מדד האושר העולמי: באיזה מקום הנוער הישראלי?
החדשות הטובות: 50% מבני הנוער הישראלים מעידים כי הם מרגישים אושר רב. החדשות הרעות: 44% מהם חשים בודדים. בנות מאושרות יותר מבנים, ערבים יותר מיהודים - ומי הכי עצבניים? הטורקים, כך מדווח ידיעות אחרונות
משבר כלכלי? איום איראני? אלימות גואה? מתברר שבני הנוער לא נותנים לצרות האלה להרוס להם את מצב הרוח. טבלת "מדד האושר" שמפרסם ארגון הבריאות העולמי מדרג את נערי ישראל במקום השלישי.
המחקר של ארגון הבריאות העולמי, שנערך מדי ארבע שנים, בחן את הבריאות הנפשית והחברתית בקרב בני נוער ב34- מדינות בעולם. בישראל הוא הקיף מדגם ענק של 4,758 תלמידים בכיתות ו,' ח' ו-י' מרחבי הארץ.
חדשות בריאות נוספות ב-ynet:
- הניקה את בנה בן ה-4 חודשים - וגורשה מקפה גרג
בקטגוריה המשמעותית ביותר, הבודקת את שביעות הרצון מהחיים, הקדימו את ישראל רק נערי מקדוניה (מקום שני) ונערי ארמניה (מקום ראשון.( עם זאת, הם לא נמצאים שם לבד: גם הולנד, איסלנד וספרד התברגו במקום השלישי.
במסגרת המחקר, התבקשו הנערים לדרג את חייהם בסולם של 0 (חיים גרועים) עד 10 (חיים מצוינים50% .( מהנשאלים הישראלים דירגו את חייהם בציון .10-9 הבנות, התברר, מאושרות יותר מהבנים 51%) מול ,(47% ואילו ערביי ישראל מאושרים יותר מהיהודים 55%) מול .(47%
ממצאי המחקר ממקמים את בני הנוער בישראל גם בצמרת מדד הכעס והעצבנות. הם "קטפו" שם את המקום החמישי, כשבמקום הראשון התייצבו נערי טורקיה. ד"ר יוסי הראל-פיש, ראש תוכנית המחקר הבינלאומי בישראל על רווחתם של בני הנוער וחוקר בכיר בבית-הספר לחינוך באוניברסיטת בר-אילן, הסביר אתמול כי אין סתירה בין הממצאים.
לדבריו, מדד האושר בוחן ציפייה כללית הנוגעת בעיקר לעתיד, ואילו מדד העצבנות מתאר מצוקה נפשית ספציפית, "כאן ועכשיו."
צוות החוקרים של כל מדינה הורשה להוסיף שאלות שמעניינות אותו, ובמקרים אלו לא ניתן לבצע השוואה בין המדינות. בישראל בחרו החוקרים להתמקד בתחושת הבדידות של בני הנוער. והתוצאות? מדאיגות. 44% מהנשאלים דיווחו שהם מרגישים בודדים מדי פעם.
לפי המחקר, הבנות הישראליות מרגישות זאת יותר מבנים 48%) מול .(39% נתון נוסף מגלה כי ככל שהנערים בוגרים יותר, כך הרגשה זו מתגברת: בעוד ש41%- כיתות ו' העידו על בדידות, בכיתות י' הנתון קפץ ל.47%-
המדד לגבי הרגשה זו ירד בקרב כל שכבות הגיל בישראל לעומת שנים קודמות, אך לדברי ד"ר מירן בוניאל-ניסים, מנהלת תוכנית המחקר בבית-הספר לחינוך של אוניברסיטת בר-אילן, הנתונים עדיין נחשבים גבוהים.
"הרעש החברתי שאנו טועים להעריכו כחברות אמת גורם לעתים לזיהוי לא נכון של המצוקה", הסבירה. "לפיכך, גם אם לילד יש מאות חברים בפייסבוק והוא פוקד את המסיבות השכבתיות ומהנהן לחיוב כאשר שואלים אותו אם הכל בסדר, צריך להעמיק בשיחה עימו כדי לבדוק מה הוא באמת מפיק מהאינטראקציות האלו".
בנים מול בנות (ישראל)
מאושרים
- 51% בנות
- 47% בנים
בודדים
- 39% בנים
- 48% בנות
הכי מאושרים
1 - ארמניה
2 - מקדוניה
3 - ישראל, הולנד, איסלנד, ספרד
הכי עצובים
1 - טוריה
2 - אוקראינה
3 - פולין
4 - לטביה
5 - קנדה
הכי כעוסים
1 - טורקיה
2 - יוון
3 - רומניה
4 - ארמניה
5 - ישראל