שתף קטע נבחר

 

שוורי את הטלוויזיה: המטאדורים שבים למסך

שש שנים אחרי שנאסר על ערוץ הטלוויזיה הממלכתי בספרד לשדר את מלחמות השוורים, יעשה הערב הענף הגוסס קאמבק על המסך, כשהלוחם הנודע "אל חולי" ינסה להרוג שישה שוורים. פעילים למען בעלי חיים מוחים על הברבריות ובזבוז הכסף, האוהדים הוותיקים מבטיחים: "זו רק תחילת התחייה של הענף"

מלחמות השוורים חוזרות הערב (יום ד') לטלוויזיה הממלכתית בספרד, שש שנים אחרי שנאסר לשדר אותן בערוץ הציבורי, הנהנה מרייטינג גבוה. בשידור יופיע אחד מלוחמי השוורים המפורסמים בספרד, והוא ייתן למעשה דחיפה למסורת שנפגעה קשות בשנים האחרונות, בעקבות הירידה בפופולריות של הענף והמשבר הכלכלי הקשה הפוקד את המדינה.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

חוליאן לופס, הידוע בכינויו "אל חולי", יהרוג בקרבות שישודרו הערב שוורים במשקל חצי טונה שגודלו על-ידי מגדל בקר נודע. הוא ולוחמים אחרים החליטו לוותר על הדרישות הכספיות שנהגו להציג בתקופות כלכליות טובות יותר, ומעדיפים להתמקד בימים אלה במלחמה על הזכות שהקרבות שלהם ישודרו בטלוויזיה. החלטתם זו של לוחמי השוורים סייעה לממשלת ספרד החדשה והשמרנית, המנהיגה כעת תוכנית צנע חריפה, בניסיונה להשיב את הקרבות לערוץ הטלוויזיה הממלכתי ולקדם את מלחמות שוורים כמורשת תרבותית חשובה.

 

רגע לא נעים למטאדור ספרדי. ראש הממשלה תומך בקרבות (צילום: AP) (צילום: AP)
רגע לא נעים למטאדור ספרדי. ראש הממשלה תומך בקרבות(צילום: AP)

 

השידור בערוץ RTVE מהעיר ויאדוליד שבצפון ספרד, הוא ניצחון גדול עבור התומכים במלחמות השוורים, אחרי האיסור המוחלט שהוטל השנה על הפעילות הזו בחבל קטלוניה שבצפון-מזרח המדינה. אותו איסור הוטל בעקבות תלונותיהם של פעילים למען זכויות בעלי החיים, שטענו כי המלחמות הללו הן מעשה ברברי. השידורים ב-RTVE הופסקו בשנת 2006 על-ידי ממשלת ספרד הסוציאליסטית דאז, שטענה כי הם יקרים ומתקיימים בשעות של צפיית שיא בקרב ילדים.

 

אלא שהסוציאליסטים הפסידו בבחירות בנובמבר שעבר, כשהבוחרים זעמו על המצב הכלכלי הקשה שאליו נקלעה המדינה, ומפלגת העם השמרנית רשמה ניצחון מוחץ בהובלתו של ראש הממשלה כיום, מריאנו ראחוי, הידוע כמי שמגן באדיקות על מלחמות השוורים.

 

מטאדורים מיליונרים, אוהדים מאפירים

חסידי מלחמות השוורים מקווים שהשידורים המתחדשים של הקרבות בטלוויזיה הממלכתית יובילו להתעניינות מחודשת בענף, ויהפכו את המגמה שבמסגרתה יותר ויותר צופים בזירות הקרב הם אנשים מבוגרים ועוד ועוד כיסאות ביציעים נותרים ריקים. הקרבות המסורתיים נתקלו גם בקיצוצים עמוקים בשנים האחרונות מצד עיירות בספרד שבאופן מסורתי נהגו לממן את קרבות השוורים בחודשי הקיץ.

 

עם זאת, קרבות השוורים נטועים עמוק בהיסטוריה הספרדית, ואירועים מעין אלה נתנו השראה במשך מאות שנים לאישים כמו גויה, פיקאסו והמינגוויי. הם פופולריים גם בקולומביה, באקוודור, בצרפת ובמכסיקו. הקרב שישודר הערב הוא אחד האחרונים בעונה הנוכחית, ורשת RTVE טרם הודיעה כמה קרבות בכוונתה לשדר בשנה הבאה. חובבי מלחמות השוורים רוצים שידורים תדירים, במיוחד מזירות הקרב המפורסמות ביותר, במדריד ובסביליה.

 

המתנגדים טוענים: עוד מעט לא יהיו אוהדים. פסטיבל פמפלונה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המתנגדים טוענים: עוד מעט לא יהיו אוהדים. פסטיבל פמפלונה(צילום: AFP)

 

"אני מקווה שכעת, באמצעות הטלוויזיה הספרדית, התקשורת שלנו תוכל לייצר שוב התלהבות בקרב אנשים, בקרב ההמונים", אמר ויקטורינו דה ריו, האיש שגידל שישה שוורים הצפויים להיהרג בקרבות הערב על-ידי "אל-חולי" ושני מטאדורים אחרים.

