האבטלה ביולי ירדה ל-6.5%
הפתעה או לא? למרות הדיווחים על שיעור שיא של מפוטרים, האבטלה בחודש יולי דווקא ירדה - מ-7.1% ל-6.5%. בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מסבירים כי הירידה נובעת מכך שבחודשי הקיץ יש פחות מחפשי עבודה, במיוחד במגזר הערבי
שיעור האבטלה בישראל ירד בחודש יולי מרמה של 7.1% לרמה של 6.5%. שיעור התעסוקה, המשקף את מספר המועסקים מכלל האוכלוסיה, כולל אלה שאינם מחפשים עבודה, עמד על רמה של 59.8%, לעומת 59% בחודש יוני.
מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), שאחראית על איסוף הנתונים, נמסר כי ישנם גורמים עונתיים שמסבירים את הירידה בשיעור האבטלה והעלייה בשיעור התעסוקה בחודשי הקיץ.
לדבריהם, בחודשי הקיץ נרשמת ירידה בשיעור מחפשי העבודה. השנה גם חל חג הרמאדן בחודש יולי, מה שגרם לירידה בשיעור מחפשי העבודה במגזר הערבי. בנוסף, בחודשי החופש הגדול נרשמת עלייה בשיעור התעסוקה, בשל עבודתם של בני נוער. שיעור התעסוקה מחושב מקרב בני 15 ומעלה.
נתוני התעסוקה של הלמ"ס השתנו מאז תחילת 2012, אז החלה הלשכה לערוך סקרים על פי אמות המידה המקובלות במדינות החברות בארגון ה-OECD. מסיבה זו, קשה להשוות את נתוני קיץ 2011 לנתונים החדשים.
לפני כשבועיים דיווח שירות התעסוקה כי בחודש יולי פוטרו כ-16 אלף ישראלים, שיעור שיא שלא נרשם כמותו מאז יולי 2009, אז סבל המשק מהאטה בשל המשבר הפיננסי בארה"ב.
בעקבות נתוני שירות התעסוקה אמר בשבוע שעבר שר האוצר, יובל שטייניץ, כי "אני לא מכיר שום נתוני אבטלה חדשים, אנחנו לא מסתכלים על חודש לחודש, אנו מסתכלים על המכלול - ובשלוש השנים האחרונות יצרנו 330 אלף מקומות עבודה, וזה מציב את ישראל במקום הראשון בייצור מקומות עבודה לאדם, יותר מכל מדינה מערבית אחרת בשלוש השנים האחרונות".
שטייניץ הוסיף כי "נעשה הכול כדי לייצר יותר מקומות עבודה ולהוביל בצמיחה הגבוהה ביותר ובשיעור הגבוה ביותר של ייצור מקומות עבודה חדשים בעולם המערבי".
דבריו של שר האוצר עוררו ביקורת רבה בקרב שרים אחרים. בדיון שנערך בנושא בממשלה, חזר שר התמ"ת, שלום שמחון, על דבריו של סגן שר האוצר, יצחק כהן, שלפיהם "שוק התעסוקה בישראל נמצא כיום במצב טוב היסטורית".
שמחון הוסיף כי "יחד עם זאת, לצערנו, בחודשים האחרונים ניתן להבחין בשינוי מגמה אפשרי ובהחמרת המצב". הוא הוסיף כי "כבר בחודש נובמבר כאשר שר האוצר אמר לממשלה שהכול טוב אמרתי לו שמתחילים לראות את המגמה". לדבריו, "אמירה של אדם כזה או אחר, ולא משנה באיזה תפקיד הוא נושא, כאילו אין אבטלה, לא רק שהיא אמירה לא אחראית, היא גם פוגעת ב-6,000 בני-אדם".
Read this article in English