שתף קטע נבחר

חריש פתוחה לכל? "אטיאס מספר סיפורי סבתא"

שר השיכון אמנם הכריז על שיווק קרקעות לבנייה גם לחילונים בעיר החרדית חריש, אך המתנגדים טוענים: "זה עושה חושך בעיניים, במקום חניה בונים בתי כנסת ומקוואות". במשרד השיכון אומרים מנגד: "זו התנגדות של אנשים שלא רוצים חרדים בשום מקום. מדובר במפונקים שרוצים לגור בארמונות בזול"

שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, הודיע הבוקר (ב') על תחילת שיווק קרקעות בעיר החרדית חריש תחת הכותרת "העיר פתוחה לכולם". אין זו הפעם הראשונה שהוא מצהיר על כך שבכוונתו לשווק קרקעות לבנייה לא רק לאוכלוסייה החרדית - רק לפני כחודש הכריז על שיווק לחילונים. אבל נשאלת השאלה אם חילוני באמת ירצה ויוכל להתגורר בעיר חרדית.

 

כתבות נוספות על חריש בערוץ הנדל"ן :

 

הדירות בחריש יאוכלסו, ככל הנראה, על ידי הציבור החרדי ויימכרו בכחצי מיליון שקל. אין ספק שהמחיר הנמוך, בשילוב זהותו החרדית של שר השיכון, יוצרים מתח חילוני-חרדי, שמוכר בעיקר בבית שמש, שם האוכלוסייה החילונית מתמודדת עם בנייה חרדית מסיבית בעיר.

 

"השר אטיאס מספר לנו סיפורי סבתא", אמר מוביל המאבק נגד התוכניות בחריש, חמי בר-אור. "חילוני שפותח את התוכניות נחשכות לו העיניים. פה בית כנסת, פה מקווה. במקום חניה. זה תפור לאוכלוסיה חרדית", הוא אומר.

 

לדבריו, את ביתו הפרטי בישוב הוא רכש ב-100 אלף דולר לפני כחמש שנים וכיום הוא שווה פי שניים. "כל הסיפורים של משרד השיכון כאילו המקום הוא לא טוב וניסיונות השיווק לא צלחו הם קשקוש. היתה פה הזנחה ממושכת של שנים. המטרה היתה לשווק את הקרקעות בחינם ולהראות שאין ביקוש".

 

"הם לא רוצים חרדים בשום מקום" 

במשרד השיכון העדיפו ראשית למסגר את הטענות העולות נגדם ככאלו שבאו מכיוונים של "אנשים שלא רוצים חרדים בשום מקום" – כי הפצת מסרים אלו, לדברי המשרד, היא מקור פרנסתם.

 

 

 

במשרד סיפרו כי בר-אור מתפרנס מניהול המאבק על ידי ניהול העמותה לצורך זה והפוליטיקאים הנוספים שיצאו נגד המשרד והשר מנסים לעשות הון פוליטי. לדבריהם, מדובר בכלל בניסיון לערער את התמיכה בראש הממשלה, בשל העובדה כי הוא "מוכר את נשמתו לחרדים", כך הם אומרים. "זאת הרי צביעות. מתכננים משהו שמותאם גם לחרדים וכוחות השוק יעשו את העבודה. מה לא בסדר בזה?", הם הוסיפו.

  

מה שמרגיז את החילונים יותר מכל הוא מחירה המסתמן של דירה בחריש. מחירה הממוצע יעמוד על קצת יותר מחצי מיליון שקל. המחיר יורכב בעיקר ממחיר הבניה, שגם היא תהיה בסטנדרט נמוך ומעוד תשלום מסובסד בדמי הפיתוח של התשתיות במקום (כמחצית מדמי הפיתוח יגיעו כמענק ממשרד השיכון כאשר התנאי הוא בניה מהירה תוך 26 חודשים). הקרקע תשווק בחינם ובכך מחירה של דירה תעמוד על מספר המטרים הרבועים שלה כפול כ-4,000 שקל למ"ר של בניה סטנדרטית ועוד כ-100 אלף שקל בעבור דמי הפיתוח. בנוסף, יזכו זכאי משרד השיכון למענק של 60 אלף שקל.

  

מה מסתתר מאחורי השיווק "בבת אחת" של 5,000 יחידות? 

מצד שני טוענים במשרד כי הצרכן, כלומר רוכש הדירות החילוני הוא מפונק המחפש לגור בארמונות במחירים זולים. בחינה של מיזמי נדל"ן חדשים לחילונים רק מצביעה על רמת הפאר שמחפש ציבור זה, אומרים במשרד. "יש לובי כפול ויש מעלית שלוקחת לך את הזבל מהקומה. החרדי מחפש קורת גג. הוא מתפשר על איכות החיים, על סטנדרט נמוך ועל המיקום. ישנה רשימה של עשרות ישובים שניתן למצוא בהם דירות ב-600 אלף שקל, שזה המחיר הריאלי שימכרו שם דירות. זה לא אותו מוצר", אומרים במשרד.

 

בנוסף, מבהירים במשרד כי אומנם התוכניות מותאמות לציבור החרדי, אך אין מבחינתם כל מניעה שהקבלנים שיזכו במכרזים ימכרו את הדירות לחילונים, כלומר שתקום שם גם שכונה חילונים שתזכה לאותם התנאים. "למה ברמת גן, גבעתיים והרצליה יש בניינים של 6-5 קומות וחילונים גרים שם? חרדים לא עולים במעלית, גם לא במעלית שבת, במשך כ-70 יום בשנה", אמר ל-ynet גורם במשרד.

