שתף קטע נבחר

"אני מוותר, העיקר שלילדים תהיה ארוחת חג"

לפני עליית המחירים הם "שרדו בקושי", גזירות כלכליות שהוטלו בשנה האחרונה הותירו אותם בפת לחם. יש ילדים שלא יאכלו מנה חמה בחג, וגם העמותות מתקשות לסייע לנוכח המצב. אם חד הורית: "הילדות רעבות - אין לי מה לתת"

"שהילדים יאכלו, אני יכול לוותר על הארוחה. העיקר שיהיה מה להגיש לשולחן". זוהי התקווה של ויקי אלבז (42), מובטל ואב לחמישה ילדים מדימונה."רק שיהיה מעט אוכל לעשות איתו את החג", הוא אומר.

 

הכנות קדחתניות לארוחת ערב החג לא יהיו בבית משפחת אלבז. הם היו רוצים, אבל אין להם מה לאכול. עד השנה הם חיו ברמת חיים סבירה. כיום, כשכיכר לחם עולה שמונה שקלים, מחירי הדלק הולכים ועולים ונראה כי לקום בבוקר עולה יותר, זה כמעט בלתי אפשרי. מי שעד עכשיו יכול היה להרשות לעצמו מעט, כעת, בפתח החגים, מוצא עצמו בתחתית הסולם החברתי. עליות המחירים התכופות לא פסחו על משק בית אחד בישראל. מי ששרד בקושי לפני נשאר אחרי "המכות" עם תקווה לארוחת חג חמה.

 

משפחת אלבז. "רק שיהיה מה להגיש לשולחן" (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
משפחת אלבז. "רק שיהיה מה להגיש לשולחן"(צילום: הרצל יוסף)

 

"המחירים הולכים ועולים, הסיוע של עמותות הרווחה הולך ופוחת", אומר אלבז, "שמונה שקלים ללחם, לאן הגענו?". המשפחה מקבלת סיוע מעמותת "מאיר פנים", "אחרת אני לא יודע איך היינו שורדים. אנו חיים מהבטחת הכנסה של 2,700 שקל, מתוכם משלמים 400 על חובות קודמים, חשבונות, שכירות. רק תרופות לאחד הילדים עולות 380 שקל בחודש", אומר אלבז. "אשתי לא יכולה לעבוד עקב בעיות רפואיות ויש לי בן עם אפילפסיה".

 

להיות עני וחולה במדינת ישראל 2012 משמעותו, כמעט אוטומטית, לחיות בחרפת רעב. סביר להניח שאלפי המפוטרים החדשים שנוספו בשבועות האחרונים למעגל האבטלה ייאלצו מעכשיו להדק את החגורה. יש מי שכבר נגמרו להם החורים בחגורה, שחיים בצמצום קיצוני ועתה נאלצים להסתפק אפילו בפחות.

 

"ביומיים האחרונים היינו בלי חלב ולחם בבית", אומרת ולנטינה 

(34), אם חד הורית לשניים, "אני עובדת במשק בית ולא מצליחה לפרנס. לפני שבוע ניתקו אותנו ממים וחשמל. יותר משנתיים לא קניתי ביגוד לילדים. אני אומרת תודה על זה שהילדים בריאים ואני יכולה לצאת לעבוד". ולנטינה כאמור עוסקת במשק בית, ומקווה שלקראת החגים "תקבל עוד דירות". "גם אם לא אוכל יום יומיים, אסתדר", היא אומרת בכאב, "איפה המדינה? עליי ועל הילדים שלי לא מסתכלים אפילו. איפה ההיגיון? פעם זה לא היה ככה. גם אני התנדבתי בעבר בחלוקת אוכל. היום אני נתמכת על ידי עמותת 'ידיד'. רק מעלים מחירים ואנשים נזרקים לשוליים".

 

התור בלשכת התעסוקה רק מתארך. השבוע בתל אביב ()
התור בלשכת התעסוקה רק מתארך. השבוע בתל אביב

 

 

להיות אם חד הורית זה אתגר שנשים רבות נאלצות להתמודד איתו. קיום משק בית ממשכורת אחת נראה בלתי אפשרי במציאות של ימינו. בסופו של דבר את המחיר משלמים הילדים. שלא לדבר על חינוך או שגרה בריאה, לילדים האלה אין מה לאכול. "אני לא קונה כלום חוץ מלחם וממרח שוקולד", אומרת א' (41), אם חד הורית לשלוש בנות ונפגעת פוליו. "זה מה שיש לאכול בבית, המקרר ריק. קשה לי שהילדות אומרות לי שהן רעבות ואני צריכה להגיד להן שאין. אני בוכה והן בוכות איתי ביחד. אין לי משפחה ולאן ללכת", היא אומרת בכאב, "רק שכר הדירה עולה 2,700 שקל בלי חשמל, מים, גז וכלכלה. איך אני שורדת היום? אני לא יודעת. אני חיה מתרומות של אנשים".

 

לפי עמותת "לתת", בישראל כ-200 אלף משפחות הסובלות מאי ביטחון תזונתי. עמותות הרווחה נרתמות לסיוע כבכל תקופת חגים. הפעם האתגר מורכב. ככל שהמצב הכלכלי במשק קשה, כך התרומות הולכות ופוחתות. "ב-2011 הייתה ירידה של 25 אחוז בתרומות. המצב במחצית הראשונה של 2012 דומה", אמר ערן וינטרוב, מנכ"ל "לתת". "עליות המחירים במוצרי הבסיס, עליית המע"מ, החשמל והמים כולן מכבידות ופוגעות בשכבות החלשות. המשפחות האלה הן הראשונות לשלם את המחיר".

 

בתי התמחוי מתקשים למצוא תרומה (צילום: מאור בוכניק) (צילום: מאור בוכניק)
בתי התמחוי מתקשים למצוא תרומה(צילום: מאור בוכניק)

 

כמחצית מהנשאלים בסקר שנערך עבור עמותת "פעמונים" דיווחו כי הם מתכוונים לחסוך בארוחת החג מסיבות כלכליות. בסקר שערכה לקראת החגים חברת "פאנל פרויקט המדגם" דיווחו 39 מכלל 552 הנשאלים כי הם נמצאים באוברדראפט בתקופת החג, ו-26 אחוז מכלל המשיבים דיווחו כי משיכת יתר מהבנק היא המצב בכל השנה.

 

גם עובדים סוציאליים מדווחים על עלייה במספר הפונים ועל שינוי הולך וגובר בפרופיל שלהם כך

 שאל לשכות הרווחה מגיעים יותר ויותר משפחות מהמעמד הבינוני בהם אחד או שני בני הזוג עובדים. בארגון "פתחון לב" אומרים כי נרשמה עלייה של 25 אחוז בקרב מבקשי הסיוע בחודש הקודם, בהשוואה לחודשים יוני ויולי.

 

בעמותת "חסדי נעמי" מדווחים כי במשאל שערכו בקרב אלפי משפחות שמקבלות חבילות מזון לחג מהעמותה, 52 אחוז מהנשאלים מסרו שההוצאה הכספית שלהם עבור קניות לסל לקראת החג השנה תקטן לעומת השנה שעברה.

 

המעוניינים לסייע יכולים לפנות:

עמותת "מאיר פנים": מוקד העמותה: 3656* או לחשבון בבנק מרקנטיל סניף 746 מ.ח. 4115.

 

עמותת "ידיד": www.yedid.org.il 1700-500-313

 

עמותת "יד עזרא ושולמית": שלחו sms עם הספרה 10 ל-5400 או בקרו באפליקציית התרומה החברתית של העמותה:http://www.facebook.com/yadezra.net/app_293943950677288

 

ארגון "לתת": ניתן לתרום עשרה שקלים ע"י שליחת sms עם המילה "לתת" למספר 8855. כמו כן ניתן לתרום ארוחה בשווי 60 שקלים דרך האתר: http://www.latet.org.il/ ב-10 בספטמבר יתקיים משדר של קשת וארגון "לתת" שמטרתו גיוס תרומות לטובת חלוקת ארוחות לנזקקים לחגים.

 

השתתף בהכנת הידיעה: עומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לשכת אבטלה. יורדים לתחתית הסולם
צילום: מוטי קמחי
מומלצים