שתף קטע נבחר

לראשונה בעולם: ה-FDA אישר תרופה נגד עצירות

עד היום לא הייתה קיימת תרופה רפואית לטיפול בתופעה, ממנה סובלים מיליוני אנשים ברחבי העולם. את התרופה החדשה, הנקראת לינזס, נוטלים מדי יום, חצי שעה לפני ארוחת הבוקר

בשורה למיליוני אנשים ברחבי העולם הסובלים מעצירות: מינהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA) אישר את שיווקה של התרופה לינזס (ובשמה הרפואית: לינקלוטיד) לטיפול בעצירות כרונית מסיבה לא ידועה (אידיופטית). התרופה תשמש גם לסובלים מתסמונת המעי הרגיז.

 

עוד על הטיפול בעצירות:

סובלים מעצירות? 10 דרכים טבעיות לפתרון

עצירות או גזים? 5 תרגילי יוגה שיעילים לעיכול

יעיל נגד עצירות: סיבות בריאות לאכול תאנים

 

שיעור הצלחה של 75%

הטיפולים הניתנים כיום לעצירות כוללים תכשירים שונים שנועדו לרכך את הצואה או להרחיב את נפחה. אלה כוללים המלצה על שתיה מרובה ותזונה עתירת סיבים, שימוש באבקת פגלקס, תוספת מגנזיום או תה משלשל (דוגמת "סנה"). עם זאת, עד היום לא הייתה תרופה רפואית המטפלת ישירות בבעיית העצירות.

 

יעילות התרופה החדשה נבדקה במספר מחקרים, אחד מהם כלל 1,272 מטופלים שקיבלו מינונים של 145 או 290 מיקרוגרמים של התרופה, למול קבוצת בקרה שקיבלה תרופת דמה (פלצבו) שאינה מכילה חומר פעיל. בתום שלושה חודשי טיפול שופרה תנועת המעיים אצל 75% מהנבדקים.

 

מחקר אחר בדק את התרופה על הסובלים מתסמונת המעי הרגיז. במחקר זה השתתפו 1,604 נבדקים, בהם שיעור ההצלחה של התרופה הגיע ל-13% בהשוואה להצלחה של 5% בקבוצת הבקרה שלא קיבלה תרופה בעלת חומר פעיל.

 

את התרופה נוטלים מדי יום, חצי שעה לפני ארוחת הבוקר, והיא מיועדת לצעירים ומבוגרים מעל גיל 17. ניתן יהיה להשיגה בבתי המרקחת בארצות הברית בלבד. בישראל טרם הוגשה בקשה למשרד הבריאות לשיווקה ולא ברור מתי תגיע, אם בכלל.

 

הסכנה: חסימת מעי ופיסורה

ההגדרה המסורתית של עצירות היא קושי בהעברת צואה, קשיון צואה או תחושה של ריקון לא שלם, אולם כיום רוב הרופאים המדברים על עצירות מתכוונים למצבים חוזרים ונשנים של אי יציאת צואה במשך יותר משלושה ימים. הבעיה שכיחה בעיקר בקרב קשישים המרותקים למיטתם, חולים כרוניים, אנשים שאינם עוסקים בפעילות גופנית, ויותר מכול אצל מי שהתפריט היומי שלו אינו מכיל די סיבים תזונתיים, כלומר פחות מ-35 גרם ביום.

 

העצירות נחלקת לשני סוגים: חדה או כרונית. עצירות חדה מתרחשת בעת שינוי בהרגלי תנועת המעיים, ומתבטאת בצואה קשה שאינה עוברת בקלות את תעלת המעיים. שינוי פתאומי כזה מרמז לרוב על בעיה גופנית: חסימת מעיים, חבלות, זיהומים בחלל הבטן, תגובה להרדמה כללית או לתרופות מסוימות וכו'. כאשר השינוי מתמשך, חוזר על עצמו או מחמיר, יש חשד לחסימה של המעי על ידי גידול, שפיר או ממאיר.

 

עצירות כרונית מוגדרת ככזו הנמשכת יותר משלושה שבועות, לרוב חודשים ואף שנים. הסיבה לכך לא תמיד ידועה, אולם בדרך כלל היא תוצאה של שימוש קבוע במשלשלים. אלה מונעים מן המעי את הצורך להתכווץ כדי לדחוף את הצואה, ולאורך זמן הוא הופך להיות "עצל" ומפסיק לבצע את ההתכווצויות החיוניות הללו.

 

סיבות אחרות לכך עלולות להיות דלקת, תת פעילות של בלוטת התריס, יתר סידן, גידול חוסם, מחלה נוירולוגית כמו פרקינסון,

שבץ מוחי, פגיעה בחוט השדרה או אפילו מום מולד. העצירות הכרונית שכיחה בעיקר אצל קשישים, שאינם מקפידים על פעילות גופנית וניזונים מתזונה דלת סיבים.

  

עצירות גורמת לכאבי בטן, לבחילות, לתחושת מלאות ולנפיחות בבטן. ככל שהעצירות מתארכת הצואה מתקשה יותר, משום שהנוזלים נספגים במעי הגס, והדבר עלול לגרום לפציעות במעי ובפי הטבעת, לדימומים מקומיים ולכאבים עזים. במצבים קשים במיוחד עלולה להיווצר חסימת מעי גס מוחלטת.

 

כדי להפחית את הסיכון שלכם לעצירות, הרבו בשתייה, בתזונה עשירה בסיבים תזונתיים ובפעילות ספורטיבית. אם אתם סובלים מקושי בהעברת הצואה, השתמשו באבקת פגלקס או נורמלקס למשך מספר שבועות. תוכלו להיעזר גם בסיכוך וריכוך הצואה באמצעות שמן פראפין. ישנם מספר צמחי מרפא וחליטות הנמכרים בבתי הטבע המסייעים אף הם. אם העצירות נמשכת פנו לרופא להמשך בירור וטיפול.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עצירות. שתו יותר מים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים