שתף קטע נבחר

 

שהמחשב יבדוק? "עדיף רובוט על בוחן עצבני"

הכוונה להכניס מחשב כבודק שני לחיבורים בבחינה הפסיכומטרית כבר מעוררת מחלוקת. אמנם רמת האובייקטיביות תעלה, אבל האם רובוט באמת מסוגל לבדוק מאמר של יותר מ-25 שורות ולהעריכו?

הפיתוח שיאפשר לרובוט להעריך טקסט אנושי בבחינת הפסיכומטרי עוד לא יושם, אבל הוא כבר מעורר תהיות ומחלוקות. בבתי הספר לפסיכומטרי מבהירים כי הרובוט יעשה רק את הבדיקה השנייה של החיבור, שייכנס לתוקף במבחנים הבאים, אחרי שעין אנושית תעבור עליו קודם.

 

במרכז הארצי לבחינות ולהערכה מקווים שבקרוב תועבר הבחינה באופן ממוחשב, דבר שיאפשר גם בדיקת החיבור, באורך 25 עד 50 שורות, שייכנס במסגרת הרפורמה החדשה, בצורה מהירה יותר. "האמירה שעין אנושית לא תראה את החיבורים עוד לא נכונה", אומר יונתן בראל, מנהל תחום המחקר והפיתוח בקבוצת "קידום". "יהיו שתי בדיקות, האחת ממוחשבת והשנייה אנושית, כך שלמעשה בדיקת המחשב תחליף את הבדיקה הנוספת על ידי בוחן אנושי. עובדים על זה כבר שבע שנים והיינו שמחים אם זה היה קורה עכשיו, אולם ייקח זמן עד שזה יעבוד, אף שבדיקת טקסט על ידי מחשב קיימת עוד משנות ה-60".

כך זה יתרחש ()
כך זה יתרחש

 

לעומתו, טוען מור קורן, מנהל בית הספר לפסיכומטרי Get More מבית המכללה למינהל, כי הוא לא רואה כיצד הרובוט מצליח לקרוא ולהעריך חיבור ארוך. "כל התחום של בינה מלאכותית נחקר בשנים האחרונות על ידי חברות רבות, שלרוב הגיעו לתוצאות טובות במשפטים קצרים", הוא אומר. "כשמדובר בטקסטים ארוכים יותר, המשוב האמיתי וההבנה של הרובוט טובה הרבה פחות. ברור לחלוטין כי אם נבנה משפט עם משל ונמשל, לרובוט יהיה קשה להיכנס לעובי הקורה. לכן, קריאת חיבור על ידי גורם אנושי תהיה יעילה ומדויקת יותר מרובוט".

 

עוד בחדשות ynet:

 

הכנסת החיבור לבחינת הפסיכומטרי תתרחש בעוד כחודשיים, אולם טרם נקבע מתי ייכנס הרובוט לפעולה. חלק מהנבחנים חלוקים בדעתם באשר לנחיצות הרובוט או יכולתו לבדוק את חיבורם. "זה נשמע מאוד מוזר אבל אני מעדיפה מצב כזה בגלל שאפשר ליפול על בוחן ולכן עדיף מחשב שאין לו השפעה נפשית", אומרת יאנה נירז'ברג בת ה-19 מבת ים, תלמידת בית הספר "סמארט". "לאנשים תמיד יהיו את הדעות, המטען האישי ומצב הרוח שאיתם הם באים לבדוק את הבחינה, מה שיכול להטות את הבדיקה, לעומת חומרת מחשב שבודקת את הבחינות לפי בינה מלאכותית ובלי רגשות".

 

 

שיר טורקניץ' בת ה-21 מיבנה, תלמידת בית הספר "סמארט", דווקא מעדיפה את הגורם האנושי. "זה מלחיץ שמכונה בודקת את החיבורים, אחרי הכול מדובר במילים ולא במספרים", היא אומרת. "בחיבור צריך להשקיע הרבה יותר ולקרוא אותו מספר

פעמים. בדיקה אנושית עדיפה בהרבה על בדיקה ממוחשבת".

 

גילי אילני, מורה לפסיכומטרי מבית ספר "סמארט" בכפר סבא, מציינת כי המדד החשוב ביותר בבדיקה באמצעות מחשב הוא האובייקטיביות, אך מגוחך לחשוב שמחשב יכול לתת תוצאה מהימנה בבדיקה. "מה שמחשב עושה הוא לבדוק ברמה הטכנית דברים כמו אוצר מילים גבוה וקשרים לוגיים. זה יכול להפחית את רמת הקושי של המבחן", היא אומרת. "בבחינות אמריקניות כותבים הרבה שטויות אבל עם רמה גבוהה של מילים והקשרים לוגיים של משפטים - וזה מצליח. על הנבחנים זה לא יקשה ואף עלול להוציא קצת את העוקץ מהחיבור. לפני שמכנסים את המחשב לפעולה צריך לראות שהתוצאות של הבוחן האנושי ושלו זהות, ואז זה ייתן לבדיקתו מהימנות".

פורסם לראשונה 29/08/2012 23:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
לימודי פסיכומטרי. יש ממה לחשוש?
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים