שתף קטע נבחר

ללא פילטר: צלמי אינסטגרם נפגשו עם פרס

צלמים שהגיעו מרחבי העולם כדי לתעד את את ישראל מבעד לאפליקציית שיתוף התמונות הפופולרית הגיעו הבוקר לבית הנשיא. "תמונותיכם משקפות את הפנים היפות של מדינת ישראל ואזרחי ישראל שוחרי השלום", אמר פרס

האם תמונות אינסטגרם יביאו שלום למזרח התיכון? היום (ד') נערך בבית הנשיא בירושלים מפגש בין נשיא המדינה שמעון פרס לבין עשרה צלמי אינסטגרם מארצות הברית ואירופה, שהוזמנו כדי לצלם תמונות בישראל ולשתף אותן עם מיליוני העוקבים שלהם בעולם כולו. פרס עבר בין הצלמים, שהציגו את התמונות שצילמו במהלך הימים האחרונים בתל אביב וירושלים, ושוחח עם כל אחד מהם מעט. את התמונות שהם מצלמים תוכלו לראות גם כאן.

 

 (צילום: Angeliki Jackson (@astrodub) (צילום: Angeliki Jackson (@astrodub)
(צילום: Angeliki Jackson (@astrodub)

 

 (צילום: Bex Finch (@bexfinch)) (צילום: Bex Finch (@bexfinch))
(צילום: Bex Finch (@bexfinch))

 

 (צילום:  Carli Kiene (@inkedfingers)) (צילום:  Carli Kiene (@inkedfingers))
(צילום: Carli Kiene (@inkedfingers))
 

 

מדינה פוטוגנית

"צילום זה לא רק אמנות", אמר הנשיא, "זה גם חינוך. כשבן אדם מסתכל על עצמו זה גורם לו לשפר את עצמו. ישראל היא מדינה מאוד פוטוגנית ומלאת היסטוריה, שקמה מגלות של אלפיים שנה. הרגישו פה כמו בבית. תמונותיכם משקפות את הפנים היפות של מדינת ישראל ואזרחי ישראל שוחרי השלום". בתום הדברים, נציג הצלמים, ג'ואי מיגל מסן פרנסיסקו, הודה לנשיא על האירוח וביקש להתארח בגינת בית הנשיא כדי שיוכלו לצלם אותו מזוויות שונות ולשתף את התמונות באינסטגרם.

 

פרס הוא נשיא אינטראקטיבי למדי שמאמץ את החדשנות בזירה המקוונת. פרט לחשבון אינסטגרם פעיל משל עצמו, הוא מנהל גם עמוד פייסבוק ויוטיוב, ושיתף פעולה בעבר עם יצרן הרמיקסים נוי אלוש ועשה שימוש באפליקצית אינטרלוד, בבעלות יוני בלוך, שאפשרה לגולשים לשמוע את דעותיו של הנשיא במגוון נושאים, אפילו אישיים.  

 

 

 

הבאת הצלמים לארץ היא יוזמה פרטית של חברי הארגון הבינלאומי "Stand with us". באמצעות קיום תוכניות הכשרה, כנסים ושיגור משלחות לישראל, הארגון מקווה להשפיע על השיח בכל הקשור למתרחש במזרח התיכון ו"ולספר "את הסיפור הישראלי ברחבי העולם" , כך להגדרתם.

  

עופר לוי (26) סטודנט למשפטים וחשבונאות המתנדב בארגון מספר על ההחלטה להתמקד אינסטגרם. "אנחנו מאמינים שתמונות הן אמצעי מאוד חזק להעברת מסרים, והמדיה חברתית מאפשרת להציף את המסרים הללו בכל העולם. במהלך עשרת ימי הטיול, כל מה שהצלמים יצטרכו לעשות זה רק להעלות לרשת תמונות המציגות את ישראל כמו שאנחנו רואים אותה, ישראל היפה".

 

לוי מגלה שהושקעה מחשבה רבה בתהליך בחירת וסינון המתמודדים. "איתרנו אותם ברשת ופנינו אליהם באופן יזום, אך גם פרסמנו סרטון ומידע באתר שהזמין אותם להירשם. היה חשוב לנו שהמועמדים יהיו בעלי מספר עוקבים גדול ככל הניתן, שלא יתמקדו אך ורק בצילומי אוכל או נעליים ושיהיו בעלי השפעה במדיה החברתית. כחלק מתהליך הקבלה לפרוייקט, המתמודדים התבקשו גם לצלם תמונה המבטאת איזה שהוא ערך שקשור לנשיא המדינה, כמו השלום או טכנולוגיה".

