חדש בשדרות: הקיבוץ העירוני-סולארי הראשון
חברי הקיבוץ העירוני 'מגוון' בולטים למדי בנוף העירוני של שדרות, לאחר שלאחרונה קיבלו תוספת חדשה וירוקה במיוחד: גגות בתיהם כוסו בשורה של פאנלים סולאריים. מלבד התרומה לסביבה, הם נהנים מ-11% רווח בשנה על ייצור החשמל. כך החלטה משותפת יוצרת מהפכה ירוקה
מי שעובר בשכונת נתן אלבז בשדרות ומרים את עיניו לכיוון גגות הבתים, רואה מראה שנחשב עדיין לבלתי שגרתי בארצנו: שורה של פאנלים סולאריים על גגות הבתים, שמייצרים חשמל עבור חברי הקיבוץ העירוני 'מגוון' שמתגוררים במקום.
כתבות נוספות בנושא אנרגיה סולארית :
- משהו קורה על גגות ת"א: והוא שווה 700 אלף שקל
- CNN בחרה ישראלי מהערבה ל"חלוץ ירוק"
- עץ החיים: אמריקאי בן 13 הדהים עם פטנט סולארי
הקיבוץ, שבולט כבר שנים בנוף של העיר הדרומית, הוקם בשנת 1987 על ידי קבוצת צעירים יוצאי קיבוצים כאגודה שיתופית. שאיפתם היתה לעצב מודל חלוצי-חברתי חדש, תוך יצירת קהילה שיתופית בתוך סביבה שאינה כזו, וכיום מתגוררות בו כ-50 נפשות.
חברי הקיבוץ, ששוכן בשורת בתים פרטיים ברחוב השקד בעיר, היו פעילים בתחומי איכות סביבה עוד בטעם התקבלה ההחלטה על התקנת הפאנלים. כך למשל הם הקימו בו מרכז מיחזור גדול, בנו קומפוסטרים למיחזור פסולת אורגנית כמו קליפות ירקות, והקפידו על שימוש בחומרי ניקוי ידידותיים לסביבה.
הרצון לייעל את צריכת החשמל הביא לפני כשלוש שנים את חברי הקיבוץ לההחלטה המשותפת להתקין מערכות סולאריות קטנות על הגגות. "המטרות היו ברורות", מספר ליאור לפיד, חבר בקיבוץ ומי שיזם את הרעיון, "להביא לחיסכון בחשמל, להקים תכנית חסכון יצירתית ורווחית לחברי הקיבוץ לטווח הארוך ולתרום, גם אם במעט, להפחתת זיהום האוויר מתחנת הכוח באשקלון השכנה".
החזר השקעה - עד תשע שנים
בשלב הראשון פנו חברי הקיבוץ לבנק הבינלאומי, שאישר להם הלוואה בסך 90 אלף שקל עבור כל מערכת. לאחר מכן התבצע מכרז לבחירת החברה שתבצע את ההתקנה, בו נבחרה חברת אינטרדן לפני כשנה. במקום הותקנו 10 מערכות מתוצרת sunpower האמריקאית וב-30 באפריל הן חוברו לחברת החשמל והחלו לייצר חשמל.
כל מערכת מייצרת כארבעה קילוואט ולפיד מספר שבמהרה התברר שהן מייצרות חשמל בהספק גבוה יותר מאשר הצריכה שלהם. בנוסף, מאחר שחברי הקיבוץ החלו את התהליך ב-2011, חל עליהם עדיין התעריף הקודם שעמד על 1.67 שקלים לקילו וואט (לעומת 1.22 שקלים לקילו וואט למי שיקים מערכת דומה כעת) - כך שהם מרוויחים לדבריו יותר מ-1,000 שקל בחודש עבור כל מערכת.
בסך הכל צפויות המערכות לייצר למעלה מ-70 קילו וואט חשמל בשנה. בקיבוץ מקווים להגיע לרווח של יותר מ-12 אלף שקל בשנה למערכת ומצפים להחזיר את עלות ההשקעה בתוך 9-8 שנים לכל היותר, גם אם יקרו תקלות. "למעשה, כל חודש שהמערכת עובדת הוא רווח בחישוב הכללי של העלויות וההכנסות", אומר לפיד.
לא הכל ורוד
גיל נזר, סמנכ"ל שיווק באינטרדן, מספר כי במקרה זה, המערכות הותקנו בתוך זמן קצר יחסית, הודות לעובדה שכל הבתים בקיבוץ הם בעלי גגות שטוחים ופונים לכיוון דרום. עם זאת הוא מוסיף, כי התקנת מערכות סולאריות בעיר היא פשוטה לעומת קיבוצים ומושבים, מאחר שלכל דירה יש תשתית ומונה משלה ולכן לא נדרשים תהליכים מיוחדים ושדרוגים כמו התקנת מונים חדשים בבתים והתאמות לתשתית חברת החשמל.
לוועדי בתים משותפים או בעלי בתים פרטיים שמעוניינים לבדוק את האפשרות להתקין פאנלים לייצור חשמל סולארי על הגג, ממלממליץ נזר לבדוק את תעריפי חשמל, הרווחים העתידיים, עלויות ההתקנה וניסיון החברה המתקינה. ולמי שבונה בית בימים אלה, הם ממליצים לתכנן אותו באופן שיתאים להתקנה עתידית של גג סולארי.
לפיד מציין, כי עלויות המערכות הסולאריות מהוות עדיין מכשול לא פשוט אומנם, אך ניתן לפתור אותו בקלות דווקא. "אומנם יש כל מני תמריצים שהממשלה נותנת, אבל אם היה אפשר לשעבד את המערכת עצמה ולקחת הלוואה מול העלות שלה זה היה הרבה יותר קל מבחינה כלכלית והיו הרבה יותר מערכות כאלה, כמו לקיחת משכנתא על בית.
"מדובר בהשקעה שמחזירה את עצמה, כמו תוכנית חיסכון עם 12% ריבית", הוא מוסיף. "המדינה צריכה לעודד את זה, יש מספיק שמש ומספיק גגות, לא צריך לנצל שטחים פתוחים להקמת מערכות סולאריות או לשרוף דלק מזהם. יש מספיק אמצעים בלי זה".