 

המטאדורים הנמנים עם שכבת העילית של לוחמי השוורים בספרד הם מיליונרים, ויכולים להרוויח יותר מ-125 אלף דולר עבור כל הופעה. "אל-חולי" החל השנה לשלם חצי ממחיר הכרטיסים למלחמות השוורים שנרכשו על-ידי בני 30 ומטה. לקראת האירוע הערב, הוא סבסד אוטובוסים כך שאוהדים בני 30 ופחות ממדריד יוכלו להגיע לויאדוליד במחיר של כ-30 דולר כל אחד. מדובר בנסיעה של כ-420 קילומטרים.

 

מתנגדי מלחמות השוורים, ששאבו עידוד בשנה שעברה אחרי שקטלוניה הפכה לחבל הארץ הראשון בספרד האוסר את קיומן של מלחמות השוורים, מגנים את השידורים החיים וטוענים כי מדובר בבזבוז של זמן מסך עבור מחזות שהעניין בהם הולך ופוחת בשל שינויים בין-דוריים והימים הקשים שעוברת ספרד.

 

כדורים בוערים מחוברים לקרני השוורים, והקהל מתגרה. ארכיון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כדורים בוערים מחוברים לקרני השוורים, והקהל מתגרה. ארכיון(צילום: AFP)

 

"זהו צעד אחורה מההישג של הסרת מלחמות השוורים מלוח השידורים", אמרה אידה גסון, דוברת מטעם ארגון AnimaNaturalis הפועל נגד מלחמות השוורים. היא טענה כי ההחלטה לשדר את הקרבות היא ניסיון נואש ליצור עניין מחודש בספורט שנועד לכישלון. "הצופים במלחמות השוורים הם בעיקר תיירים הצופים בהן פעם אחת, ולעולם לא חוזרים שוב, או אנשים מבוגרים שגילם נע בין 60 ל-90. כשכל האנשים האלה יפסיקו להגיע, לא יהיו צעירים שיחליפו אותם".

 

500 אלף חתמו על עצומה

אולם תומכי מלחמות השוורים אינם מתכוונים להפחית את הלחץ שלהם אחרי שהשלימו את מהפכת השידורים בטלוויזיה. במרס האחרון הם הציגו עצומה עם 500 אלף חתימות לפרלמנט, ובה הדרישה שמלחמות השוורים יוגדרו ככאלה שיש בהן אינטרס הקשור לשימור המסורת הספרדית. ממשלת ראחוי צפויה להציג חוק שיגדיר את מלחמות השוורים ככאלה, דבר שיחייב להסיר את האיסור שהוטל על הקרבות בקטלוניה ובאיים הקנאריים.

 

עדיין לא נקבע לוח זמנים להעלאתה של הצעת החוק, אולם אישורה מובטח כיוון שלמפלגה השמרנית של ראחוי יש רוב מוחלט בפרלמנט, והמפלגות המתנגדות לחוק, כולל המפלגה הסוציאליסטית, צפויות לאפשר לחבריהן להפר את המשמעת הסיעתית כדי להצביע בעד המהלך.

 

הדבר מחדד עד כמה המשיכה העתיקה של ספרד לשוורים, ששימשו מבחן לאומץ הגברי, נטועה עדיין עמוק בזהות הלאומית. מלחמות שוורים ואירועים הקשורים אליהן, כמו למשל אירוע השוורים השנתי בפמפלונה, הם תעשיית המגלגלת מיליונים בשנה ומושכת קהל גדול של תיירים.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

למרות ההפסקה בת שש שנים בשידורי מלחמות השוורים בטלוויזיה הממלכתית, הספרדים עדיין יכולים לצפות בקרבות בערוצי טלוויזיה בתשלום ובערוצים ציבוריים מקומיים שהחליטו לדבוק במסורת. ערוץ RTVE מעולם לא הפסיק את השידורים החיים מאירוע השוורים בפמפלונה, ומציג בתוכניות החדשות שלו צילומים דרמטיים של לוחמי שוורים ננגחים ושוורים קופצים לעבר אוהדים מבוהלים ביציעים.

 

אף שקטלוניה אסרה לקיים קרבות שוורים בזירה, מחוקקים מקומיים אישרו חוק נפרד המגן על "קורבוס", אירועים המתקיימים בעיירות קטנות, ובמסגרתם כדורי שעווה בוערים או זיקוקים מוצמדים לקרני השוורים. השוורים המבוהלים

משוחררים בכיכרות או בזירות בעיר, בעוד הקהל מתגרה בהם.

 

לדברי פרופסור לתקשורת באוניברסיטת נבארה, אנריקה גררו, אנשי תעשיית מלחמות השוורים בספרד - מגדלי בקר, מטאדורים ומקדמי מכירות - "ראו עצמם עד כה כמי שנכלאו על-ידי הממשלה, וכעת יש להם ממשלה המגבה אותם". כשלוחמי השוורים מוותרים על דרישות לתשלומים בתמורה לכך שמעשיהם ישודרו בטלוויזיה, ממשלת ספרד תוכל להגן על ההחלטה להשיב את הקרבות לערוץ הטלוויזיה הציבורי בימים שבהם המדינה מתמודדת עם צעדי צנע קשים ושיעור האבטלה עומד על קרוב ל-25%. "הם אומרים שאין שום סיבה כלכלית שלא לשדר את הקרבות, מפני שזה זול", אמר גררו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלחמת שוורים בסביליה, ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים