מדריך: איך לבחור עדשות מגע לפי בעיית הראייה
סובלים מבעיות ראייה ומחפשים עדשות מגע? איזה סוגי עדשות קיימות, איך להתאים את העדשה המתאימה לעין ולאורח החיים שלכם, ומה לעשות כדי לא לפגוע בראייה ואפילו לתקן אותה. האופטומטריסט ירון שושני עושה סדר
התאמת עדשות מגע היא משימה לא פשוטה. מבחר עדשות המגע הקיים על המדפים הוא עצום. הבחירה ביניהן צריכה להיות לא על פי המותג או החברה, אלא בחירה שתשפר את בעיית הראייה ממנה אתם סובלים. ובכל מקרה, מומלץ לבחור עדשות מגע שלא יגרמו לנזק נוסף בראייה.
רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לפארם נט
סוגי עדשות
קיימים שני סוגי עדשות על המדפים.
1. עדשות ייצור- עדשות המותאמות באופן אישי לקרנית של אדם, והן מוזמנות ומיוצרות בעבורו. החל מעדשות קשות, קשות נושמות ועד רכות המיוצרות בטכנולוגיה המתקדמת ביותר - עדשות אלה מותאמות לאנשים בעלי מרשם מיוחד ו/או פתולוגיה שאינה מאפשרת הרכבה של משקפיים או עדשות מגע חד פעמיות.
2. עדשות חד פעמיות - disposable - עדשות אלה הן הסוג הנפוץ ביותר. הן עשויות מחומרים רכים בטכנולוגיה מתקדמת, המעניקה לקרנית העין אפשרות לנשום ולבצע את חילוף החומרים באופן תקין.
עדשות אלה מותאמות לרוב לאנשים שאורח חייהם הוא אינטנסיבי מאוד, כמו למשל, ספורטאים ואנשים השוהים לרוב מחוץ לבית או משרד. בנוסף, הן מתאימות גם לאנשים המתחילים להרכיב עדשות או אנשים שיש להם כבר ניסיון בהרכבת עדשות, אבל רוצים להימנע מהטיפול הכרוך בעדשות קבועות. העדשות החד פעמיות קיימות במגוון רחב של מרשמים, והן עונות על כ-80% מהתאמות של עדשות המגע.
החומר ממנו מורכבות העדשות
כל עדשות המגע הרכות בנויות בבסיס מחומר הקרוי הידרוג'ל - חומר זה מעניק לעדשה את היכולת לספוח מים ממש כמו ספוג וכך העדשה פחות מורגשת בעין
וזמן ההסתגלות אליה הוא מהיר יותר.
אולם עדשות מגע המורכבות אך ורק מהידרוג'ל, סובלות ממעבר חמצן נמוך יחסית. כך שאנשים המרכיבים עדשות אלו שעות מרובות, עלולים לסבול מהיפוקסיה (חוסר חמצן) ותגובת נגד לעדשות מגע.
לכן, כדי לשפר את מעבר החמצן לקרנית, בוצע שינוי ביחס בין אחוז המים לאחוז החומר, המרכיב את העדשה. כך שעדשה המכילה יותר מים מעבירה יותר חמצן לעין.
העדשות המשודרגות נתנו פתרון טוב למעבר החמצן, אך יצרו בעיה חדשה - יובש בקרנית. זאת בגלל העובדה שעדשות עם אחוז מים גבוה יותר, צריכות להשלים את המים החסרים מקצב האידוי. ההשלמה מתבצעת מתוך דמעות העין, מה שמחמיר את היובש.
לכן, עדשות המגע המתקדמות ביותר היום, בנויות מחומר המשלב בתוכו סיליקון-הידרוג'ל. עדשות הבנויות מחומרים אלה לא סובלות מבעיות של עבירות חמצן בגלל שסיליקון מעביר חמצן מצוין, ומפחית את בעיית היובש כי הוא מכיל אחוז מים נמוך.
יש מגוון עדשות הבנויות מסיליקון-הידרוג'ל, החל מייצור מיוחד, דרך חודשיות ודו-שבועיות ולאחרונה יש אפילו עדשות יומיות, המורכבות מהחומר הזה.
