מכינים את הגינה לחורף - וחוסכים חשמל ומים
החורף שבפתח הוא הזדמנות להפוך את הגינה לירוקה, אבל באמת. חיפוי בחומרים עמידים כמו חלוקי נחל שימנעו מהבוץ להכנס הביתה, זנים שמותאמים לאקלים הישראלי ואפילו העדפת חומרים סינתטיים, יעלו לכם פחות בטווח הרחוק ויועילו יותר לסביבה. מדריך
הסתיו שבפתח והחורף שאחריו, מחייבים לשנות את דרכי הטיפול בגינה כדי להתאים אותם למזג האוויר. השנה אפשר לנצל את השינויים הללו, כהזדמנות להפוך את הגינה לאקולוגית וירוקה באמת, ללא מאמץ רב.
- מלכודת ירוקה: במקום לרסס תותים, זורעים חיטה
- אורגני באורבני: ירקות בלי ריסוס באדנית הביתית
- מדריך: הופכים את הגינה לירוקה באמת
לפניכם המלצות נבחרות ליצירת גינה אקולוגית לקראת החורף, שגובשו בסיוע אנשי מקצוע מתחום הגינון.
השקייה ודישון
וואן וונדי מרשת "משתלות וונדי" מסביר שחלק מבעלי גינות שממשיכים לבצע בשטח הגינה את אותן הפעולות שהם ביצעו בקיץ, אך שוכחים שפעילות הצמחים משתנה - הם מאטים את התפתחותם ונכנסים לתרדמת. "בהתאם - צריך לדשן ולהשקות אותם בכמויות קטנות יותר, אחרת הם ייחנקו", הוא אומר. "מעבר לחיסכון, מים עודפים שעומדים בגינה עשויים לגרום לריקבון שורשי הצמחים".
וונדי ממליץ להפחית את ההשקיה בהדרגה, בהתאם להיחלשות השמש שמשאירה את אדמת הגן לחה לזמן רב יותר. כדי לבדוק אם צריך להקשות, אפשר להחדיר אצבע לעומק האדמה ולבדוק את רמת הלחות. בגינות עם מחשבוני השקיה, יש לשנות את התוכנות משבוע לשבוע ולפתוח אותן רק בעת הצורך. במקביל, הוא מציע לצמצם את כמות פיזור הדישון עד לאביב, שכן אין צורך באותה כמות של חומרי הזנה והדבר אף יחסוך את חלחול הכימיקלים של הדשן לתוך מי התהום.
בחירת צמחייה
בבחירת הזנים שנשתול לקראת החורף וונדי ממליץ להתמקד בצמחייה אזורית-ים תיכונית, שאינה מפרה את האיזון האקולוגי בגן. "נכון שאפשר למצוא במשתלות זנים אקזוטיים שייחודם שובר את המראות המוכרים, אך זנים אלה אינם עמידים לחורף הישראלי ומצריכים טיפול שמשנה את הסביבה הטבעית בגן", הוא מסביר.
וונדי מוסיף כי בחירה בפרחים שרגילים לאקלים הישראלי היא בחירה בזנים זולים ומותאמים לשטח. לקראת החורף וונדי ממליץ לשתול דווקא זנים עונתיים וזולים, שייקלטו טוב יותר בעונה ז ושיספקו מראה יפה ללא הוצאות גדולות. כך למשל עדיפים אמנון ותמר, לוע ארי, סלסלי כסף, ציפורני חתול ומנתור, שמחירם נע סביב שקלים בודדים, לעומת זנים אקזוטיים שמתחילים בעשרות שקלים.
בנוסף הוא ממליץ להוסיף לאדמה קומפוסט, על מנת להעשיר אותה בחומר אורגני. "הקומפוסט הוא דשן אורגני עשיר בחומרים מזינים לצומח, שנוצר מפסולת אורגנית שהתפרקה באופן טבעי על ידי חיידקים, פטריות וחרקים", הוא מסביר. "את תערובת הקומפוסט מחדירים לקרקע על מנת לטייב אותה ולשפר את המרקם הפיזי עבור קליטת הצמחים. השימוש בדשן אורגני מחליף את הדשנים הכימיים, שמזיקים לסביבה.
ייצוב האדמה
שמעון חמו מחברת "פשוט ירוק", מסביר כי במסגרת ההערכות לגשמים, צריך למנוע מצב שבו אדמת סחף תכסה את השבילים בסביבת הבית, שכן ההליכה בשטח בוצי לא רק מלכלכת, היא גם מסוכנת ועלולה לגרום להחלקה.
אחד מהפתרונות שהוא מציע, הוא תיחום שבילים באדנים שעשוים מעץ ממוחזר ושיצירתם לא לוותה בכריתת יערות. אפשר להכין לבד, או לברר על מקור העץ בעת הרכישה: חמו מדגים כי יש מספיק מקורות לעצים שסיימו את תפקידם ושיכולים לשמש לטובת עיצוב הגינה, דוגמת אדני רכבת ישנים. מחיר אדנים ממוחזרים בפשוט ירוק: 110 שקל למ"ר.
