מחפש מקצוע חדש? בוא תהיה בודק שכר
לאחר שחוק הגברת האכיפה של משרד התמ"ת יצא לדרך כעת מתחילים בהכשרתם של "בודקי שכר" שייתנו אישורים בדבר עמידת המעסיקים בהוראות חוקי העבודה
בעקבות חוק הגברת האכיפה של משרד התמ"ת , יוטל על המעסיקים לוודא שמירה על זכויות העובדים והשכר שהם יקבלו. החוק מאפשר למשרד התמ"ת להסמיך "בודקי שכר" שיועסקו על ידי המעסיקים כמומחים לבקרה על זכויות עובדים.
כתבות נוספות בערוץ קריירה :
- יופחתו קנסות על מעסיקים שהפרו זכויות עובדים
- כמה אתה מרוויח? מותר לך לגלות לקולגות
- התמ"ת צפוי להמליץ לשנות חישוב שעות נוספות
החוק נועד לשפר את מצב העובדים לרבות עובדי הקבלן בתחומי השמירה והאבטחה, הניקיון וההסעדה וזאת באמצעות אמצעים שיחייבו גופים פרטיים וממשלתיים לפעול בהתאם לחוק.
החוק ייאכף על ידי מינהל האכיפה וההסדרה במשרד התמ"ת, שיזכה לתוספת כוח אדם, באמצעות עבודת מפקחים יזומה וטיפול בפניות עובדים. "עם כניסתו של החוק לתוקף, מעבידים יחשבו פעמיים לפני שיעניקו לעובדיהם שכר הנמוך משכר המינימום, לא ישלמו גמול שעות נוספות או ימנעו בדרך אחרת, מהענקת זכויות על פי חוק לעובדיהם", אמר בעבר שר התמ"ת, שלום שמחון.
מסלול מהיר
הבשורה בחוק החדש היא כזכור הוספת האכיפה המנהלית בנוסף לאכיפה הפלילית, במסגרתה יונהגו התראות מנהליות ויוטלו עיצומים כספיים על מעסיקים, לאחר הליך מהיר של שימוע, לצד ההליך הפלילי, המתנהל בבתי הדין לעבודה. כלומר, עובדים שיגישו תלונה לאגף האכיפה במשרד התמ"ת על הפרת זכויותיהם ותלונתם תמצא מוצדקת, יוכלו להביא להטלת עיצומים כספיים כבדים על המעסיק, בהליך מינהלי מקוצר יותר ויעיל מההליך הפלילי הארוך.
בין הכלים שהחוק מקנה לעידוד האכיפה של דיני העבודה, הוא הסתמכות על בדיקות של "בודק שכר מוסמך", הן על ידי המעסיק והן על ידי מזמין השירות בתחומי השמירה, האבטחה, הניקיון וההסעדה.
"בודק השכר" המוסמך ייתן אישורים בדבר עמידתם בהוראות חוקי העבודה. החוק קובע כי יקבל הכרה כ"בודק שכר מוסמך" מי שעונה על כללי הסף הקבועים בחוק ובתקנות שיותקנו לפיו. על השר לקבוע בתקנות, בין השאר, מהן דרישות ההכשרה שבהן יש לעמוד כדי לזכות בהכרה כבודק שכר מוסמך ומי הם בעלי המקצוע או בעלי תארים אקדמיים אשר יוכלו לרכוש את ההכשרה האמורה.
משרד התמ"ת רואה חשיבות בקיום פיילוט לקורס להכשרת "בודקי שכר מוסמך" על בסיס תוכנית לימודים שהוכנה על ידי האגף להכשרה מקצועית. זאת, כדי לקדם את היכולות וההבנה המקצועית הנדרשת לאגף להכשרה מקצועית בתחום ההכשרה החדש.
