שתף קטע נבחר

 

בקשה לייצוגית: 104 מיליון על הדרת נשים ברדיו

ברדיו "קול ברמה" ממעטים להעלות נשים לשידור - וארגון "קולך" פנה בבקשה לתביעה ייצוגית בשם "הנשים החרדיות המושתקות, שזכאיות להשמיע את קולן בתחנת רדיו שקיבלה זיכיון מהמדינה". "קול ברמה": הנשים רוצות את זה

הדרת נשים זה עסק יקר? הארגון הדתי-פמיניסטי "קולך" הגיש להנהלת בתי המשפט בקשה לתביעה ייצוגית על סך 104 מיליון ש"ח נגד תחנת הרדיו החרדית "קול ברמה", בשל מדיניותה שלא לשדר קול דיבור או שירה של אישה - אלא במספר מצומצם של שעות המוגדרות לכך בשבוע. ככל הנראה, מדובר בתובענה תקדימית על רקע אפליית נשים מעין זו.

 

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

 

התובענה הוגשה על בסיס הוראות חוק איסור הפליה במוצרים, האוסר על כל גוף המעניק שירות ציבורי להפלות מטעמי מין. את הפיצויים נתבעת התחנה לשלם לקבוצת מאזינות, שעל פי סקר שהוגש לבית המשפט - מתנגדות למדיניות התחנה ונפגעות ממנה.

 

מגיבות רק בתא קולי או פקס

בכתב התביעה נטען כי מאז תחילת שידורי "קול ברמה" בשנת 2009, נוקטת התחנה "מדיניות בלתי חוקית בעליל על-פיה

קולן של נשים נעלם/נאלם כליל". לטענת "קולך", הדבר פוגע בכבודן של נשים ובזכותן לחופש ביטוי, ומהווה עבירה על חוק איסור הפליה.

 

באי כוח התובעים – עורכת הדין אורלי ארז-לחובסקי מהמרכז הרפורמי לדת ומדינה, ועורכי הדין אסף פינק ונעמי מה-נעים ממשרד עו"ד יעקב פינק – תיארו מצב שבו התחנה מסרבת להעלות נשים לשידור בכל נושא, כמראיינות או כמרואיינות, בין אם מדובר בעניין ובידיעה חדשותית, ובין אם מדובר בהבעת דעה או בהעלאת שאלה.

 

לטענת התובעים, הסירוב קיים בין אם מדובר בנושאת תפקיד או בעלת מקצוע ומומחיות, ובין אם מדובר במאזינה שמבקשת להביע עמדה על ענייני דיומא, או להגיב על דברים שנאמרו בשידור הנוגעים לה.

 

כזכור אשתקד התקבלה ברשות השנייה תלונה נגד התחנה, בגין היעדר מוחלט של נשים בתוכניותיה – בין אם כמגישות, ובין אם כמשתתפות. העניין עלה גם בדיון סוער שנערך בוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת.

 

לאחר דיונים שנערכו ברשות השנייה, בניסיון למצוא פתרון לעניין, הוחלט כי "קול ברמה" תאפשר שידור נשים למשך שעה אחת בשבוע, בבוקר יום ראשון. ואולם בהמשך הפכה הרצועה ליומית ונוספו עוד שש תוכניות שבועיות לנשים, בהשתתפותן. כן הוחלט כי הוחלט כי נשות ציבור כגון חברות כנסת יועלו לשידור בכל שעות היממה.

 

"מה בין הלכה להשתקת נשים?"

עו"ד ארז-לחובסקי אמרה עם הגשת התביעה, כי זו "זועקת את זעקתן של הנשים החרדיות המושתקות, אשר זכאיות להשמיע את קולן מעל גלי האתר של תחנת רדיו שקיבלה זיכיון מהמדינה".

 

מארגון "קולך" נמסר: "כנשים דתיות איננו רואות כל קשר בין אי השמעת קולן של נשים ברדיו, להלכה. העובדה שבשם ההלכה נשים מודרות מהמרחב הציבורי, היא דבר המנוגד לערך של כבוד הבריות ולתפיסה שנשים כגברים נבראו בצלם אלוהים. לא ניתן להשלים עם סילוף התורה וההלכה לצורך השתקת קולן של נשים".

 

מ"קול ברמה" נמסר בתגובה: "התרגשנו לגלות כי הארגונים הרפורמים והעמותות אשר הגישו בזמנו בג"ץ כנגד הקמת התחנה (עוד בטרם החלה לשדר), מתוך מטרה למנוע ממגזר שלם את הזכות להאזין לכלי תקשורת בהתאם לדרכו ואמונתו - הפכו את עורם ומינו עצמם לדוברי נשות מגזר זה.

 

"הצענו בעבר לאותם ארגונים - ואנו מציעים גם כיום - לעיין באלפי הפקסים ששלחו ושולחות לנו מדי יום מאזינות התחנה. הפקסים, בניגוד לסקרים אנונימיים, כוללים את פרטיהן המלאים של השולחות, אשר מבקשות באופן חד וברור שלא להעלות מאזינות לשידור.

 

"למרות זאת, החלה התחנה בשנה האחרונה להעלות לשידור כל אשת ציבור שחפצה להתראיין ב'קול ברמה', זאת לצד מאזינות התחנה שיכולות לעלות בחלק מהתוכניות. התחנה הוקמה על מנת לשרת את המגזר החרדי בישראל, על מנהגיו ואורח חייו. אנו קוראים לאותם ארגונים לכבד אמונות והשקפות אלו של מרבית המגזר, נשים וגברים כאחד, בבחינת 'איש באמונתו יחיה".

 

תלונה ברשות השנייה

למרות שהרב עובדיה יוסף פסק כי אין בעיה הלכתית בהשמעת קול אישה מדברת (לא שרה) ברדיו - התחנה

נמנעה מכך עד להתערבות הרשות השנייה. מנהל התוכן, אבי מימרן, אישר כי מדיניות התחנה היא אכן עניין של השקפת עולם ואורח חיים - ולא נובעת מהאיסור "קול באשה ערווה". לדבריו, שידורי התחנה "מותאמים לאוזן החרדית" והם "עשיית צדק עם ציבור גדול של 300 אלף בתי אב בישראל, שבמשך 50 שנה לא בא לידי ביטוי ולא קיבל מענה הולם בתקשורת".

 

כמה חודשים לפני שהפרשה עלתה לכותרת פורסמה ב-ynet כתבה המתארת את המצב המוזר בתחנה, שבו תוכניות מיוחדות לנשים מוגשות על-ידי גברים בלבד, והמאזינות נדרשות לשלוח מתכונים ושאלות באמצעות פקס. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קול ברמה. תביעה בדרך
צילום: ניר קפטן
מומלצים