מכה ל"אח הגדול": מש' הבריאות מתערב בפיקוח
לראשונה בתולדות הטלוויזיה - משרד הבריאות מתערב בנעשה בהפקת תכנית. בעקבות פרשת הכדורים הפסיכיאטריים בבית האח הגדול מוציא המשרד דף עקרונות בכל הקשור לפעולת אנשי מקצוע רפואיים בתכניות ריאליטי: יוחמר הליך מיון המשתתפים, לפסיכיאטר תהיה סמכות החלטה סופית, ומשתתפים יקבלו ליווי פסיכיאטרי גם לאחר סיום התכנית
מכה לזכיינית ערוץ 2 קשת ולתוכנית הריאליטי "האח הגדול". בעקבות חשיפת "ידיעות אחרונות" על הכדורים הפסיכיאטריים שניתנו בתוכנית, גובשו - בהוראת מנכ"ל משרד הבריאות - עקרונות מנחים לפעולת אנשי מקצוע רפואי בתכניות ריאליטי. זו הפעם הראשונה בתולדות הטלוויזיה שבה משרד הבריאות מתערב בנעשה בתוכניות, שנמצאו עד כה באחריות הערוצים וחברות ההפקה בלבד. "מדובר בכללים חמורים שאנחנו לא זוכרים כמותם", אמר אתמול גורם ברשות השנייה לטלוויזיה ורדיו, "נצטרך להתחשב בהם כשנקבע את המגבלות לתוכניות כמו 'האח הגדול'".
עוד בפרשת הכדורים הפסיכיאטריים בבית האח הגדול:
- הכדורים ב"אח הגדול" - לבדיקת משרד הבריאות
בין העקרונות המחייבים שניסח משרד הבריאות: הפרדה מוחלטת בבחירת המתמודדים בין צוות ההפקה של התוכנית לבין אנשי המקצוע מתחום הרפואה. המלצה זו מגיעה בעקבות הממצאים שהעלה תחקיר "ידיעות אחרונות", לפיהם עבדה הפקת "האח הגדול" בשיתוף פעולה מלא עם הפסיכיאטר של התוכנית, ד"ר אילן רבינוביץ'. גם רבינוביץ' עצמו הודה כי בהפקת התוכנית ידעו מכל פעולותיו. ועדת האתיקה של המשרד אמורה להגיש בקרוב קוד אתי, המנוסח בימים אלה, על בסיס המסקנות מהתפוצצות פרשת "האח הגדול". בניגוד למה שהצהירו בקשת, הוועדה ממילא לא מונתה כדי להסיק מסקנות אישיות נגד מי מאנשי התוכנית, שכלל אינם תחת סמכותו של משרד הבריאות. בניגוד לאותן טענות של קשת, אין תחת עקרונות אלה כל הבהרה של משרד הבריאות לגבי "ניקיון" הפקת התוכנית - אישית או קבוצתית.
שתי תביעות נגד הפקת האח הגדול, שלישית בדרך
במסגרת פרשת הכדורים הפסיכיאטריים הוגשו תביעות נגד חברת קופרמן-הפקות – המפיקה את "האח הגדול" - וד"ר רבינוביץ' על-ידי המתמודדים סער שינפיין ובנצי שני. מתמודד אחר, ארז דה דרזנר, מגבש בימים אלה תביעה משלו. טענות השלושה: קיבלנו בבית "האח הגדול" כדורים פסיכיאטריים שלא נמסר לנו מה טיבם ומה תופעות הלוואי שלהם. בנוסף, נאלצנו לבצע פעולות בהכוונת רבינוביץ' וההפקה.
עורך דינו של סער שיינפיין, רון טורקלטאוב, מסר בתגובה: "העקרונות שנוסחו במשרד הבריאות תואמים אחד לאחד את הטענות שהובאו בכתבי התביעה שהוגשו על-ידי מרשיי ולחוות הדעת שצורפו אליהם. בהתאם לעקרונות שפורסמו באתר משרד הבריאות, הוועדה לא קבעה דבר וחצי דבר בקשר לאחריות ד"ר רבינוביץ' ו/או ההפקה לנזקים הקשים שנגרמו למרשיי. אני מקווה שהמפיקה תיישם להבא את העקרונות, כפי שנקבעו ובכך יימנע נזק מהמשתתפים בתוכניות הריאליטי הבאות".
תחת הכותרת "שורת העקרונות המנחים לפעולת אנשי מקצוע רפואי בתכניות ריאליטי" מנסחים במשרד הבריאות עקרונות מנחים חמורים, שמסבירים את הסכנות הטמונות בהשתתפות בתוכנית.
