דו"ח: רוב מאגרי המים ליד מתקני דלק - מזוהמים
סיכום של רשות המים לשנת 2011 מצביע על זיהום חמור של מאגרי מים הסמוכים למתקני דלק: מתוך 15 מאגרים שנבדקו, 3 מאגרים בלבד נמצאו נקיים
רשות המים מצאה כמויות דלק גדולות במאגרי מי תהום הסמוכים למתקני דלק. מהדו"ח המסכם ל-2011 שפרסמה רשות המים עולה כי בדומה לממצאיה מהבדיקות המדגמיות שערכה בשנים האחרונות, גם בשנה זו נמצאו בבדיקות כמויות גדולות של דלק במי התהום.
- בתוך 3 שנים: הסיכון הבריאותי מתחנות דלק יפחת
- חשש לזיהום מי תהום עקב דליפה ליד נמל חיפה
כתבי אישום: חברות הדלק זיהמו מים וקרקע
לפי הדו"ח, ב-2011 בדקה רשות המים 15 מקורות מים הסמוכים למתקני דלק, וב-12 מתוכן נמצא זיהום במי התהום.
הרשות מבדילה בין שני סוגים של זיהומים, שדורשים טיפול שונה: עדשות דלק, שהן כתמי דלק שצפים מעל מי התהום, וחלקיקי דלק, המכונים מומסי דלק, שהשתחררו לתוך המים מכתמי הדלק או מדלק שנספג בקרקע.
לדברי גיא רשף, מנהל תחום בקרת איכות מים וניטור ברשות המים, מעבר לעלות הכספית האדירה הכרוכה בשיקום הקרקע ומאגרי המים, זיהומי הדלק מסוכנים מאוד לבריאות.
"מרכיבי הדלק הם חומרים רעילים ומסרטנים שיכולים להגיע לבני האדם דרך מקורות מים או באמצעות שאיפת גזים רעילים שמקורם במי תהום מזוהמים", אמר. "לכן יש חשיבות רבה לאתר את אותם זיהומים, לעקוב אחריהם ולטפל בהם לפי מידת הסיכון לאדם ולסביבה".
כתמים בגודל 5 דונם
הרשות בדקה 155 אתרים מ-2004 ועד 2011 בדקה. ב-36 אתרים נמצאו כתמי דלק על פני המים, ב-94 אתרים נמצאו חלקיקי דלק מומסים במים ו-25 אתרים בלבד נמצאו נקיים. ב-51 מתוך האתרים שנבדקו מתקיים כיום שיקום של מי תהום, ואחרי השאר - 79 אתרים - מתבצע מעקב.
מהדו"ח עולה כי ב-2011 החלה שאיבת דלק ממי תהום במאגרי מים שבקרבת מתקני דלק. גודלם של כתמי הדלק שנמצאו במאגרים אלה נע בין 20 מ"ר לכ-5 דונם באתרים.
בדומה לדו"ח הנוגע ל-2010, גם בדו"ח האחרון נכתב כי "כמויות גדולות של דלק נשאבו ב-2011 ממאגרי המים הסמוכים לבתי הזיקוק אשדוד ולחוות המכלים של חברת תש"ן בנמל חיפה". לדברי רשף, "החברות משתפות פעולה וחל שיפור במהלך השנים. כתם הדלק במאגר המים הסמוך לבתי הזיקוק אשדוד הצטמצם עד לרמה שאינה מדידה, אבל במים עדיין יש חומרים מומסים. גם בחיפה יש שיפור, אבל כתם הדלק לא נעלם".
בחברת תש"ן מזכירים שהם היו אלה שפנו לרשות המים בבקשה לשאוב את הדלק. לדבריהם, "רשות המים לא הוציאה לנו צו ולא דרשה את השאיבה של הדלקים. קיבלנו מתקנים שחלקם מתקופת הבריטים, ומכיוון שנושא איכות הסביבה יקר לנו ביצענו יותר מ־30 קידוחים במקום ואנחנו ממשיכים לשאוב כל הזמן כדי לצמצם פגיעה במקום".
מחברת פז, המפעילה את בתי הזיקוק באשדוד, נמסר כי "פז מטפלת בזיהומים שהתרחשו עוד בטרם רכישת בתי הזיקוק. הפעילות בהנחיית ובטיפול רשות המים".
בהכנת הכתבה השתתפו הדס שפר וליאור גוטמן