מעצמאי לחברה בע"מ: כמה מס צריך לשלם?
הקמת חברה בע"מ למתן שירותים, עשויה לחסוך במקרים מסויימים עד 50% מתשלומי המס על הכנסות. אולם לשינוי עצמו יש השלכות מס על הנכסים הקיימים, שעלול לעלות ביוקר. מדריך
הגזירות הכלכליות החדשות גורמות לעצמאיים רבים לשקול הקמת חברות בע"מ למתן שירותים, שכן בעוד שיעור המס על יחידים עלה משמעותית, שיעור המס המוטל על חברות לא השתנה.
- ומי יספוג את העלאת המע"מ? העסקים הקטנים
בטור קודם, הסברתי כי בתנאים מסוימים, מי שיקים חברה בע"מ לצורך מתן שירותים, יוכל לחסוך כסף רב. בטור זה, אתמקד בהשלכות המס של המעבר ממתן שירותים כעצמאי למתן שירותים באמצעות חברה.
האם כדאי ליחיד להעניק שירותים כחברה?
אם אדם מקים חברה בע"מ, ומספק את שירותיו באמצעות תאגיד שבשליטתו, הרי שבמקום להיות כפוף לשיעורי המס השוליים הנחשבים גבוהים יחסית (כ-50%), הוא ישלם מס שוטף בשיעור של 25% בלבד וזאת בהנחה שהכסף לא יימשך מהחברה כדיבידנד.
באמצעות הקמת חברה בע"מ, ניתן להפחית ביותר מחצי, בכפוף לתנאים מסוימים, את תשלומי המס השוטפים. פעילות באמצעות חברה מאפשרת תכנון משיכת משכורת בכדי ליהנות ממדרגות המס הנמוכות ומנקודות הזיכוי. כמו כן, פעילות באמצעות חברה יכולה גם לחסוך בדמי ביטוח לאומי ומס בריאות.
האם יש השלכות מס במעבר לחברה?
אחת השאלות המטרידות רבים היא מהן השלכות המס בהעברת הפעילות מיחיד לחברה? רשות המסים סבורה כי העברת פעילות מיחיד לחברה, שיש בה העברת נכסים נחשבת כעסקת מכירה לכל דבר ועניין. כך לדוגמא, אם היחיד מעביר לחברה החדשה שלו, ציוד וריהוט משרדי, מחשבים וציוד חשמלי, מוניטין ומקרקעין, הוא עשוי להתחייב במס לפי עמדת רשות המסים.
המשמעות היא, שהמעבר מיחיד לחברה עשוי לגרור תשלום מס רווחי הון בשיעור של 30%. כפי שאסביר להלן, עמדה זאת של מס הכנסה אינה נכונה בכל המקרים. במצבים מסוימים, היחיד יוכל להעביר את נכסיו לחברה שבשליטתו תוך ניצול הטבות מס מדהימות, וזאת בהתאם להוראות בפקודת מס הכנסה.
כיצד מעבירים נכסים לחברה במינימום מס?
ישנם שתי אפשרויות עיקריות לביצוע ההעברה:
• העברת נכסים לחברה בתמורה להקצאת מניות ליחיד בחברה החדשה שבשליטתו. בהתאם לסעיף 104א לפקודת מס הכנסה, ניתן בתנאים מסוימים לבצע העברה זאת ללא תשלום מס בעת ההעברה מהיחיד לחברה.
• מכירה של הפעילות מהיחיד לחברה החדשה בבעלות היחיד. כאן יש להבחין בין סוגים שונים של נכסים. כך לדוגמא, בכל הנוגע למכירת מוניטין, ניתן ליהנות מהטבות מס, ובכלל זה אפשרות לניכוי עלות המוניטין במשך 10 שנים.
האם ניתן להעביר מקרקעין לחברה?
העברת מקרקעין מיחיד לחברה עשויה להיחשב כמכירה, ולהתחייב במס שבח בידי היחיד, ובמס רכישה בידי החברה. אולם, אם היחיד ישכיר את המקרקעין לחברה שלו, ניתן יהיה להימנע מתשלום מס שבח ומס רכישה.
כמובן, שאם מדובר ב"מכירה", ייתכן שהיא תהיה בהפסד, וכך היחיד לא יתחייב במס שבח. קיימת גם אפשרות נוספת להעברת המקרקעין, וזאת באמצעות העברת הנכס לחברה בתמורה לקבלת מניות בחברה.
כיצד נערכים?
המעבר ממתן שירותים כעצמאי למתן שירותים באמצעות חברה, עשוי לגרום לחיובי מס בלתי צפויים. לפיכך, מוטב לערוך תכנון מס עוד לפני הקמת החברה ואספקת שירותים באמצעותה, ובכלל זה יש לבחון את כל האפשרויות הקיימות לצמצום חבות המס.
ד"ר אבי נוב הוא עורך דין לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי