רוצים דירה ב-400 אלף שקל? תעברו לחריש
היום פירסם מינהל מקרקעי ישראל את המכרזים למגרשים בעיר החרדית חריש. בעוד שדירות בערים הסמוכות, כמו זכרון יעקב ופרדס חנה, מגיעות למיליון ויותר - הדירות בעיר החדשה יסובסדו ע"י המדינה ויעלו פחות מחצי מיליון. "מתן העדפות לעיר במרכז, כאילו מדובר ביישוב בפריפריה, מראה שאין גבול לחוצפה"
אחרי שאתמול הכריז שר השיכון על שיווק קרקעות לבנייה בחריש לכלל האוכלוסייה ולא רק לחרדים - פרסם היום (ג') מינהל מקרקעי ישראל את המכרז לבנייה רוויה בעיר. מנתוני המכרז עולה כי בעוד מחיר ממוצע של משכנתא בישראל עומד על 613 אלף שקל, כפי שפורסם היום, מחירה של דירה חדישה מהניילונים בעיר החרדית החדשה יהיה נמוך יותר - ויעמוד על פחות מחצי מיליון שקל.
כתבות נוספות על חריש בערוץ הנדל"ן :
- חריש פתוחה לכל? "אטיאס מספר סיפורי סבתא"
- אטיאס משווק בעיר החרדית חריש: "פתוח לכולם"
- ישי אישר עוד 4,700 יח"ד בעיר החרדית חריש
בשלב הראשון ישווקו 5,100 יחידות דיור, ובשלב מאוחר יותר ישווקו יתר היחידות - ובסך הכל יהיו בעיר, על פי תוכניות משרד הבינוי והשיכון, 10,300 יחידות דיור. על פי חוברת המכרז, השיווק יחולק ל-29 מתחמים - כאשר מחיר הקרקע ישווק במחיר של אפס שקלים.
הסבסוד של משרד השיכון לכל יחידת דיור יעמוד על כ-50 אלף שקל (תלוי במתחם), ויוכל להגיע ל-100 אלף שקל אם יתקיימו שני תנאים: משך הבנייה יהיה קטן מ-26 חודשים - מה שיאפשר סבסוד בעלות פיתוח המקום (כלומר התקנת תשתיות שיכולה לעלות אלפי שקלים). סבסוד נוסף יינתן לרוכש בהתאם לזכאותו לפי תנאי משרד השיכון.
בנוסף, האזור שבו ממוקמת העיר, ואדי ערה, מוגדר כאזור עדיפות לאומית א' (דבר השמור בעיקר ליישובים המצויים על קו הגבול או במקומות שהמדינה צמאה ליישבם), וזאת בעקבות תיקון שקבע כי ישוב המכפיל את עצמו פי 7 ויותר תוך מספר שנים מצומצם ייכנס לקטגוריה זו. קביעה זאת תזכה את התושבים במקום בעוד הטבות כספיות.
חישוב של עלות דירה בעיר ניתן לבצע כך: דירה בת 100 מ"ר עם סטנדרט בנייה נמוך המקובל בציבור החרדי (כלומר ללא חניון תת-קרקעי, חומרי גמר פשוטים וללא גינוני לובי מפוארים), כפול כ-4000 שקל למ"ר ועוד הוצאות הפיתוח שעומדות על כ-21 אלף שקל לדירה, פחות עשרות אלפי שקלים נוספים על הטבות וסבסודים - תעלה כ-400 אלף שקל.
"מנסים להוזיל את מחירי הדירות ל-380 אלף שקל"
אמנם החישוב בוצע ללא רווח קבלני. ואולם, ההתארגנות החרדית היא בצורה של עמותות, שהן למעשה קבוצות רכישה חרדיות הפועלות כמו תנאי קבלה הבוחנות את התאמתו של המועמד, ומזמינות את שירותיו של קבלן מבצע - ולכן זה יכול להיות גם המחיר הסופי של הדירה.
גורם בעיר חריש סיפר ל-ynet כי ישנם לחצים של רבנים, לפיהם מחירי הדירות ינועו סביב 380-450 אלף שקל, וכי הנתונים המצביעים על מחירים סביב 600 אלף שקל אינם נכונים. הגורם הוסיף כי ישנה ועדה מסדרת המחלקת את הקבוצות בין המגרשים, כך שלא יציעו הצעות על אותם מגרשים ובכך יעלו את המחירים.
במשרד השיכון טוענים כי מדובר במקום כושל, וניסיונות העבר לשיווקו כשלו - ולכן הקרקעות משווקות ללא עלות. בנוסף, טענו במשרד כי מחירי דירות רבות בפריפריה עומדים על סכום הנע סביב 600 אלף שקל. אך מבדיקה קלה שערכנו עולה כי מחירי נכסים ביישובים סמוכים גבוה פי 2 מהמחירים המוצעים בחריש (למשל ביישובים כמו פרדס חנה, חדרה, זכרון יעקב ואור עקיבא).
במקביל לעמותות החרדיות המתארגנות להציע הצעות לזכייה בקרקעות, ישנן עמותות דתיות-לאומיות העוסקות במלאכה, ובהן חברת הנדל"ן "באמונה". גם הציבור החילוני מקדם התארגנות לרכישת מגרשים במקום: לאגודה ההתיישבותית "חריש הירוקה" נרשמו כ-1,000 משפחות המתכוונות להתמודד במכרזים.
"צעירים שמשרתים בצבא צריכים לשלם יותר"
מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר ל-ynet כי "מדובר באחד ממעשי השוד חסרי הבושה ביותר של הקופה הציבורית שבוצעו בשנים האחרונות".
לדבריו, "מתן העדפות מפליגות לעיר חדשה במרכז הארץ, כאילו היה מדובר ביישוב מוכה טילים ומצוקה בפריפריה, מראה שאין גבול לחוצפה. מתברר שמבחינת השר אטיאס, אזור עדיפות לאומית הוא בראש וראשונה אזור המיועד לפתרון בעיות הדיור של שלוחיו החרדים".
רגב הוסיף כי "הסכום שמחלק אטיאס לאברכים מבקשי הדיור, שברובם נמנעים מלעבוד למחייתם, קרוב למיליארד שקל ושווה לתקציב הישיבות כולו. אטיאס הפך את משרד הבינוי והשיכון לסניף מחלקת הישיבות ולקרן שפע לאברכים. כך יכולים אברכים לקנות דירות בהשקעה של 200-300 אלף שקל, בעוד צעירים ששירתו בצבא ועובדים לפרנסתם נאלצים לשלם מיליון שקל ויותר לדירה".