תוכניות הריאליטי, נכתב בדו"ח, כרוכות בדחק משמעותי למשתתף, על כל סיכוניו המיידים וארוכי הטווח. יש לוודא שהמועמד להשתתפות בהן מודע לסיכונים למצבו הנפשי ולעתים הפיזי.
על הזכיין והמפיק לעשות כמיטב יכולתם לשמור על רווחתם הגופנית והנפשית של המשתתפים. אחריות הזכיין הינה ישירות כלפי גופי הפיקוח.
מחוייבת נאמנות בסיסית ובלתי מסויגת של הגורם הטיפולי למטופל/משתתף, ולשיקולים בתחום הרפואה בלבד.
העקרונות המובאים כאן נכונים לכלל תחומי הרפואה.
כללי הפיקוח החדשים של משרד הבריאות
1. על הזכיין למנות אחראי מקצועי ובלתי תלוי על צוות מקצועי מטעמו, אשר תפקידו – שימור רווחתם הנפשית והפיסית של משתתפי התכנית. על צוות זה להקפיד על העקרונות אשר מובאים להלן.
2. יש לוודא מתן תנאים נאותים לשמירת בריאותם הגופנית והנפשית של המשתתפים.
3. קיום הליך מיון וסינון קפדני של המשתתפים, בהיבט של כשירותם הנפשית לתכנית, אשר יהיו בלתי תלויים במניעי הפקה/רייטינג, וינוהלו על-ידי הצוות המקצועי הרפואי, להם יינתן חופש פעולה וסמכות החלטה סופית.
4. החתמה, במסגרת חתימת החוזה בין המפיקים והזכיין לבין המשתתף, על תוכן המשפט הבא:
5. "השתתפות בתכנית זו מהווה שינוי קיצוני באורחות חייך, ניתוק מלא או חלקי ממקורות התמיכה הטבעיים שלך (משפחה וחברים) ומחלק ניכר מהגירויים החיצוניים אליהם אתה מורגל. כל אלו, בנוסף על אוירה תחרותית ועל חשיפה תקשורתית, עלולים להיות גורמי דחק משמעותיים. ככאלה, הם עלולים להוות רקע להתפתחות משברים נפשיים משמעותיים ולעתים אף פיזיים. בהחלטתך להשתתף בתכנית אתה מבטא בחירה אישית שמשמעותה הסכמה מודעת לחשיפה לסיכון זה".
6. קיום מפגשים שוטפים עם המשתתפים על-ידי הצוות המקצועי, לטובת הערכת מצבי משבר נפשי או פיזי מתהווים, בזמן אמת, ומתן סיוע מתאים, לרבות החלטה על הפסקת השתתפותם.
7. שימור פרטיות מלאה, תוך הקפדה על כבודו וחסיונו של המטופל. יידוע גורמי הפקה יעלה רק בהסכמה מלאה של המטופל, ורק במידה שיש לכך צורך או יתרון טיפולי.
8. נקיטת הצעדים הנדרשים לשימור בריאותו הנפשית והגופנית של המטפל, בזמן אמת, ובכלל זה, הפסקת השתתפותו ונטרול גורמי הלחץ של המטופל, במידת הצורך.
9. עם סיום התוכנית, במידת הצורך, ליווי המשתתפים באפיקי טיפול נפשי או גופני ההולמים את מצבם.
10. על הצוות המקצועי במקצועות הרפואה השונים לנהוג במשתתפי התכנית כמטופלים לכל דבר, תוך ביצוע כלל החובות במסגרת חוק זכויות החולה וכללי מתן השירות הרפואי.
תגובת הרשות השנייה לרדיו וטלוויזיה: "הרשות השנייה קיימה בחודשים האחרונים בדיקה כוללת ומקיפה בעקבות האירועים בעונה השנייה של התוכנית "האח הגדול". במסגרת בדיקתה הרשות ביקשה לקבל התייחסות להיבט הרפואי של האירועים ממשרד הבריאות ומלשכת האתיקה של ההסתדרות הרפואית. הרשות תפרסם את מסקנותיה לאחר סיום כלל הבדיקות שבוצעו על ידה ובחינת ההמלצות השונות. בתוך כך הרשות תקבע בקרוב עקרונות וכללים אשר יחייבו את התוכנית "האח הגדול" ואת שאר תוכניות הריאליטי של זכייניות הרשות".