איראן מתכוננת לבוא מורסי: "ציון דרך היסטורי"
לראשונה מאז 79', נשיא מצרי ינחת בטהרן. שר החוץ האיראני בחר להתעלם ממסר הפיוס שהעביר מורסי לישראל ומהעובדה שיגיע לשעות ספורות, ואמר: "עצם נוכחותו היא ציון דרך". מחוץ לוועידה: כלי הרכב החרוכים שעליהם נסעו המדענים שחוסלו
עוד ארוכה הדרך בין קהיר לטהרן: שר החוץ של איראן אמר אמש (יום ג') כי בטהרן לא ייעלבו מכך שנשיא מצרים, מוחמד מורסי, יגיע לביקור קצר בלבד במסגרת ועידת המדינות הבלתי מזדהות. לדברי שר החוץ עלי אכבר סאלחי, ביקורו של מורסי בטהרן הוא "ציון דרך היסטורי". מחוץ לוועידה, המאובטחת באופן חסר תקדים, נדהמו נציגי המדינות השונות לראות את כלי הרכב החרוכים שעליהם נסעו מהנדסי הגרעין שחוסלו בשנים האחרונות.
ההגעה של מורסי לטהרן תהיה ביקור ראשון של אישיות מצרית כה בכירה זה שנים ארוכות, אחרי שהיחסים הדיפלומטיים בין איראן השיעית למצרים הסונית נותקו ב-1979, בעקבות חתימת הסכם השלום עם ישראל. מורסי, ששלח לפני צאתו לאיראן מסר מרגיע לישראל, יגיע לרפובליקה האיסלאמית לשעות ספורות אחרי ביקור בסין, ולא צפוי לערוך פגישות עם הבכירים האיראנים.
למורסי מתוכנן נאום בפתיחת הפסגה ביום חמישי בבוקר, לאחר נאומו הפותח של המארח, המנהיג העליון של איראן, אייתוללה עלי חמינאי. אחרי שהנשיא המצרי אמר בראיון נרחב לרויטרס כי "לשכנינו אין ממה לחשוש", גם שר החוץ אביגדור ליברמן שיגר לקהיר מסר של פיוס והזמין את מורסי לירושלים.
"אנחנו מקבלים בחמימות רבה את נוכחותו של מורסי באיראן", אמר סאלחי בראיון משותף לטיים ולמגזין האמריקני אל-מוניטור. הוא העדיף להתעלם מהמסרים המפויסים בין ירושלים לקהיר, וגם מהעובדה שמורסי ישהה בטהרן שעות ספורות בלבד: "עצם הנוכחות שלו היא ציון דרך. זה ביקור באיראן אחרי עשורים שבהם, הייתי אומר, לא היו בינינו יחסים מלאים. הוא זה שמחליט כמה זמן יישאר כאן, אנחנו נהיה יותר משמחים שהוא יהיה איתנו כאן יותר", הבהיר שר החוץ האיראני.
"לא נפסיק את ההעשרה, אפילו לא לשנייה"
סאלחי נשאל גם על הניסיון של טהרן לתקוע טריז בהנהגת הרשות הפלסטינית, לאחר שבתחילה נמסר כי לא רק הנשיא הפלסטיני אבו מאזן הוזמן לוועידה, כחלק מכללי הפרוטוקול כנציג העם הפלסטיני, אלא גם ראש ממשלת חמאס בעזה איסמעיל הנייה. הוא התחמק מלהשיב לשאלה אם אכן נשלחה להנייה הזמנה רשמית, ואמר: "לא משנה כמה נציגים מגיעים מפלסטין, עדיין יש מקום לכל נציג של אומה כל כך גדולה".
לדברי שר החוץ האיראני, "שלחנו הזמנה לאבו מאזן, אבל ייחלנו שכמה שיותר גורמים פלסטיניים וראשי ממשלות וראשי מדינות יוכלו להגיע למפגש". אחר כך חזר ואמר: "נשלחה הזמנה לאבו מאזן, בואו נסתכל על חצי הכוס המלאה". בסופו של דבר, הנייה ככל הנראה לא ישתתף בוועידה.
ועידת המדינות הבלתי מזדהות בטהרן היא אירוע בינלאומי רחב היקף, ובאיראן
מנסים למנף אותו כדי לצאת מהבידוד המדיני, בעקבות המשבר עם המערב סביב תוכנית הגרעין. בתשובה לשאלה בנושא השיחות עם שש המעצמות על פתרון אפשרי לסוגיה, השיב סאלחי כי לא יוכל לומר דבר, "מעבר למה שמפורסם בתקשורת", רמז אולי לאפשרות שמאחורי הקלעים נמשכים המגעים בין הצדדים. הוא ציין כי הוא אופטימי שיימצא פתרון למבוי הסתום שקיים לכאורה בשיחות עם הקהילה הבינלאומית, "אני סבור שיש פתרון שמבוסס על כך שכל הצדדים ייצאו מרוצים".
בינתיים, נציג איראן בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, עלי אשגר סולטנייה, השמיע שוב את העמדה האיראנית המוכרת - ימים ספורים אחרי חידוש השיחות בין סבא"א לרפובליקה האיסלאמית, שיחות שלא הובילו לפריצת דרך. בשולי הוועידה, אמר סולטנייה לכתבים כי איראן לא תעצור את העשרת האורניום "אפילו לא לשנייה אחת".
110 אלף מאבטחים את אזור הוועידה
מחוץ לוועידה, הוצגו כלי הרכב החרוכים שעליהם נסעו מהנדסי הגרעין שחוסלו בשנים האחרונות. המכוניות הוצבו על פודיום שנעטף בבד אדום, ולידן תמונות של ה"שאהידים" האיראנים ותיאור הנסיבות שבהן מצאו את מותם. "זה די הלם", אמר נציג אחת המשלחות הזרות, שסיפר כי בתחילה לא הצליח להבין מה מטרת התצוגה. "ממש הופתעתי", הוסיף.
פרט לנשיא המצרי, ניתן למצוא ברשימת המנהיגים שיגיעו לפסגה את מזכ"ל האו"ם באן קי-מון, שהעדיף שלא להיענות לקריאת ראש הממשלה בנימין נתניהו שלא
לנסוע לאיראן, יושב ראש הפרלמנט של צפון קוריאה קים יונג נאם, נשיא ונצואלה הוגו צ'אבס, נשיא אפגניסטן חמיד קרזאי, נשיא סודן עומאר בשיר, נשיא זימבבווה רוברט מוגאבה, נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב, ראש ממשלת הודו מנמוהן סינג, נשיא לבנון מישל סולימאן ושרי החוץ של לוב, תוניסיה ודרום אפריקה. בסך הכול ישתתפו בוועידה נציגים מ-120 מדינות.
הוועידה נפתחה באופן רשמי ביום ראשון בדרג של מומחים ותימשך עד יום שישי. במהלכה עברה רשמית ראשות הארגון לאיראן לשלוש השנים הבאות. ארגון המדינות הבלתי מזדהות הוקם בתקופת המלחמה הקרה כגורם מאזן לכוחן של רוסיה וארצות הברית. כ-110 אלף שוטרים ואנשי משמרות המהפכה ובסיג' מאבטחים את אזור הוועידה שבצפון טהרן, באופן חסר תקדים, בניסיון למנוע כל הפגנה או הפרעה שתגרום מבוכה לאירוע החשוב כל כך מבחינת האיראנים.