 

תוכנית המתאר של העיר חריש (צילום: משרד הבינוי והשיכון) (צילום: משרד הבינוי והשיכון)
תוכנית המתאר של העיר חריש(צילום: משרד הבינוי והשיכון)

  

שחר אילן, סמנכ"ל המחקר בעמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, כינה את אטיאס "שר שיכון חרדי" והוסיף: "אטיאס ביזה את עצמו כשאמר שהשיווק הוא לא רק לחרדים". לדבריו, שיווק הקרקעות ההמוני ל-5,000 יחידות דיור מביא למעשה לחלוקת מתנות לאברכים. לשיטתו, השיווק היה צריך להיעשות בשלבים.

 

בשיטה זאת, לדבריו, רק השלב הראשון היה זוכה למחיר אפס של הקרקע והשלבים שאחריו היו משלמים למדינה מחיר הוגן וראוי עליה. "אני מחזיק בידי עיתון יתד נאמן מהבוקר שאומר כי לפי התכנית מדובר ב-5,000 דירות שיצאו בבת אחת למכרזים, מה שצפוי להוזיל את מחירי הדיור בחריש ולגרום לתחרות הוגנת בין היזמים. כלומר, לתת מחיר מצחיק לחרדים".

  

מיקום אטרקטיבי

מה שהפך את הישוב חריש לאטרקטיבי הוא קרבתו אל מחלף עירון של כביש 6. בשנת 1992, החליטה הממשלה על סלילת הכביש עד למחלף עירון, מה שהיה אמור להזניק את מחיר הקרקעות במקום, אך בפועל, מספרים במשרד השיכון כי סבבים רבים של שיווקי קרקעות כשלו. לדבריהם, קבלנים לא ממש רצו לבנות שם. בתחילת שנות ה-2000 התרחקו הקבלנים מחשש ביטחוני, שכן המקום ממקום בוואדי ערה והאזור ידע מספר פיגועים בשנים אלו.

 

בשנת 2008 החליטו שר הפנים דאז מאיר שטרית ושר השיכון זאב בוים ז"ל (ממשלת אולמרט) על הקמתה של העיר חריש עם צביון דתי. תוך שנה, לקח השר אטיאס את מושכות על משרד השיכון והתחיל להכין תוכנית מפורטת לעיר ובמקביל למשרד הפנים קידם תוכנית שאושרה במהרה, למרות 720 התנגדויות שהתנהלו בערכאות בתי המשפט השונים.

 

מפגינים נגד אופי השיווק של הקרקעות בחריש (צילום: נטלי בר-אור) (צילום: נטלי בר-אור)
מפגינים נגד אופי השיווק של הקרקעות בחריש(צילום: נטלי בר-אור)

  

ההתנגדויות של הירוקים, הערבים והחילונים נדחו והתכנית המפורטת מדברת על הקמתן של 10,300 יחידות דיור. הירוקים התנגדו מחשש לנזק סביבתי. הערבים בעיקר טענו לקרקעות שבאות על חשבון התפתחות הישוב שלהם והחילונים מהישוב הקיים חריש, שהעיר העתידית תוקם בצמוד לו, התנגדו לעובדה שאופי הישוב בו הם מתגוררים עומד להשתנות ללא הכר.

 

ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) אמר לאחר אישור השיווק בחריש כי "זהו מכרז תפור מראש להקמת עיר לחרדים בלבד. עיון בתכנית העיר העתידית מגלה לכולנו את מה ששרי הפנים והשיכון מנסים להסתיר: העיר מתוכננת לחרדים בלבד, באמצעות דחיקת התושבים החופשיים המתגוררים כיום בחריש, השתלטות על שטחים ירוקים, ועל שטחי מועצות ערביות".

 

"מקומם לראות את המהירות שבה שר השיכון דואג לסקטור מסוים בזמן שהוא מפקיר אוכלוסיות אחרות, שגם הן כמהות לדיור במחירים שפויים", הוסיף הורביץ ואמר כי ידרוש דיון בכנסת בעניין ויפעל להקים לחץ ציבורי לשינוי מהותי של התוכנית. 

 

מקווה? אפילו אין מתנ"ס

במקביל לאש שהתלהבה היום סביב חריש, נראים ניצוצות נוספים גם בישוב צור-הדסה שבאזור ירושלים, שם דיווחו גולשים על בניית מקווה. התושבים במקום חוששים כי למעשה מדובר על "תוכנית פלישה" של הישוב החרדי בית"ר עילית, המרוחק מהם 3 קילומטרים. לדברי תושב המקום, ניר פנסו, עלותו של המקווה היא עצומה וזאת כאשר אין במקום מוסדות ציבור בסיסיים יותר.

 

"משרד השיכון באתר האינטרנט מצהיר כי אין הוא מתעסק בשירותי דת", אומר אילן מחדו"ש. "בפועל תקציב המשרד לבניית בתי מקווה בין 2010 ל-2011 עלה פי 10. מדובר על אמצעי להחזרה בתשובה של ההמון", הוא אומר. "אחד הדברים הראשונים שחוזר בתשובה מתחיל לקיים הוא טהרת המשפחה. האישה צריכה ללכת למקווה שבוע לאחר תום המחזור. אם לא יהיה נוח, אז האישה לא תלך. מה שאומר שהמדינה מממנת החזרה המונית בתשובה", אומר אילן.

 

ממשרד השיכון נמסר בעניין זה כי מטרת הדברים הוא בלבול הציבור. לפי המשרד, ישנו תקן המדבר על מקווה לכל כמות מסוימת של יחידות דיור והמשרד בונה בשכונות חדשות או היקף של שכונות חדשות בתי מקווה. בקשר לגידול העצום בתקציב, ייחסו את הדברים לגידול בהיקף שיווק הקרקעות למגורים בשנים האחרונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתנגדים לכיוון החרדי של חריש
חריש
צילום: Lowshot.com
מומלצים