טקס זיכרון לי"א במינכן: "לחקור שוב את המחדל"
גרמניה ציינה 40 שנה לטבח הספורטאים הישראלים, המשנה לראש הממשלה סילבן שלום השתתף: "יש עדיין שאלות רבות לגבי מה שקרה כאן". אלמנתו של אנדרי שפיצר: "דורשת מגרמניה לחקור שוב את הכישלון של שחרור החטופים"
במינכן שבגרמניה נערך הערב (יום ד') טקס זיכרון, במלאות 40 שנה לטבח הספורטאים הישראלים באולימפיאדה שנערכה בעיר ב-1972. בטקס השתתפו נציגי ממשלות גרמניה וישראל ובני משפחותיהם של החללים ושל הספורטאים שניצלו. ynet העביר את הטקס בשידור חי.
המסמכים הסודיים ממינכן נחשפים:
- 03:10, מברק ממינכן: "צ. זמיר מאשר סופית שכולם נהרגו"
- גרמניה: נמשיך בתחרויות, כי מה נשדר בטלוויזיה?
- פרס על הטבח: "זו שטות להגן על כל הישראלים"
- כשגולדה רתחה: "הגרמנים עשו מאתנו צחוק"
המשנה לראש הממשלה, סילבן שלום, אמר בטקס: "הטרור לא מפריד בין נשים לגברים, מבוגרים וילדים... ארגוני טרור מנסים לפגוע בישראלים ויהודים, כאשר הם ניסו והצליחו גם באולימפיאדה... רק לאחרונה בבורגס, בולגריה, טרוריסט רצח כמה ישראלים והוכיח את הברוטליות של הטרור".
השר שלום ציין גם את הניסיונות לפגוע בישראלים בשנה האחרונה בתאילנד ובמקומות אחרים. "הכתובת לכל הפעולות האלו כתובה על הקיר, ומכוונת לאיראן. איראן מכחישה את השואה והופכת את ישראל ללא-לגיטימית. איראן היא לא רק בעיה ישראלית... טרור יכול להכות בכל מקום ונגד כל אחד".
"האירוע ההיסטורי שאנחנו נמצאים בו היום אומר בבהירות כי הגרמנים והישראלים לא שוכחים את העבר", הוסיף השר שלום. "זה היה טבח אכזרי... יש עדיין שאלות רבות לגבי מה שקרה כאן לפני 40 שנה. לאחר שהוועד האולימפי סירב לתת דקת דומייה במשחקים (באולימפיאדת לונדון), אני רוצה להודות לגרמנים שביקשו מהוועד לזכור את הקורבנות".
בטקס נאמה גם אלמנתו של אנדרי שפיצר שנרצח בטבח, אנקי, שהזכירה את המסמכים הסודיים שפרסם בשבוע שעבר ארכיון המדינה בישראל מימי הטבח: "אני דורשת מהרשויות בגרמניה להוציא את כל המסמכים לאור ולחקור שוב את הכישלון של שחרור החטופים ב-1972".
מוקדם יותר היום נערך במינכן טקס ראשון, במקום שבו ניצב ב-1972 הכפר האולימפי. בטקס השתתפו ראש העיר מינכן, נציגי ממשל נוספים, ואחד הניצולים מהטבח, הנרי הרשקוביץ.
טבח הספורטאים במינכן בוצע ב-5 בספטמבר 1972. בפעולת טרור הותקפה משלחת ספורטאי ישראל למשחקים האולימפיים, ונרצחו דוד ברגר, יוסף גוטפרוינד, משה ויינברג, אליעזר חלפיו, מארק סלאבין, זאב פרידמן, יוסף רומנו, קהת שור, אנדרי שפיצר, עמיצור שפירא ויעקב שפרינגר.
ביום הפיגוע, סביב 4:30 לפנות בוקר, עברו חמישה מחבלים פלסטינים מארגון "ספטמבר השחור" מעל הגדר שסביב הכפר האולימפי במינכן. הם לבשו בגדי ספורט והסוו את כלי נשקם בתיקים גדולים, ואף שנצפו על ידי עוברי אורח, לא עוררו חשד. בתוך שטח הכפר האולימפי חברו החמישה לשלושה מחבלים נוספים, שהחזיקו באישור כניסה לכפר. הם פרצו לחדרי המשלחת הישראלית ושם לקחו תשעה בני ערובה. משה ויינברג ויוסף רומנו, שני חברי משלחת נוספים, נרצחו במקום. במהלך ניסיון חילוץ של ממשלת גרמניה תוך מו"מ עם המחבלים, נהרגו תשעת בני הערובה.
בשבוע שעבר חשף ארכיון המדינה מסמכים סודיים מימי הטבח במינכן, בהם הפרוטוקולים הסודיים של ישיבות הממשלה ו
ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. כמו כן נחשפו מברקים סודיים של משרד החוץ, בהם דיווחים על המשא ומתן עם החוטפים במינכן, על פעולת החילוץ הכושלת ועל המסרים הדיפלומטיים מול מדינות בעולם.
גם לפני האולימפיאדה שנערכה בחודש שעבר בלונדון התעורר דיון ער בנוגע לטבח הספורטאים, בעקבות סירובו של הוועד האולימפי לקיים דקת דומיה בטקס הפתיחה לזכר הנרצחים, במלאות 40 שנה לטבח.
Read this article in English