איך מתאימים עדשות?
כל שימוש בעדשות מגע דורש בדיקת התאמה של אופטומטריסט. בבדיקה זו, מעבר למדידת המספר, האופטומטריסט בודק את בריאות העין והאם אין ממצאים השוללים שימוש בעדשות מגע.
ביחד עם הפציינט, מתאימים את סוג העדשה והחומר ממנה היא עשויה לפי המשימות המיועדות.
כחלק מהתאמת עדשות המגע, מוסבר לפציינט, אופן ההרכבה ואופן הניקוי והחיטוי של עדשות המגע. ישנה חשיבות גדולה להוראות אלה שכן סטייה עלולה לגרום לסיבוך שאינו רצוי.
הסכנות האפשריות בהרכבת עדשות
אנשים המרכיבים עדשות מגע צריכים להיות מודעים לסכנות הכרוכות בהרכבתן. מרכיבי עדשות מגע חשופים לזיהומים בקרנית שעלולים לגרום לפגיעה לא הפיכה בראייה, ליובש בקרנית העין, בצקת של הקרנית, הפרעות ופציעות שטחיות בקרנית, דלקות עפעפיים ואפילו תגובות אלרגיות לעדשות או לחומרי הניקוי של העדשות.
דרך ההתמודדות הטובה ביותר, היא כמובן תחזוקה מתאימה בעת הרכבת העדשות. שימוש בתמיסות המתאימות ומעקב אצל רופא עיניים בכל בעיה שמתעוררת.
התאמת עדשות לבעיות ראייה
בבדיקת ראייה לפני התאמת העדשות בודקים בעצם את ההתאמה או חוסר התאמה בין המערכת האופטית של העין לבין הרשתית ממש כמו מסך ומקרן. כלומר, האם קיים מצב של טשטוש ראייה - Defocus.
כדי לפקס את התמונה על רשתית העין, צריך לשנות את הכוח של המערכת האופטית, כך שתיווצר התאמה ביניהם. את שינוי הכוח אנו יכולים לקבל על ידי הרכבת משקפיים או עדשות מגע.
קיימים שלושה ליקויים עיקריים לטשטוש ראייה Defocus:
1. קוצר ראיה (myopia) - זהו מצב שבו העין נמצאת בחוסר פוקוס למרחק (מינוס). למעשה, המערכת האופטית (קרנית ועדשה תוך עינית) של העין חזקה מדי וממקדת את קרני האור לפני המסך (רשתית). במצב זה אדם המביט למרחק הדמות שתתקבל על הרשתית תהיה מטושטשת.
הפתרון: הורדה של כוח מהמערכת האופטית באמצעות משקפיים או עדשות מגע (עדשות מינוס), שימקדו בחזרה את קרני האור על הרשתית והראייה תהיה חדה וברורה.
2. רוחק ראייה (hyperopia) - מצב שבו העין נמצאת בחוסר פוקוס ובו המערכת האופטית (קרנית ועדשה תוך עינית) חלשה מדי וממקדת את קרני האור מאחורי המסך (רשתית). הדמות המתקבלת ממצב זה על הרשתית מטושטשת. (פלוס).
הפתרון: הוספה של כוח למערכת על ידי משקפיים או עדשות מגע (עדשות פלוס) ממקדות בחזרה את התמונה והראייה חדה וברורה.
3. אסטיגמטיזם (astigmatism) - מצב שבו קרני האור הנכנסות לעין לא מתמקדות בנקודה אחת, אלה מתפזרות בין שתי נקודות. המרחק בין שתי נקודות מוקד נקרא צילינדר והוא מתקבל כאשר הקרנית לא קמורה כמו כדור אלה יותר דומה לביצה.
הפתרון: משקפיים או עדשות מגע צילנדריות יגרמו למוקד אחד והראייה תהיה חדה וברורה.
הכותב הוא אופטומטריסט בכיר ומתאם אופטיקה בסופר-פארם אופטיק