פתרון אחר הוא ייצוב האדמה באמצעות חיפוי. "בטבע זה תהליך טבעי, שאפשר לראות במיוחד באזורים עשירים בצמחיה: עלים וחומר צמחי ואורגני נופלים למטה ויוצרים שכבה השומרת על הקרקע",מסביר חמו. "שכבות החיפוי יוצרות סביבה נוחה לפעילות חיידקים וחרקים באזור השורשים, דבר שחשוב מאוד לצמחים הגדלים בטבע הפתוח ומאיץ את גדילתם".
קיימים סוגים שונים של חיפוי, שתורמים לעיצוב הגינה ללא מאמץ. אך עבור מי שמעונין בגינה אקולוגית, עדיף לוותר חומרים קלים כמו שבבי עץ, שמצריכים החלפה תכופה הגובה מחיר סביבתי. במקום זאת עדיף לבחור בחיפויים מחומרים טבעיים ועמידים, דוגמת חלוקי נחל - אבננים שיעניקו חיפוי לטווח ארוך, שקל לפז אותן בשטח ושמוסיפות צבע רב לשטח הגן, בחודשים בהם דרוש פיצוי על היעדר הפריחה. מחיר חלוקי הנחל בפשוט ירוק: 350 שקל לטון.
חומרים סינתטיים? לפעמים זה עדיף
חמו טוען כי בניגוד להנחה המקובלת שכל מה שצומח הוא אקולוגי וכל מה שתעשייתי מזהם - יש מקרים בהם צריך לחשב את המחיר הסביבתי של כל חלופה כדי לבדוק מה אקולוגי יותר. "לעיתים בחירה במוצר שיצורו גובה מחיר מסוים, יותר אקולוגית לעומת התחזוקה שמוצר טבעי מצריך", הוא אומר.
כך למשל, אם אתם לא מסתפקים בחיפוי הקרקע ומאוד חשובה לכם מדשאה בחצר - חמו מדגיש כי דשא חי מצריך הרבה מים להשקייה ולא פעם גם שימוש בחומרי ריסוס וכימיקלים נגד מזיקים. דשא מלאכותי לעומת זאת, יחסוך במים ולדברי חמו, כיום ניתן למצוא סוגי מדשאות מלאכותיות שמחזיקים מעמד ל-10 שנים ושאף ניתן למחזר בתום השימוש.
אמנם, ההבדל במחירים משמעותי. כך למשל, מחיר מ"ר של דשא מתחיל בפשוט ירוק מ-99 שקל, בעוד שמחיר של דשא צומח עומד על 20 שקל למ"ר. עם זאת חמו טוען, כי "אם מחשבים את העלויות לאורך השנים, הדשא הסינתטי מסתכם בחיסכון. הוא אינו דורש טיפול חוץ משטיפה קלה במים אחת לכמה חודשים, זאת במידה שנרכש מוצר שיש עליו אחריות לכל פרק הזמן".
באופן עקרוני, חמו ממליץ לבסס בעונת החורף את עיצוב הגן על מוצרים דוממים. "בתקופה זו ההשקעה בדומם כדאית מאחר שמדובר במוצרים זהים לאלו הנמכרים בשיא הקיץ, אך רכישתם מחוץ לעונת הגינון חוסכת מאות עד עשרות אלפי שקלים", הוא אומר. "הדומם מאפשר לעצב במגוון אפשרויות שאינן מחייבות לפנות לאנשי מקצוע על מנת לשלבן בגינה".
תיחום הגן
רוב הגינות תחומות בגדרות פלסטיק או מתכת, שתהליך יצורן תובע מחיר סביבתי לא קטן ושבסוף השימוש הן הופכות לפסולת של חומרים עמידים שאינם מתפרקים במהירות. החלופה שחמו מציע, היא בחירה בגדרות במבוק מושחל או גדרות ענפי ערבה, שגדלים במהירות ללא בהשקעה מרובה ושעשויים מחומרים שמתפרקים בסביבה בטבעיות ובקלות.
"גדרות אלו עמידות לאורך שנים ללא צורך בתחזוקה, הן קלות להתקנה, מחירן אינו גבוה והן מעניקות לגינה אווירה טבעית, במיוחד כשהתקנתן נעשית בסמוך לקיר בטון ומעניקות לו מראה כפרי", הוא אומר.
חומר נוסף המשמש ליצירת גדר במראה טבעי הוא דק מפלסטיק ממוחזר, במראה דמוי עץ. "קורות הדק גמישות כך שאפשר להתקינן בקימור", מסביר חמו. "הדק עמיד לסביבה רטובה, גשמי חורף ותנאי מזג אוויר קשים". לסיום הוא ממליץ להקפיד על גדר נמוכה ככל האפשר, כדי שהיא תוכל לתחום את שטח הבית אך לא תחסום את תנועת האוויר ואת האור.