ערפאת: אפשר למצוא סימני הרעלה אחרי 8 שנים?
ההחלטה של הרשויות בצרפת לפתוח בחקירה פלילית על נסיבות מותו של יאסר ערפאת מעלה מגוון של שאלות. יחד עם מומחה לרפואה משפטית בדקנו האם באמת אפשר לאתר סימני הרעלה גם היום, איך ניתן היה לגרום לכך ולמה ייתכן שמדובר בכלל בקרינה רדיואקטיבית
מותו של יאסר ערפאת בשנת 2004 עורר כבר אז סקרנות רבה באשר לנסיבות שהובילו לכך. אך תחקיר רשת "אלג'זירה", שהוביל להחלטת הרשויות בצרפת לפתוח בחקירה פלילית בנושא, העלה שוב מגוון של שאלות מסקרנות.
יחד עם ד"ר חן קוגל, ראש המערך לרפואה משפטית של חברת 'מדן' ומפקד היחידה לזיהוי חללים בצה"ל, בדקנו האם באמת ניתן לבדוק מה קרה אז, לפני שמונה שנים ומה ההבדל בין הרעלה לבין קרינה רדיואקטיבית.
-נתחיל בשאלה שמטרידה את כולם: האם באמת אפשר לבדוק אחרי שמונה שנים מה קרה אז?
"אני ראיתי את הדו"ח הרפואי של ערפאת וכבר אז טובי הרופאים בדקו אותו בצרפת וחשדו בהרעלה. חשוב להבין שמי שיוציא אותו היום מהקבר לצורך חקירה לא יחפש בלב או במוח שלו, כי הם כבר אינם. הם יחפשו בעיקר רעלים ואני מניח, לנוכח החשדות החדשים, שהם יחפשו קרינה רדיואקטיבית, כיוון שהחומר הרדיואקטיבי מתפרק בקצב איטי ולכן עדיין ניתן למצוא אותו, גם כל כך הרבה שנים אחרי, בשערות, בעצמות ובציפורניים של הגופה. יש גם רעלים שאפשר למצוא שנים אחרי, אבל אם הם ימצאו קרינה אני מניח שיהיה להם יותר קל להאשים את ישראל, משום שלא לכל אחד יש גישה לחומרים הללו".
-איך ניתן לדעת בוודאות שמדובר במצב שנגרם מהרעלה ולא מבעיה רפואית?
"נתחיל בכך שיש סוגים של רעלים שאפשר למצוא במערכות אחרות בגוף, ששורדות זמן רב יותר, לא כמו הלב או המוח. גם אלכוהול או הרואין שנוטלים באופן קבוע משאירים סימנים בשערות. ובמקרה של ערפאת היו לו כל מיני תופעות: הייתה לו בעיה עם כדוריות הדם הלבנות, הוא סבל מצהבת, הייתה לו ירידה דרסטית ולא מוסברת במשקל וגם היו תופעות נוירולוגיות שמיוחסות בדרך כלל במבוגרים לדמנציה (שיטיון, כמו למשל, אלצהיימר).
בתחילה חשבו שאולי הוא סובל מזיהום ואחר כך חשבו שייתכן ומדובר בהרעלה. אבל צריך להבין, תופעות כאלה הן לא תוצר של הרעלה נקודתית. כלומר, הן לא מעידות על זה שמישהו נתן לו רעל וחיסל אותו ביום אחד. אם אכן הרעילו אותו אז זה הוחדר לגופו לאורך זמן בכמויות לא מורגשות או שנתנו לו פעם אחת וזה השפיע לאט לאט,
לאורך זמן. יש רעלים שעלולים לפעול בדרך כזו".
-חייבים גישה למזון כדי להרעיל אדם?
"לא חייבים גישה למזון. אפשר, למשל, לרסס את זה ולהחדיר דרך העור. גם הריסוס לא חייב להיות בולט לעין, כמו ריסוס נגד חרקים, אלא יכול להיות על הסדין שהוא ישן עליו, וזה כבר יחדור לגוף דרך העור. אפשר גם להכניס משהו דרך פתחי האוורור בחדר וכך להחדיר לו את הרעל למערכת הנשימה. יש הרבה דרכים, אבל הדרך הקלה ביותר היא באמצעות המזון".
-ומה קורה בגוף במקרה של הרעלה באמצעות קרינה רדיואקטיבית?
"אם מישהו נחשף לחומר רדיואקטיבי, הקרינה יכולה להרוג אותו לאט לאט באמצעות השפעה על התאים בגוף, בעיקר אלה שמתחלקים מהר. אחר כך יש פגיעה במערכת העיכול וזה נגמר בפגיעה במערכת העצבים המרכזית ובמערכת הנוירולוגית".