 

 
האם אומת האינסטגרם אוהבת את מה שהיא רואה?

"בינתיים התמונות מתקבלות באהדה גדולה. תוך שעות ספורות מרגע שתמונה עולה לרשת היא זוכה לאלפים, ולעיתים לעשרות אלפים, לייקים ותגובות. כן, יש לעתים תגובות שליליות, אבל גם נוצר שיח. הצלמים עצמם מגלים מעורבות ומסבירים מה בדיוק רואים בתמונות והיכן הם נמצאים. אנחנו לא מנסים לעשות תעמולה או להסביר מי צודק ולמה, אלא להראות את החיים האמיתיים כאן. לא לקחנו אותם לשדרות - כדי לעורר אמפתיה, ולא לקחנו אותם למחסומים.

 

לתמונות יפות יש בכלל יכולת להשפיע על דעות פוליטיות?

"התמונות מגיעות לקהל של יותר משני מיליון גולשים, קהל שהוא לא עוין במיוחד או אוהד במיוחד, ודווקא מהמקום הזה, של הנייטרליות או האדישות, דווקא בהחלט אפשר להשפיע על התדמית של ישראל".

 

 (צילום: מארק ניימן, לע"מ) (צילום: מארק ניימן, לע
(צילום: מארק ניימן, לע"מ)

 

תמונות עם השפעה

ויטארה קהם (VuTheara Kham), יליד צרפת ממוצא קומבודי, הצטרף למשלחת לאחר שקיבל פנייה מחברי הארגון. במובנים של רשתות חבריות, ויטארה הוא סוג של סלב. הוא בעל החשבון אינסטגרם על מספר העוקבים הגדול ביותר בצרפת ובכל יום הוא מעלה תמונות במגוון הנושאים. "קיבלתי הרבה מאוד תגובות שליליות", הוא מספר. "בעיקר כאלו שהתייחסו לסכסוך הישראלי-פלסטיני. את התגובות הקיצוניות או כאלו שבוטאה בהן שנאה עזה הסרתי לחלוטין. במידה מסוימת, הופתעתי לגלות שיש בכלל תגובות באינסטגרם עם אופי פוליטי. זו פעם ראשונה שלי בישראל, אני מאוד נהנה כאן וגאה לייצג את צרפת בפרוייקט".

 

"קיבלנו כל מיני תגובות מכל העולם", מספרת סטפני גורלניק, בעלת שורשים יהודיים שכבר ביקרה בישראל בעבר. חלק מהגולשים הביעו סקרנות ואהבו מאוד את התמונות שהעלתי אבל היו גם כאלו שהתנגדו לפרויקט והביעו ביקורת. אני אוהבת לעורר ולהשתתף בדיונים מעניינים וזה מקובל שלאנשים שונים יש דעות שנות, אבל ברגע שנתקלתי בתגובה ארסית או פוגענית - פשוט הורדתי אותה".

 

בתגובה לשאלה האם בכלל תמונות אינסטגרם יכולות לעורר שינוי מחשבתי, גורלניק מסבירה שכל תמונה שמספרת סיפור יכולה להיות בעלת השפעה. "בתל אביב צילמתי למשל את אחת המשתתפות האחרות בפרויקט כשהיא שוחה בבריכה. אני חושבת שבצורה כזו הצגתי צד אחר, לא חדשותי, של ישראל".

 

למרות שהתמונות מרשימות ועשויות להפתיע ביופיין גם את מי שנולד ומתגורר בישראל שנים רבות, לא בטוח שהיוזמה המעניינת תצליח לגרום לאזרחי העולם נטולי המודעות הפוליטית להפוך לאקטיביסטים פרו ישראליים בזכות כמה תמונות יפות של גרפיטי או בניינים ישנים. אבל איך אומרים אצלנו? מי שגרם לנפש אחת לחשוב עלינו טובות, כאילו הציל עולם ומלואו. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויטה קיירס
פרסס וחברים
צילום: ויטה קיירס
מומלצים