שתף קטע נבחר

דרך הצדיקים: טיול גלילי למטייל וגם למתפלל

מאמינים או לא, חייבים להודות, ההרים והירוק עושים טוב לצדיקים ולמשתטחים. היכנסו לרכב עם שק ברכות לשנה החדשה ומי יתן שרוחות הסתיו הגליליות יביאו עמן בשורות טובות

>> מחפשים תוכנית לחג? כל האירועים והטיולים לשנה החדשה

 

בזמנים חשובים אלה של קבלת החלטות שם למעלה נתקרב קצת לשמיים, גשמית ורוחנית, ונעלה לקברי צדיקים בגליל העליון ולאתרי הטבע שלידם.

 

מאמינים או לא, חייבים להודות, ההרים והירוק עושים טוב לצדיקים ולמשתטחים. הצדיקים לא יכלו לבקש מקום טוב יותר לנוח בו מנוחת עולמים צדיקה והמשתטחים לא יכלו לבקש נוף מרגש יותר כתפאורה לאקסטזה הרוחנית. היכנסו לרכב, מצוידים בשק איחולים וברכות לשנה החדשה ומי יתן שרוחות הסתיו הגליליות יביאו עמן רק בשורות טובות וריגושים.

 

עוד טיולים באזור הגליל העליון:

איך מגיעים?

מהעיר כרמיאל נוסעים מזרחה כ-10 ק"מ עד לצומת חנניה (צומת שבע) (1). בצומת פונים שמאלה (צפון) ומתחילים לעלות בכביש 886. כפר חנניה העתיק שעל שמו קרוי הצומת, נמצא כ-2 ק"מ ממזרח לכאן, בהמשך כביש 85. אם ברצונכם לראות את אחד מעצי הזית המרשימים והגדולים בארץ, סעו עוד קילומטר, עד לשם. העץ ניצב מימין לצומת חלפתא.


מפת הטיול בקברי הצדיקים בגליל

 

ארץ הזיתים והמעיינות

כקילומטר אחרי שמתחילים לעלות בכביש 886 כבר ברור שזוהי ארץ הזיתים. משני עברי הכביש יש כרמים יפים. אחרי עוד כקילומטר יש פנייה שמאלה לעין אל-אסד (2). הכפר הדרוזי שהוקם בתחילת המאה על ידי תושבי בית ג'ן הסמוכה, שוכן על מורדותיו התלולים של הר כפיר. הכפר מוקף חורש טבעי, ובחלקו העליון נובע המעיין שהעניק לו את שמו. הכביש ממשיך ועולה, מסלולו רחב, והוא מתעקל בחדות ימינה.

 

מימין לכביש נמצא קיבוץ פרוד, על שם היישוב התלמודי פרוד. בסמוך לכניסה לקיבוץ מסתעפת ימינה דרך עפר שמגיעה אל נחל פרוד (3). ליד הנחל מצויים ציוני קבריהם של נחמיה העמסני ושל רבי ישמעאל, בן דורו של רבי עקיבא. יש כאן בוסתן יפה, זרימה שקטה של הנחל, ושרידים של הכפר הערבי פראדיה, שהיה כאן עד מלחמת העצמאות.

 

ממש ליד עיקול הדרך נובע עין פרוד (4), ועל העיקול נבנה בשנות ה-1960 רהט שישקה את עוברי האורח הצמאים, כמנהג הימים ההם. משמאל לכביש יש חניון עם פינות ישיבה ומתקני משחקים.


הנתיב שעובר בין קברי צדיקים. כביש 886 (צילומים: חנן ישכר)

 

לראות את הכינרת במזרח, הים תיכון במערב

בהמשך עובר הכביש על פני הכניסה לאמירים ומעט אחר כך מגיע אל רחבת חניה בצד שמאל של הדרך המציינת את הר מצפה ימים (5): מנקודת התצפית אפשר לראות ביום בהיר את הכינרת במזרח וגם את הים התיכון במערב. על הר מצפה ימים, מרחק כקילומטר מהכביש, נותרו שרידיהם של מצודה יוונית ושל מקדש מהתקופה הפרסית. דרך עפר שמגיעה כמעט עד הפסגה יוצאת מחלקו הדרומי של כפר שמאי.

 

עוברים את כפר שמאי ולאחר כקילומטר מגיעים אל פניה ימינה לדרך שחציה סלול וחציה כורכר (6). הדרך מובילה אל שמורת הטבע והגן הלאומי נחל עמוד (7). שמו של הנחל ניתן לו הודות לעמוד האבן הניצב בחלקו הדרומי, קרוב לקיבוץ חוקוק.

 

כאן, בגליל העליון, נמצא חלקו המעניין והיפה יותר של הנחל. נחל עמוד הוא בין הנחלים הבודדים בארץ, כמו נהר הירדן, למשל, שכיוון זרימתו הוא מצפון לדרום. בצפון ניזון הנחל ממעיינות רבים והטיול בגן הלאומי כולל כמה מהם. בנוסף יש כאן גם טחנות קמח, מיתקנים לניפוץ צמר שפעלו מכוח מימיו של הנחל, צמחיית בוסתן ובריכות מוצלות שאפשר לרחוץ בהן.


אזור עם צדיקים אבל גם עם נוף. הישוב אמירים והכנרת ברקע

 

בית שמאי ובית הלל

חוזרים לכביש 886 ואחרי עוד כקילומטר פונה הכביש ימינה בעיקול חד. מימין מתחתר האפיק של נחל מירון לקראת מפגשו עם נחל עמוד ומשמאל חניון מירון ועין מירון (8), מעיין חתום הנובע

במרחק של כחצי קילומטר מהכביש. גם כאן, בחניון, יש צמחיית נחלים שופעת, מעורבת בחורש אורנים נטוע.

 

מסלול טיול קצר מוביל מכאן בשביל ישראל אל חורבת שֽמּע, שבה נתגלו שרידיו של בית כנסת עתיק, מהיפים בגליל. לידו, על פי המסורת, קבור שמאי, בר-הפלוגתא של הלל. ציוני הקברים של זה האחרון, ושל תלמידיו - הלוא הם "בית הלל", נמצאים על צלע ההר שממול, אולי כדי להמחיש את מערכת היחסים המורכבת ששררה בין השניים, שמאי והלל.


בית כנסת עתיק, מהיפים בגליל. חורבת שֽמּע

 

קבר רבי שמעון בר יוחאי

אחרי פחות מקילומטר מגיעים לפנייה שמאלה למושב מירון, לבית הכנסת העתיק ולקברו של רבי שמעון בר יוחאי (9). המבנה שבו מצוי הקבר של רבי שמעון וקבר בנו אלעזר הוא עמוס, צפוף ומוזנח. עם זאת, זהו מקום חשוב, וראוי לבקר בו.

 

על פי המסורת, רבי שמעון בר יוחאי הוא מחברו של ספר הזוהר - החיבור המיסטי-מונומנטאלי של תורת הסוד היהודית. המחקר המודרני מצביע על כך שספר הזוהר חובר במאה ה-15 בספרד על ידי קבוצת מיסטיקנים, ואלה השתמשו בשמותיהם של בר יוחאי וחבורתו כגיבוריהם הספרותיים. אבל למסורת יש כוח משלה.


אחד מעצי הזית המרשימים והגדולים בארץ, ליד צומת חלפתא

 

המשך הדרך לצפת

אחרי נסיעה קצרה מגיעים לצומת מירון (10), שם נפגש כביש 866 עם כביש 89. פנייה שמאלה תוביל אל הכפר המרוני ג'יש (גוש חלב), אנחנו ממשיכים ישר, בהמשך הדרך לצפת. משני צידי הכביש נטועים אורנים. בהמשך הוא יורד אל בקעה קטנה, ומשני עבריו ניצבים קברי צדיקים (11): קבר יוסי דמן יוקרת מימין וקבר ילדיו משמאל. זה האחרון, מערה אפלולית ונעימה מאוד שמשקיפה על בקעה יפה ועתירת כרמים, כרוך בסיפור טראגי ונוגע ללב.

 

על פי המסופר בתלמוד (תענית, כד), היו ליוסי דמן יוקרת בן ובת. יום אחד עבדו פועלים בשדהו של האב, וביקשו לאכול. כיוון שהאב לא היה במקום ביקש הבן מהתאנה שתצמיח פירות לפועלים הרעבים. כששמע על כך האב, גזר על בנו מיתה: מי שהטריח את התאנה לתת פרייה בלא זמנה, יצא מן העולם בלא זמנו.

 

גם גורלה של הבת לא שפר עליה, יום אחד ראה אביה אדם חותר בגדר כדי להציץ בה. אמר האב לבתו: בתי, שובי לעפרך, יופייך מצער את הבריות. האב הקפדן מוזכר בסיפור התלמודי לגנאי. דווקא משום ששני ילדיו הלכו לעולמם עוד בטרם נישאו. יש אומרים שביקור ותפילה במקום הוא סגולה לזיווג ולפרי בטן.


ההרים והירוק עושים טוב לצדיקים ולמשתטחים. קבר בני חלפתא

 

אלה אטלנטית עתיקה ליד קבר רבי טרפון

הכביש ממשיך לרדת ואחרי כקילומטר מבחינים בדרך עפר שפונה שמאלה, לכיוון היישוב קדיתא (12). כדאי לסטות מהכביש, לנסוע מעט בחורש האורנים, ואז להתחיל לטפס אל היישוב המבודד.

ממש לפני הכניסה ליישוב, בצד שמאל של הדרך, יש כרם זיתים. חוצים אותו ומגיעים לקברו של רבי טרפון. מבנה הקבר ארוך, צבוע כחול, ואלה אטלנטית פורשת עליו את צילה. זהו אחד העצים העתיקים בארץ.

 

כקילומטר אחרי הפניה לקדיתא (12) מגיע הכביש לצומת עין זיתים. פונים שמאלה ומיד ימינה לכביש 8900 - המשך הדרך בואך צפת. עוד פחות מקילומטר, מימין לכביש, יש מיבנה גדול מאבן ירושלמית, ולצידו מגרש חניה רחב (13). זהו קברו של יהודה בר אלעאי. במקום יש גם כולל אברכים שוקק, ומוטב לעצור כאן אם רצונכם לבקר במקום ובשרידי היישוב עין זיתים, שמעברו השני של הכביש.


להתפלל בצל אלה אטלנטית. קבר רבי טרפון

 

עוד כ-400 מטר מימין לכביש, נסתר בכרם זיתים, מצוי קברו של רבי יוסי סרגסי, אחד מחכמי צפת, שחי בה במאה ה-16. מן העבר השני, בראש הגבעה, רואים את קברו של רבי פדאי, הנזכר בספר הזוהר.

 

המבנה קטן וציורי, בוהק בלובנו, וכדי לעלות אליו צריך לטפס יותר מ-110 מדרגות. מכאן מטפס הכביש בפיתולים חדים, עובר על פני הפנייה שמאלה ליישוב ביריה, ומגיע לצומת (14): שמאלה ליער ביריה ואתריו, ישר לכיוון ראש פינה, ימינה אל תוך העיר צפת.


קבר רבי כרוספדאי. נמצא בין עין זיתים לצפת

 

מידע כללי

נקודת מוצא: צומת חנניה

נקודת סיום: כניסה לצפת בכביש 8900

דרגת קושי: קל

עונה: אביב, קיץ, סתיו, חורף

סוג המסלול: קווי

תחומי עניין: מתאים למכשירי ניווט, ארכיאולוגיה/היסטוריה, דתות ופולקלור, טבע ונוף

מפות טיולים וסימון שבילים: מס' 2, הגליל העליון

כניסה: חופשית

 

לקוח מתוך הספר "דרכים יפות" מאת צבי גילת, הוצאת מפה

לעוד טיולים לחג היכנסו לאתר מפה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חנן ישכר
מתפלל בקבר רבי שמעון בר יוחאי מירון
צילום: חנן ישכר
מומלצים