תינוקות בלי גפיים: חברת התרופות שתקה יובל
החברה הגרמנית "גרוננטל" החליטה להתנצל לאחר 50 שנה על כך שהתרופה תלידומיד ששיווקה לנשים בהריון גרמה לילדיהן להיוולד עם פגמים מולדים חמורים. "השתיקה - סימן להלם", אמר המנכ"ל. עו"ד של נפגעת: "שטות מעליבה"
יצרנית התרופות הגרמנית "גרוננטל", שפיתחה בשנות ה-50 תרופה שגרמה לאלפי תינוקות להיוולד עם פגמים מולדים חמורים בגפיהם, התנצלה לראשונה על הנזקים שגרמה – 50 שנה לאחר שהורידה את התרופה מהמדפים. תינוקות שאמותיהם השתמשו בתרופה "תלידומיד" נולדו עם ידיים ורגליים קצרות ולעתים ללא גפיים כלל.
עוד חדשות בעולם :
- חפש את הנשים: אן רומני מול מישל אובמה
מנכ"ל החברה, הרלאד שטוק, אמר כי החברה רצתה להתנצל בפני האמהות שנטלו את התרופה בשנות ה-50 וה-60, ובפני ילדיהן, שסבלו מהפגמים המולדים בשל כך. "אנו מבקשים סליחה על כך שבמשך כמעט 50 שנה לא מצאנו דרך לגשת אליכם כבני אדם לבני אדם אחרים. אנו מבקשים שתראו בשתיקתנו הממושכת סימן להלם שפקד אותנו לנוכח גורלכם", הוסיף שטוק.
המנכ"ל אמר את הדברים בעיר שטולברג, שם ממוקמת "גרוננטל", במהלך חשיפת פסל ארד של דמות ילד שנולד ללא גפיים בגלל תלידומיד. הפסל נקרא "הילד החולה", שם שאליו מתנגד ארגון המאגד את הנפגעים, מאחר שכל חבריו כבר אנשים מבוגרים. בגרמנית, אפשר להבין את השם במשתמע גם כ"ריפוי".
עורכי דין של לינט רואו, נפגעת מאוסטרליה, אמרו בהודעה כי ההתנצלות נשמעת חלולה. "הטענה ששתיקתם הארוכה נבעה מ'הלם שקט' היא שטות מעליבה. במשך 50 שנה 'גרוננטל' פעלה לפי אסטרטגיה עסקית מחושבת להימנע מההשלכות המוסריות, החוקיות והכלכליות של פעולותיה המסוכנות והרשלניות".
התרופה תלומיד עדיין נמכרת כיום, אך כטיפול במיאלומה נפוצה (סרטן של מוח העצם) ובצרעת. כמו כן, נבדק בעבר אם היא שימושית בטיפול באיידס, בדלקות פרקים ובסוגים אחרים של סרטן.
תלידומיד היא תרופה חזקה להרגעה שנמכרה בשם "קונטרגאן" בגרמניה. היא ניתנה לנשים בהריון בעיקר כדי להתמודד עם בחילות הבוקר, אך הובילה לגל לידות של תינוקות עם פגמים מולדים בעיקר באירופה, אוסטרליה, קנדה ויפן. התרופה הורדה מהמדפים ב-1961, לאחר שהתגלה כי היא גורמת לפגמים גם בעיניים, באוזניים, בלב, באיברי המין ובאיברים פנימיים של תינוקות בשלבי ההתפתחות השונים.
"בושה שעברו 50 שנה בלי התנצלות"
פרדי אסטברי, בן 52 מליברפול שבאנגליה, נולד ללא ידיים ורגליים משום שאמו השתמשה בתלידומיד. מבחינתו, ההתנצלות הגיעה באיחור ניכר: "זו בושה שעברו 50 שנה מבלי שהתנצלו. אני בהלם - במשך שנים 'גרוננטל' התעקשה שלא נפל במעשיה כל פגם, וסירבה ליצור איתנו קשר".
לדבריו, יצרנית התרופות צריכה להתנצל לא רק בפני אלה שנפגעו ישירות, אלא גם בפני משפחותיהם. כמו כן, הוא אמר כי עליה להציע להם פיצוי. "הגיע הזמן שמילותיהם יתבטאו בכסף. עבורי הוצאות הנהיגה הן כ-50 אלף ליש"ט למכונית עם כל ההתאמות הדרושות. רובנו נזקקים לטיפול של מומחים, שעלול להגיע למיליונים".
החברה יישבה תביעה שהוגשה נגדה בגרמניה ב-1972, 11 שנה לאחר הפסקת מכירות התרופה, והביעה צער בפני הנפגעים. אולם, במשך עשרות שנים מאז סירבה "גרוננטל" להודות באחריותה וטענה כי ערכה את כל הניסויים הרפואיים שנדרשו באותה התקופה.
המנכ"ל שטוק חזר על עמדה זו: "הסבל שגרמה התרופה לפני 50 שנה התרחש בעולם שונה לחלוטין מזה שאנו חיים בו כיום". הוא הוסיף כי תעשיית התרופות למדה לקח חשוב מאז. "כש'גרוננטל' פיתחה את קונטרגאן (השם הגנרי של תלידומיד) היא פעלה בהסתמך על הידע המדעי שהיה זמין באותו הזמן, ועמדה בתקנים של התעשייה בניסוי תקופות חדשות, כפי שהיו ידועים בשנות ה-50 וה-60", הוסיף המנכ"ל.