שתף קטע נבחר
 

כרבע מהנערים שעבדו בקיץ קיבלו פחות ממינימום

מסקר של עוקץ מערכות עולה כי כ-89% מהנערים לא קיבלו תמורה עבור עבודה בשעות נוספות. נתונים מדאיגים נוספים: 22% לא קיבלו תלוש ו-6.4% לא קיבלו כסף תמורת עבודתם

למעלה מ-24% מהנערים שעבדו בחופשה, קיבלו פחות משכר המינימום המגיע להם לפי חוק, ולמעלה מ-26% מהם קיבלו שכר שהיה נמוך משהובטח להם.

 

 

סקר שנערך בקרב 3,100 נערים ונערות על ידי חברת עוקץ מערכות המתמחה בפיתוח מערכות טכנולוגיות לניהול וחישוב שכר ומערכות נוכחות חכמות, בדק את תנאי העסקת בני הנוער שניצלו את חופשת הקיץ לעבודה והעלה ממצאים חמורים.

 

מהסקר עולה, בין השאר, כי יותר מ-89% מהנערים לא קיבלו תמורה עבור שעות נוספות ורק לכ-18% מהנערים נוהל רישום נוכחות. כ-6.4% מהם לא קיבלו שכר כלל עבור עבודתם.  

 

הסקר כלל את בדיקת המשכורות במקומות עבודה שונים בחודשים יולי-אוגוסט וכן כלל שיחות טלפוניות להשלמת הנתונים. כנערים עובדים, נחשבים רק כאלו שעבדו במקום מסודר המדווח על עובדיו לרשויות ורק נערים שעבדו, במהלך החופש, לפחות שלושה ימי עבודה.

 


תנאי העסקת הנערים 2012

תנאי העסקת הנערים 2012
תשלום מתחת לשכר מינימום 24.2%
שכר ששולם באיחור 7.4%
לא שולמו נסיעות לעבודה 52.4%
לא קיבלו תמורה עבור עבודה בשעות נוספות ועבודה בימי מנוחה 89%
רישום נוכחות 18.1%
לא קיבלו תלושי שכר 22%
לא קיבלו שכר כלל 6.4%
השכר שהתקבל היה נמוך מהמובטח 26.3%

 

רק 12.1% מבני הנוער עבדו

מהסקר עולה כי השנה עבדו כשליש פחות בני נוער מאשר בשנה שעברה (השנה עבדו 12.1% מהנערים בגילאי 17-18, לעומת קרוב ל-18% בשנה שעברה וניכרת ירידה גם בשאר שכבות הגיל). עוד עולה כי יותר ממחצית מהנערים העובדים, לא קיבלו החזר כספי עבור הוצאות הנסיעה ולמעלה מ-22% מבני הנוער שעבדו לא קיבלו כלל תלושי שכר.

 

עמי ברגמן, מנכ"ל משותף של חברת עוקץ מערכות: "יש לזכור כי הנערים שנכללו בסקר זה, הינם נערים המועסקים באופן מסודר, על ידי מעבידים המדווחים על עבודתם. מדאיג מאוד לחשוב מה קורה אצל מעבידים המעסיקים נערים, מבלי לדווח לרשויות".

 

יש לזכור כי מדובר בעברות חמורות על חוק הגנת השכר וחוקים אחרים והמעסיקים עלולים להיתבע על כך.

 

"נראה כי המעסיקים אינם חוששים לקפח את הנערים העובדים. ב-2012 חלה ירידה דרמטית באחוז הנערים העובדים , לעומת השנה שעברה, נתון המצביע בעיקר על ירידה חדה בפעילות במשק. עם זאת, הנתונים מראים שהנוער עדיין רוצה לעבוד ומעסיקים רבים מנצלים זאת לרעה ובציניות", הוסיף ברגמן.

 


כמות בני הנוער העובדים

כמות בני הנוער העובדים
גילאי עבודה קיץ 2011 קיץ 2012 ההבדל
עד 16 6.9% 4.2% 39.13%-
17-16 10.9% 6.9% 36.7%-
18-17 17.8% 12.1% 32.02%-

 

ראש מעל המים

לדברי חמי לפידור, מומחה לדיני עבודה ממשרד לפידור ושות', ישנם לא מעט בני נוער שעובדים אף במהלך השנה, כל שכן בימים אלו כאשר רבים נדרשים לתת כתף למאמץ של ההורים להחזיק את ראשו של התא המשפחתי מעל לקו המים.

 

"המציאות מלמדת כי ישנם מעסיקים רבים, שמתוך בורות, מבצעים שורה של טעויות מהותיות שמקורן בתפיסות שגויות, אשר פעולה על פיהן יכולה לחשוף את המעביד לכדי פתיחת הליכים פליליים כנגדו".

 

"טעות קרדינלית היא לסבור כי במקרה של העסקת בני נוער בניגוד לחוק רק מנהל כוח אדם או חשב החברה נושאים באחריות - גם על נושא משרה בתאגיד מוטלת החובה לפקח ולעשות ככל שניתן למניעת עבירות על החוק בידי התאגיד או בידי עובדיו כאשר המפר חובה זו - דינו קנס".

 

"יודגש, כי אם נעברה עבירה בידי תאגיד, חזקה היא כי נושא משרה הפר חובתו, כאמור, אלא אם יוכיח כי נהג ללא מחשבה פלילית וללא רשלנות ועשה כל שניתן כדי למלא את חובתו", הוסיף.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נוער עובד (למצולמים אין קשר לכתבה)
צילום: עינת קאשי, באדיבות רשות העתיקות
עמי ברגמן: "מדובר בעברות חמורות על חוק הגנת השכר"
צילום: אבי רוקח
צילום: דן פרץ
עו"ד חמי לפידור: "שורה של טעויות מהותיות"
צילום: דן פרץ
מומלצים