לא סתם עייפות: מתי התקף זעם מעיד על בעיה?
מחקר אמריקני חדש בדק את הסיבות להתקפי זעם אצל פעוטות. החוקרים מצאו כי רק 10% מהילדים סובלים מהתופעה, וכי אם אין לה הסבר מניח את הדעת, כמו רעב או עייפות, היא עלולה להעיד על בעיה נפשית. "במקרה כזה מומלץ לפנות עם הילד לאיבחון", אומר פסיכולוג ישראלי
הילד שוב משתולל בהתקף זעם בלי סיבה נראית לעין? כדאי להיות עם האצבע על הדופק: מחקר חדש מגלה כי התקפי זעם שאינם מתרחשים בשל עייפות, רעב או הסבר אחר, עלולים להעיד על בעיה נפשית הדורשת אבחון וטיפול מוקדם. המחקר פורסם בגליון החדש של כתב העת לפסיכולוגיה ופסיכיאטריית ילדים.
החוקרים מאוניברסיטת נורת'ווסטרן שבארצות הברית פיתחו שאלון שחולק ל-1,500 הורים לילדים בני שלוש עד חמש. אלה כללו שאלות אודות תדירות התקפי הזעם של הילדים, עוצמתם, כיצד פעלו ההורים והאם היה הסבר ממוקד להתקף הזעם.
כך תתמודדו עם התקף זעם:
"לא בא לי!"; 10 כללים להתמודדות עם התקף זעם
"אולי די!"; איך להגיב כשהיא לא מפסיקה לבכות
סמכות הורית: איך להתמודד עם התפרצויות זעם?
החוקרים ראו כי התקפי הזעם שכיחים פחות מכפי שחשבו עד כה: שיעור הילדים אצלם נמצאו התקפי זעם מדי יום הגיע ל-10% בלבד. מרבית התקפי הזעם היו זמניים ונבעו מעייפות או תסכול. אולם התקפי זעם שהופיעו ללא סיבה ברורה ונמשכו מעל חמש דקות נמצאו אצל ילדים שגילו התנהגות אגרסיבית.
החוקרים קבעו כי התקפי הזעם שהתרחשו בזמן עייפות או לפני השינה הם נורמליים, אולם אם התקף הזעם הופיע ללא סיבה, וגורם להשתוללות הילד עד כדי שהוא מותש, מדובר בהתנהגות לא תקינה ומעוררת דאגה שעלולה להצביע על הפרעה נפשית. לפיכך, קבעו החוקרים, אם מופיעים התקפי זעם כאלו בתדירות גבוהה מומלץ לפנות לאיבחון אצל פסיכולוג או פסיכיאטר ילדים.
"רוב התקפי הזעם והתפרצויות הילדים נובעים מקושי של הילדים לעמוד בפני תסכול", מסביר פסיכולוג הילדים ד"ר שי חן-גל. "במקרה כזה הילד אינו מצליח להתמודד עם אמירת ה'לא' של ההורה או שההורה אינו מעמיד גבולות מתאימים - ואז הוא מתפרץ. זה קורה הרבה כשהילדים נמצאים בחממה של ההורים שרוצים לתת להם ילדות טובה, אך הילד לא מפתח את היכולת להתמודד מול תסכול. זוהי יכולת שההורה צריך לפתח אותה אצל הילד המביע עצמו בהתפרצות זעם".
לדברי ד"ר חן-גל פעמים רבות ההורים נבהלים מתגובת הזעם של הילד, ונענים לדרישותיו באופן מיידי. "ההורה פעמים רבות נרתע מהילד או מתבייש, כשההתקף מופיע בסופרמרקט, מול השכנים או בסלון במפגש חברתי, והוא עושה הכל כדי להשתיק אותו ולהיענות למבוקשו. אם התקף הזעם מתרחש בשל חוסר יכולתשל הילד להתמודד עם תסכול, מומלץ להורים לגשת להדרכה של מספר פגישות, בהן ילמדו כיצד ללמד את הילד להתמודד עם תסכול. אולם אם ההתפרצויות קורות בלי ללא קשר לסיטואציה בה נמצא הילד באופן פתאומי - מומלץ לגשת עם הילד לאבחון".
התקפי זעם. רק אצל 10% מהילדים
צילום: shutterstock
מומלצים