל מנגד אצל החרדים 27% נתנו לו את הציון הנמוך ביותר.

 

הפרקליטות להוטה להאשים פוליטיקאים וסלבס

שאלה נוספת בסקר הייתה "האם הפרקליטות להוטה מדי להגיש כתבי אישום, מגישה כתבי אישום רק כשצריך, או נמנעת מהגשת כתבי אישום נגד אנשים מקבוצה זו?". 30% סבורים כי הפרקליטות להוטה להגיש כתבי אישום נגד פוליטיקאים, 23% אמרו כי הפרקליטות נמהרת אם מדובר בסלב ו-22% ענו בחיוב לשאלה - גם אם מדובר באזרח לא מוכר.

 

בנוסף נשאלו הנדגמים בסקר "האם בדרך כלל הפרקליטות ממהרת מדי להגיע לעסקאות טיעון, או שהיא מגיעה לעסקאות טיעון כשצריך, או נמנעת מעסקאות טיעון יותר מכפי שצריך?". 51% מהנשאלים ענו על השאלה בחיוב ואמרו כי הפרקליטות ממהרת מדי להגיע לעסקאות טיעון. רק 29% חושבים שהפרקליטות מגיעה לעסקאות טיעון כשאכן צריך לעשות זאת ומיעוט קטן עוד יותר - 22% - חושבים שהיא מגיעה בעסקאות הטיעון לעונשים ראויים.

בנוסף, 63% מהישראלים סבורים כי התביעה מגיעה בעסקאות טיעון לעונשים קלים מדי.

 

הנדגמים בסקר נשאלו על פרשת השופטת ורדה אלשיך וזיוף המסמך. על סמך המידע שהשאלה הציגה למרואיינים, רק 29% או בטוחים או חושבים שהשופטת ראויה להמשיך לכהן כשופטת. קרוב לשני שליש - 62% - בטוחים או חושבים שהיא לא ראויה לכהן כשופטת.

 

ומה עם חוקים עוקפי בג"ץ? 59% מהנשאלים מתנגדים לחוקים כאלה, אולם 34% תומכים בכך. בעוד 6% מהחילונים תומכים בחוקים כאלו, אצל החרדים אחוז התמיכה נוסק ל-67. 55% מהחילונים מתנגדים לחוקים מסוג זה, לעומת זאת אף אחד מהנשאלים החרדים לא הביעה עמדה כזו.

  

איסוף הנתונים נערך באמצעות ראיונות טלפוניים של מדגם מייצג של האוכלוסייה הישראלית. הראיונות נערכו בשבוע הראשון בחודש הזה.

 

*ועידת המשפט הראשונה של מחוז ת"א והמרכז ו-ynet תועבר מחר בשידור חי באתר במהלך היום. בוועידה ישתתפו בין היתר: נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס, היועץ המשפטי לממשלה לשעבר מני מזוז, שר המשפטים פרופ' יעקב נאמן, שר המשפטים לשעבר פרופ' דניאל פרידמן, פרקליט המדינה משה לדור, שר החוץ אביגדור ליברמן, מפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו ועוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ענישה מקלה (ארכיון)
צילום: גיל יוחנן
צילום: יריב כץ
ד"ר מינה צמח
צילום: יריב כץ
מומלצים