שתף קטע נבחר

 

הזוכה הגדול בהישרדות: מס הכנסה

זוכה התוכנית הישרדות VIP איתי שגב, ישאיר בקופת המדינה 250 אלף שקל. את הפטור המיוחד שקיבלו חתני פרס נובל, על תשלום המס, הוא כנראה לא יקבל

אמש התבשרה האומה כי איתי שגב הוא השורד האחרון והזוכה הגדול של תוכנית הריאליטי "הישרדות", וכעת עולה השאלה כמה כסף נטו יישאר בידיו מהפרס הגדול?

 

 

מסתבר שיש לו שותפים בכירים שלא היו שותפים אולי למאבק ההישרדות שלו, אבל בהחלט יגזרו קופון לא קטן - והכוונה כמובן לרשות המסים. שאלה דומה גם עלתה לאחרונה בעקבות הפרס שקיבל סגן אלוף העולם בשח-מט, בוריס גלפנט ובכלל, מה דינם של פרסים לצורכי מיסוי?

 

בעבר היתה נהוגה הבחנה בין פרסים שמקבלים אנשי מקצוע בתחום עיסוקם לבין פרסים שמתקבלים במסגרת תחרויות או הגרלות כגון במקרה של התוכנית "הישרדות". בעבר נקבע כי פרס שמקבל בעל "משלח יד" במסגרת משלח ידו הינו חלק מהכנסתו החייבת במס. כך לדוגמה, אדריכל המקבל פרס במסגרת תחרות בין אדריכלים חוייב במס על הפרס שקיבל. אולם, בעבר פרסים במסגרת הגרלות, הימורים ותחרויות שאינן ממשלח ידו של הזוכה היו פטורות ממס.

 

 

 

ענין זה בא על תיקונו במסגרת תיקון שהוסף לפקודת מס הכנסה ביולי 2003, המטיל מס על השתכרות מפרסים והגרלות, בשיעור 25%. עם זאת, נקבעה תקרת הפטור פטורה ממס בגובה של כ- 60 אלף שקל. אולם תקרה זו פוחתת בסכום שבו עולה גובה הפרס על תקרת הפטור, כלומר על פרס בגובה של 102 אלף שקל לא יחול פטור כלל.

 

במילים פשוטות, אם גובה הפרס הינו מיליון שקל, הרי שבידי הזוכה "יישאר ביד" סכום נטו של "רק" 750 אלף שקל לאחר ששולם המס. על פניו, נראה כי מדובר בשיעור מס לא גבוה בהתחשב בעובדה כי המס השולי על הכנסה מעבודה עשוי להגיע עד כדי 50%.

 

אפשר לנכות הוצאות?

אולם בפועל, שיעור המס של 25% הינו יחסית גבוה, הואיל והוא גם שולל זכות לניכוי הוצאות, להבדיל משיעור מס שולי החל על "ההכנסה החייבת" לאחר ניכוי ההוצאות המותרות בניכוי.

 

לדוגמה, זוכה בפרסים מצטברים בתחרויות פוקר בחו"ל בסכום של מיליון שקל, שהיו לו הוצאות בגובה של 400 אלף שקל (נסיעות לתחרויות בחו"ל, אימונים, הוצאות מחיה בחו"ל וכדו'). הרווח בפועל במקרה זה הינו רק 600 אלף שקל. הטלת שיעור מס של 25% על הברוטו משמעותה למעשה מס של בשיעור של כ-41% על הרווח (הנטו לפני מס).

 

ייתכן שבמקרה הנדון לשורד לא היו הוצאות מיוחדות לניכוי בכל מקרה. אדרבה, יתכן והוא אפילו חסך בהוצאות, בהתחשב בכך שהוצאות המחיה על האי האקזוטי שבו שוכנו המתמודדים נמוכות יותר מהוצאות המחייה של הסלבריטיס בג'ונגל התל אביבי ומומנו מן הסתם במלואן על ידי מפיקי התוכנית.

 

כמו כן, בעבר כבר היו תקדימים שבהם גילתה הרשות פרשנות יצירתית להוראות החוק ובהתאם לכך פטרה מקבלי פרסים יוקרתיים מחבות במס. הדוגמה המפורסמת הינה הפטור ממס שניתן בשנת 2004 לשני זוכי פרס נובל, פרופ' צ'חנובר ופרופ' הרשקו, על זכייתם בפרס של כשני מליון ש"ח כל אחד מהם.

 

ההסבר שניתן לכך היה כי בגלל המקרה המיוחד, והעובדה ששני המדענים לא פיתחו את המצאתם לצורך קבלת פרס – הם יהיו פטורים ממס.

 

"עו"ד איתי הכהן, הוא בעל משרד עורכי דין, המתמחה במיסוי"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 10
איתי שגב
צילום: ערוץ 10
צילום: ישראל מלובני
איתי הכהן
צילום: ישראל מלובני
מומלצים