אז מה היה לנו - ישראל בדרך למונדיאלים
מהתבוסה ב-1934 למצרים, דרך ההצגות של חודורוב. השערים של גלזר וסטלמך, ההיסטוריה ב-1970, הניצחון בפארק דה-פראנס והכמעט של גרנט. כל מה שרציתם לדעת על נבחרת ישראל בדרכה למונדיאלים השונים
בתור מדינה, עברנו הרבה במהלך 64 שנים - מלחמות, הסכמי שלום, גאות ושפל כלכלי, ניצחונות והפסדים בכל תחום אפשרי. בכדורגל, זה התחיל 14 שנה לפני קום המדינה - ב-1934.
אל תחמיצו את התקצירים ב-ynet ספורט:
- תקצירי הליגה האנגלית: ואן פרסי כובש שלושער, ארסנל שוברת בצורת
- צפו בשערים של ליגת העל. חדש: גם בסמארטפון ובאייפד
- תקצירי הליגה הבלגית: השערים של רפאלוב ודודו ביטון
לקראת פתיחת קמפיין מוקדמות המונדיאל מול אזרבייג'אן (ו', 19:00, שידור ישיר בערוץ הספורט), הגיע הזמן להיזכר בכל הרגעים הגדולים בכחול-לבן ובניסיונות להעפיל לגביע העולם.
גביע העולם איטליה 1934. מאמן: סימון רטנר
נבחרת ארץ ישראל הוגרלה להתמודד מול טורקיה ומצרים. פרישת טורקיה קבעה כי צמד משחקים יקבעו את זהות העולה. במשחקה הרשמי
הראשון אי פעם, מובסת ישראל 7:1 בקהיר על ידי מצרים, כאשר את השער ההיסטורי לישראל כבש אברהם נודלמן. שלושה שבועות מאוחר יותר מפסידה הנבחרת במשחק הגומלין בארץ 4:1, לישראל כבש יוחנן סוקניק.
גביע העולם צרפת 1938. מאמן: אגון פולק
ההגרלה מועידה לנו הפעם צמד משחקים מול נבחרת יוון בשלב המוקדם. ההערכות האופטימיות להתמודדות שווה מול הנבחרת היוונית, מתנפצות כאשר הנבחרת סופגת בבית כבר אחרי 9 דקות 2 שערים ומפסידה לבסוף 3:1, את השער המצמק כבש פרי נויפלד. חודש מאוחר יותר מפליגה הנבחרת לאתונה ונוחלת הפסד כואב 1:0 מפנדל בדקה ה-90. יוון עברה לשלב הבא בו, שם הובסה ע"י הונגריה 11:1.
גביע העולם ברזיל 1950. מאמן: לג'וס הס
12 שנה לאחר מלחמת העולם השנייה, מופיעה הנבחרת בפעם הראשונה כמייצגת את מדינת ישראל שאך קמה. ההגרלה זימנה צמד משחקים מול יוגוסלביה החזקה. למרות יכולת מופלאה של השוער יעקב חודורוב במשחק בבלגרד,
הובסה הנבחרת 6:0. באצטדיון המכביה בתל אביב מצליח החלוץ הצעיר שייע גלזר לכבוש צמד, אך הנבחרת שוב יורדת מובסת הפעם 5:2. יוגוסלביה עולה לשלב הבא ומכניעה את צרפת בדרך לגביע העולם.
גביע העולם שוויץ 1954. מאמן: ג'רי בית-הלוי
ישראל הוגרלה לבית משולש עם נבחרות יוגוסלביה ויוון. הקמפיין מתחיל בשני משחקי חוץ. הנבחרת נוקטת במשחקים אלו בשיטה הגנתית מובהקת, ומסיימת אותם בהפסדים מינימליים של 1:0. התקוות של 55 אלף הצופים באצטדיון רמת גן מתפוגגות עם הפסד 2:0 ליוון. שבועיים מאוחר יותר מגיעה גם יוגוסלביה לר"ג ומנצחת כאן 1:0. יוגוסלביה שוב מעפילה לגביע העולם.
גביע העולם שבדיה 1958. מאמן: משה ווארון
זו הייתה אמורה להיות ההעפלה הראשונה של ישראל למונדיאל, אחרי שסיבות פוליטיות גרמו לכך שטורקיה, אינדונזיה וסודן לא הסכימו להתמודד מולנו, והנבחרת הייתה אמורה לעלות ללא משחקים. אולם ההתאחדות העולמית "מקלקלת" את התוכניות ומחליטה על צמד משחקים מול וולס, שסיימה שנייה באחד מהבתים האירופיים. ר"ג מלא ב-60 אלף צופים לא מונע הפסד 2:0. שלושה שבועות לאחר מכן סופגת ישראל הפסד זהה בקרדיף. וולס מעפילה לגביע העולמי.
אזור הדעות של ynet ספורט:
גביע העולם צ'ילה 1962. מאמן: גיולה מנדי
אחרי שחלפה בסיבובים מוקדמים על קפריסין (1:1 בניקוסיה ו-1:6 ברמת גן עם שלושער של שלמה לוי), ועל חבש 0:1 ו-2:3, התייצבה ישראל למשחק מול איטליה. הפתיחה מהממת מעמידה את ישראל ביתרון 0:2 במחצית עם שערים של נחום סטלמך וראובן יאנג, אך האיטלקים הופכים את התוצאה ומנצחים 4:2. במשחק הגומלין בטורינו הובסה הנבחרת 6:0. איטליה העפילה לגביע העולם.
גביע העולם אנגליה 1966. מאמן: מילובאן צ'יריץ'
נבחרת ישראל פתחה את הבית משולש עם בלגיה ובולגריה בשני הפסדי חוץ, 1:0 בבריסל ו-4:0 בסופיה. התקוות והחישובים הסתיימו עם שני הפסדים ברמת גן: 5:0 לבלגיה ו-11 יום מאוחר יותר 2:1 לבולגריה. את השער היחיד לישראל בקמפיין כבש רחמים טלבי. בולגריה שניצחה את בלגיה במשחק המכריע העפילה לגביע העולם.
גביע העולם מכסיקו 1970. מאמן: עמנואל שפר
אחרי קמפיין רווי בדרך למונדיאל 1966, מגיעה ההצלחה הגדולה ביותר של ישראל עד היום. ניצחון כפול ברמת גן על ניו זילנד 0:4, ו-0:2 שלושה ימים מאוחר יותר, העמיד את הנבחרת למפגש קובע עם אוסטרליה על הכרטיס לגביע העולם. במשחק הראשון ברמת גן ניצחה ישראל 0:1 משער של גיורא שפיגל, ובגומלין בסידני שער של מרדכי שפיגל קבע 1:1, בדרך להופעה הראשונה והאחרונה עד היום בגביע העולם.
גביע העולם גרמניה 1974. מאמן: אדמונד שמילוביץ'
ישראל הוגרלה לשחק בבית מרובע שהתקיים בסיאול, דרום קוריאה. ישראל מסיימת אותו ראשונה עם שני ניצחונות: 0:3 על מלזיה ו-0:6 על תאילנד ושתי ותוצאות תיקו 0:0 מול דרום קוריאה. בשלב הנוק-אאוט מנצחת ישראל את יפן
0:1 אחרי הארכה משער של משה אוננה, אך מפסידה בשלב הבא לדרום קוריאה, גם כן אחרי הארכה, ומודחת.
גביע העולם ארגנטינה 1978. מאמן: דוד שווייצר
ישראל משחקת בבית משולש עם דרום קוריאה ויפן. תיקו 0:0 מול דרום קוריאה ברמת גן ושני ניצחונות זהים בשיעור 0:2 על יפן ברמת גן, מעבירים את ההכרעה לסיאול. הנבחרת שוב כושלת מול הדרום קוריאנים. למרות שער שוויון של אורי מלמיליאן רבע שעה מהסיום, הקוריאנים מנצחים 1:2 ומשאירים את ישראל, שמסיימת שנייה לפני יפן, מתוסכלת.
גביע העולם ספרד 1982. מאמן: ג'ק מנסל
ישראל שובצה הפעם לבית אירופי, והציגה קמפיין מכובד אותו פתחה בשלוש תוצאות תיקו (מול צפון אירלנד ופעמיים מול שבדיה). בהמשך נוצחה הנבחרת ע"י פורטוגל, צפון אירלנד ופעמיים ע"י סקוטלנד. גם ניצחון מזהיר 1:4 על פורטוגל ברמת גן עם שלושער של בני טבק, לא שיפר את הסיכויים וישראל מסיימת חמישית ואחרונה בבית.
גביע העולם מכסיקו 1986. מאמן: יוסף מרימוביץ'
לאחר שני ניצחונות קלילים (0:6 ו-0:5) על טיוואן החלשה, התייצבה הנבחרת מול היריבה העיקרית אוסטרליה, ונחלה הפסד 2:1 ברמת גן. תיקו חוץ במלבורן מול אוסטרליה הפיח תקוות מחודשות, אך הפסד 3:1 באוקלנד לניו זילנד חיסל את הסיכויים. הניצחון 0:3 על הניו זילנדים בר"ג היה לפרוטוקול בלבד. ישראל סיימה שנייה אחרי אוסטרליה והקדימה את ניו זילנד וטיוואן.
גביע העולם איטליה 1990. צמד המאמנים: יצחק שניאור ויעקב גרונדמן
אחרי ניצחון פתיחה על ניו זילנד 0:1 משער של רוני רוזנטל, ולמרות שוויון 1:1 מול אוסטרליה ברמת גן (ככה לא בונים חומה!), נסעה הנבחרת למשחקי החוץ עם סיכוי ממשי לסיים ראשונה.
תיקו 2:2 מול ניו זילנד באוקלנד ותיקו 1:1 עם אוסטרליה סידני עם שער ענק של אלי אוחנה, קבעו שישראל תסיים בראש הבית האוקיאני ותתמודד עם קולומביה על הכרטיס לגביע העולם בצמד משחקים. הפסד מינימלי של 0:1 בבראנקייה, בעיקר בזכות תצוגה מדהימה של השוער בוני גינזבורג, ותיקו 0:0 מאכזב בר"ג שלחו את קולומביה בראשות ולדרמה והיגיטה לגביע העולם.
גביע העולם ארה"ב 1994. מאמן: שלמה שרף
בקמפיין זה הצטרפה ישראל רשמית לאירופה. הפתיחה הייתה כושלת. ארבעה הפסדים רצופים לאוסטריה, שבדיה, בולגריה וצרפת, נבלמו בתיקו 2:2 מחמיא בחוץ מול בולגריה.
הנבחרת השיגה שני תוצאות תיקו נוספות מול אוסטריה ופינלנד, וניצחון בודד, דרמטי, דווקא בחוץ מול צרפת 2:3, משער בתוספת הזמן של ראובן עטר (מאיר תירגע). ישראל מסיימת את הקמפיין במקום השישי והאחרון.
גביע העולם צרפת 1998. מאמן: שלמה שרף
אחרי פתיחה מעודדת עם ניצחון ביתי 1:2 על בולגריה משערים של רונן חרזי וטל בנין, ותיקו 1:1 ברמת גן מול רוסיה, הגבירו את הציפיות שחזרו לפרופורציה אחרי הפסד 2:0 לקפריסין בלימסול. ישראל יצאה לשני משחקי חוץ וכשלה בשניהם
אחרי הפסדים לרוסיה ובולגריה. ישראל מסיימת שלישית אחרי בולגריה ורוסיה, ולפני קפריסין ולוקסמבורג.
גביע העולם יפן וקוריאה 2002. מאמן: ריצ'ארד נילסן
למרות שני הפסדי חוץ, 2:0 לספרד ו-2:1 לאוסטריה, הצליחה הנבחרת לחזור לעניינים בזכות צמד משחקים מול בוסניה (ניצחון 1:3 בבית ותיקו 0:0 בחוץ. הגיעה ישראל למשחק בית אחרון מול אוסטריה ברמת גן, בידיעה שניצחון יקנה לה עלייה לשלב הפלייאוף. שער בפנדל של שמעון גרשון העניק יתרון לישראל, אך שער שוויון אומלל בתוספת הזמן של אנדראס הרצוג, חרץ את גורלה של ישראל. ישראל מסיימת שלישית אחרי ספרד ואוסטריה, ולפני בוסניה וליכטנשטיין.
גביע העולם גרמניה 2006. מאמן: אברם גרנט
זה היה קמפיין שהסתיים ללא הפסד, וכלל שש תוצאות תיקו מול המתמודדות המרכזיות לעלייה: צרפת, שוויץ ואירלנד. בסיום התיקו האחרון, 2:2 בחוץ מול שוויץ, עדיין לא ידעה הנבחרת את גורלה. אך בסיום המשחקים הודחה ישראל כאשר שוויץ הקדימה אותה בהפרש שערים בלבד. ישראל מסיימת שלישית אחרי צרפת ושוויץ ולפני אירלנד, קפריסין ואיי פארו.
גביע העולם דרום אפריקה 2010. מאמן: דרור קשטן
למרות הגרלה קלה על הנייר, לא הצליחה הנבחרת וסיימה פעמיים בתיקו ברמת גן מול שווייץ, 2:2, ויוון, 1:1. שער שוויון של לטביה דקה לסיום אחרי יתרון של יוסי בניון, והפסד חוץ 2:1 ליוון בכרתים, בתוספת הפסד בית 1:0 מול לטביה, מחסלים את הסיכויים להגיע למונדיאל. ישראל מסיימת רביעית אחרי שוויץ, יוון ולטביה, ולפני לוקסמבורג ומולדובה.