פיילוט יצא לדרך
לצורך ביצוע הפיילוט יצא משרד התמ"ת בהזמנה להציע הצעות לשלושה מוסדות לימוד שיעמדו בדרישות שיקבע האגף להכשרה מקצועית ושלהם מומחיות בהעברת הכשרות דומות לאלה הנדרשות מקורס בודק שכר והיכולת להעביר את הקורס בהקדם.
תלמידים שילמדו במסגרת הפיילוט, יראו אותם כמי שמילאו אחרי כללי ההכשרה שייקבע השר בתקנות, בכפוף לנוסח הסופי של התקנות כפי שיאושר בועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת. ייתכן שלאחר סיום תהליך התקנת התקנות, יידרשו בוגרי הפיילוט לבצע השלמות.
הכרה כ"בודק שכר מוסמך" יקבלו רק אלה שיעמדו בכל דרישות החוק: בעלי מקצוע או בעלי תואר אקדמי שיאושרו בתקנות ועברו את ההכשרה המתאימה וכן, מי שלא ביצע עבירה שמפאת חומרתה או נסיבותיה אינו ראוי לקבל את ההכרה.
במשרד אמרו בעבר כי יעקבו באופן צמוד אחר עבודתם של אותם בודקים, כדי לוודא שהם אכן שומרים על זכויות העובדים ולא רק מציעים אישורים בתמורה לכסף.
מיכאל אטלן היועץ המשפטי של התמ"ת לעניין בודקי השכר אמר:
"בודקי השכר נועדו לתת מענה למזמין שירות, אנחנו מקווים שהמעסיקים יראו את החשיבות שבפונקציה הזו ויעשו בבודקי השכר המוסמכים על ידנו שימוש וולנטרי. ברור לנו שתהליכי ההטמעה והמודעות יהיו הדרגתיים אך בסופו של דבר יבינו המעסיקים את החשיבות בבודק השכר כפי שהם מבינים כיום את החשיבות ביועץ מס גם אם אין חובה לכך".
במהלך כנס העסקה הוגנת שיתקיים השבוע ייצא לראשונה "קול קורא" לחברות העוסקות בנושא על מנת להשתתף בקורס שיעביר משרד התמ"ת על מנת להסמיך "בודקי שכר" רשמיים.
עם זאת, לדברי עו"ד שלמה בכור, המתמחה בדיני עבודה ומספק שירותי ייעוץ משפטי, הדרישות ל"בעלי מקצוע או בעלי תואר אקדמי, ולא לבעל מקצוע מתמחה בתחום דיני העבודה הוא בעייתי".
"מדובר באחד החוקים החשובים ביותר מבחינה חברתית ותעסוקתית, וחבל שבצד העמידה הנחרצת על שמירת זכויות העובדים, ומתן הזכות להטיל עיצומים כספיים בעשרות אלפי שקלים על מעסיקים משרד התמ"ת אינו עומד על כך שבודקי השכר יהיו עורכי דין בעלי ידע והתמחות בדיני עבודה, או רו"ח עם התמחות וניסיון בתחום זה. עיקר העניין הוא הכרת חוקי העבודה, ההסכמים הקיבוציים וצווי ההרחבה, בצד התמצאות בפסקי דין שניתנו בתחום דיני העבודה. נראה כי במתכונת המתגבשת על ידי התמ"ת החשיפה של העובדים לאפשרות של פגיעה בזכויותיהם נותרת בעינה".
עו"ד בכור מוסיף ש"על מנת להתמקצע בתחום באופן מספק מלבד לימודי עריכת דין ומעבר בחינות הלשכה הקשות, נדרש עורך הדין, על מנת להיחשב כמומחה בתחום, להתמקצע בו מספר שנים לא מבוטל. תחום יחסי העבודה וזכיות העובדים הינו תחום נרחב וסבוך המבוסס על למעלה ממאה חוקי עבודה, עשרות הסכמים קיבוציים וצווי וכמובן מאות פסקי דין של בתי הדין בתחום. זה לא משהו שניתן ליצור יש מאין בתום מספר חודשי קורס".